Tortikolis kod dojenčadi

Svako novorođenče ima omiljenu stranu na koju usmjerava lice, ali kod neke djece postoji stanje koje nazivamo tortikolis i koje im onemogućava da okreću glavu podjednako u lijevo i u desno.

Što je tortikolis?

Značenje pojma ‘tortikolis’ je ‘iskrivljeni vrat’. To stanje može biti urođeno ili stečeno. Kongenitalni ili urođeni tortikolis uočavamo neposredno po porodu ili u prvim tjednima života. Najčešće je uzrokovan ozljedom mišića (miogeni tortikolis), rjeđe anomalijama mišića i kostiju vrata. Stečeni tortikolis se javlja u bilo kojoj životnoj dobi kao posljedica ozljede (npr. istegnuće vratnih mišića), infekcije, tumora, upale mekih struktura glave i vrata, neuroloških poremećaja ili poremećaja vida.

Zbog čega nastaje tortkolis?

Na svakoj strani vrata postoji snažan mišić nalik na uže koji polazi s koštanog nastavka iza uške i vezuje se na ključnu i prsnu kost (sternokleidomastoidni mišić). Istovremenom kontrakcijom oba mišića glava se naginje prema naprijed. Kada se aktivira mišić samo jedne strane, glava se naginje u tu istu stranu, a lice okreće prema suprotnom ramenu. Kongenitalni tortikolis nalazimo kod 0.3-1.9% novorođenčadi. Ne zna se pouzdano koji mu je uzrok, ali se pretpostavlja da najčešće nastaje ozljedom mišića zbog položaja glavice djeteta tijekom trudnoće ili zbog istegnuća tijekom poroda.

Kako prepoznati tortikolis?

Roditelji mogu posumnjati na tortkolis ako dijete uvijek drži glavicu nagnutu na jednu stranu, osobito ako je pri tom lice okrenuto u suprotnu stranu. Stalni položaj glavice u istu stranu može imati za posljedicu lošije oblikovanje kostiju glave, ‘zaležanost’ glavice s jedne strane (plagiocefalija) ili asimetriju kostiju lica. Dijete može biti nervozno kada se postavi u potrbušni položaj jer ne može odići glavu. Ponekad majka uočava da dijete uvijek zadovoljno siše na jednoj dojci, ali je nervozno kada se postavi na drugu dojku. Pri pregledu se često palpira elastična bezbolna oteklina veličine badema na vratu – zadebljanje u području sternokleidomastoidnog mišića. Dijagnoza se u pravilu postavlja na temelju kliničkog pregleda, a može se potvrditi ultrazvučnim pregledom vrata. Ukoliko postoji sumnja na druge uzroke tortikolisa, potrebne su dodatne pretrage.

Liječenje

Temeljni oblik liječenja je fizikalna terapija, a iznimno rijetko su potrebni drugi oblici liječenja. Vježbe koje se provode imaju za cilj korekciju položaja glavice, istezanje skraćenog mišića i jačanje mišića suprotne strane koji je istegnut i oslabljen. Vježbe se provode u početku pod nadzorom liječnika ili fizikalnog terapeuta, a potom je važno da roditelji samostalno provode vježbe više puta tijekom dana, npr. kod svakog presvlačenja pelene. Treba poticati okretanje glavice djeteta u smjeru zahvaćenog mišića, suprotno od omiljene strane na koju dijete inače ima okrenutu glavu. Tijekom igre se djetetu pokazuju zanimljive igračke s te strane i tako se potiče dijete da aktivno okreće lice u tom smjeru. Kod nošenja djeteta koriste se položaji u kojima se glavica nježno okreće u zahvaćenu stranu i naginje prema ramenu zdrave strane.

Kakva je prognoza?

Ako se dijagnoza postavi rano i na vrijeme se započne fizikalna terapija, 95% djece oporavi se do navršene prve godine života. U slučaju odgođenog započinjanja fizikalne terapije, može se razviti asimetrija kostiju glave i lica, te deformacije kralježnice (skolioza). Važno je kod djece s urođenim tortikolisom na vrijeme napraviti ultrazvučni pregled kukova, jer se kod 15-20% te djece nađe displazija kuka kao udružena anomalija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika