Zujanje u ušima od mišićne tenzije

Pozdrav, imam 18 godina i već 5 mjeseci se borim za zujanjem u ušima kojeg sam dobio nakon velikog stresa koji je uzrokovao zategnuće mišića vrata i glave.

Inače, svaki dan me bole mišići vilice, vrata i često oni mišići iza glave neovisno o emocionalnom stanju. Naravno pri stresu bole jače, što pojača zujanje.

Tinnitus mogu pojačati stiskanjem i pomicanjem vilice, okretanjem glave, istezanjem vratnih mišića… Krvni nalaz, timpanometrija, sluh, BERA test, doppler karotida – nalazi svi odlični. Nikad nisam bio u buci tako da oštećen sluh nije uzrok.

Moj tinnitus je somatski i osim tog zujanja me muči kronična bol i zatezanja koje sam naveo. Kome da se obratim? Bio sam kod doktora koji kaže da zujanje ne može nastati od “mišića” i da “vilica nema veze s tim”, neurolog kaže da vilični zglob možda može uzrokovati tinnitus, ali da mišići nemaju veze s tim.

Ja znam da mišići itekako imaju veze s tim jer zujanje mogu modulirati i znam da je moj tinnitus izlječiv, ali ne znam kome da se obratim kada doktori uporno odmahuju rukom.

Znanstveni članci kažu (laički) da signali iz živaca vilice i vratne kralježnice dolaze u mozak preko trigeminalnog živca koji se križa sa živcima za prepoznavanje sluha u mozgu i ako se sustav poremeti – eto zujanja.

Moj tinnitus se mijenja tijekom dana, jači je pri ležanju nego stajanju, itd.

Molim Vas, kome da se obratim? Ima li u Zagrebu stručnjaka za somatski tinnitus? lp

1.3.2021

Odgovara

Maja Lemac dr. med., spec. pedijatarica, subspec. dječje nefrologije

Poštovani,
Preporučam da pitanje uputite otorinolaringologu koji će Vas posavjetovati kome da se obratite.
Lijepi pozdrav i sretno
dr Lemac

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika