Uši u kosi

Među djecom u vrtićima i školama uši se brzo šire direktnim kontaktom glave uz glavu. Pri tom uši ne biraju, podjednako se nađu u sredinama različitih socioekonomskih statusa i higijenskih navika.

Među djecom u vrtićima i školama uši se brzo šire direktnim kontaktom glave uz glavu. Pri tom uši ne biraju, podjednako se nađu u sredinama različitih socioekonomskih statusa i higijenskih navika.
Uzročnik
Uš je parazit (lat. Pediculus humanus capitis) čiji je jedini domaćin čovjek, a živi samo u području vlasišta. Hrani se nekoliko puta dnevno sitnim količinama krvi do koje dolazi bezbolnim ubodima. Životni ciklus uši ima tri faze: gnjida, larva i odrasla uš. Odrasle uši su velike 2-3 mm, poput sjemenke sezama, sivkasto-smeđe su boje i imaju tri para nogu pomoću kojih se brzo kreću po vlasištu. Odrasle uši u vlasištu žive oko mjesec dana, te ženke svakoga dana snesu 8-10 jajašaca koje nazivamo gnjidama. Gnjide su ovalna jajašca veličine oko 0.8 x 0.3 mm koja su čvrsto zalijepljena uz vlasi neposredno uz korijen kose. Nakon 7 dana iz gnjida se izlegnu spolno nezreli oblici – larve ili nimfe koje se mogu kretati i koje nakon idućih 7 dana postaju odrasle jedinke – uši.
Koji su simptomi ušljivosti kose?
Važno je zapamtiti da uši ne ugrožavaju zdravlje čovjeka i ne prenose nikakve bolesti. Glavna tegoba koju uzrokuju je uporan svrbež vlasišta koji se kod prve epizode ušiju javlja tek nakon 4-6 tjedana, a uzrokovan je alergijskom reakcijom i iritacijom zbog sline koju izlučuju uši. Ponekad zbog svrbeža grebanjem nastaju ranice koje se mogu sekundarno inficirati bakterijama s kože.
Kako prepoznati ušljivost?
Dijagnoza se postavlja pronalaskom odraslih jedinki ili gnjida. Obzirom da se odrasle uši kreću brzo, ponekad ih je teško uočiti. Gnjide se nešto teže prepoznaju na svijetloj kosi, a ponekad mogu nalikovati na prhut, zrnca prašine ili kapljice spreja za kosu. Lako ih je razlikovati po tome što su čvrsto zalijepljene uz vlas kose i mogu se odstraniti samo provlačenjem vlasi između dva čvrsto stisnuta prsta.
Kako se uši prenose?
Kao što je rečeno, jedini domaćin ovog nametnika je čovjek. Kućni ljubimci ne prenose uši. Uši ne lete i ne skaču, te se prenose samo direktnim kontaktom glave o glavu. Manje je vjerojatan, iako moguć, prijenos preko češljeva, ručnika, posteljine, kapa i ukrasa za kosu. Odrasla uš izvan glave može preživjeti do 48 sati.
Kako se riješiti ušiju iz kose?
Kada se uoče uši u kosi djeteta, važno je istovremeno pregledati i po potrebi tretirati sve članove kućanstva i svu djecu u kolektivu. Najčešće se koriste šamponi protiv ušiju i mehaničko odstranjivanje ušiju i gnjida gustim češljem ili rukama. Šamponi su djelotvorni samo protiv larvi i odraslih ušiju, na gnjide u pravilu ne djeluju. Zbog toga tretman šamponom protiv ušiju treba ponoviti bar još jednom za tjedan dana jer je nakon polaganja jajašaca potrebno 6-9 dana kako bi se iz njih izlegle larve na koje šampon može djelovati. Na tržištu se mogu naći i električni češljevi koji isto tako dobro djeluju na odrasle uši, ali slabije na gnjide. Jedini način za pouzdano uklanjanje gnjida je mehaničko odstranjivanje gustim češljem s metalnim zupcima ili prstima.
Kako se koristi metalni češalj za uši – češljanje mokre kose
Kosu treba oprati uobičajenim šamponom, nanijeti na kosu obilno normalan regenerator, te češljem za iščešljavanje ušiju pažljivo i temeljito češljati pramen po pramen kose, od korijena do vrha. Češljanje kratke kose obično traje oko 10 minuta, a za dugu kosu treba 20-30 minuta. Postupak je potrebno ponavljati svaki 2.-3. dan kroz iduća 2-3 tjedna, dok se sa sigurnošću ne istrijebe sve uši i gnjide. Gnjide koje su žive obično se nalaze uz sam korijen kose, do 1cm od vlasišta. Ukoliko se gnjida nalazi nekoliko centimetara od korijena kose, obično više nije živa ili se radi samo o ljuski koja je ostala zalijepljena nakon što se larva izlegla.
Što još treba napraviti?
Preporuča se oprati posteljinu, ručnike, plišane igračke, kape i šalove na temperaturi iznad 60°C. Odjeću i predmete koje nije moguće oprati na visokoj temperaturi treba zatvoriti u plastičnu vrećicu na 2 tjedna. Za vrijeme tretmana potrebno je redovito usisavati pod i namještaj prekriven tkaninom. Kao dobru mjeru prevencije treba koristiti vezanje duge kose u rep ili pletenicu za boravka u kolektivu.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika