Uši u kosi

Među djecom u vrtićima i školama uši se brzo šire direktnim kontaktom glave uz glavu. Pri tom uši ne biraju, podjednako se nađu u sredinama različitih socioekonomskih statusa i higijenskih navika.

Među djecom u vrtićima i školama uši se brzo šire direktnim kontaktom glave uz glavu. Pri tom uši ne biraju, podjednako se nađu u sredinama različitih socioekonomskih statusa i higijenskih navika.
Uzročnik
Uš je parazit (lat. Pediculus humanus capitis) čiji je jedini domaćin čovjek, a živi samo u području vlasišta. Hrani se nekoliko puta dnevno sitnim količinama krvi do koje dolazi bezbolnim ubodima. Životni ciklus uši ima tri faze: gnjida, larva i odrasla uš. Odrasle uši su velike 2-3 mm, poput sjemenke sezama, sivkasto-smeđe su boje i imaju tri para nogu pomoću kojih se brzo kreću po vlasištu. Odrasle uši u vlasištu žive oko mjesec dana, te ženke svakoga dana snesu 8-10 jajašaca koje nazivamo gnjidama. Gnjide su ovalna jajašca veličine oko 0.8 x 0.3 mm koja su čvrsto zalijepljena uz vlasi neposredno uz korijen kose. Nakon 7 dana iz gnjida se izlegnu spolno nezreli oblici – larve ili nimfe koje se mogu kretati i koje nakon idućih 7 dana postaju odrasle jedinke – uši.
Koji su simptomi ušljivosti kose?
Važno je zapamtiti da uši ne ugrožavaju zdravlje čovjeka i ne prenose nikakve bolesti. Glavna tegoba koju uzrokuju je uporan svrbež vlasišta koji se kod prve epizode ušiju javlja tek nakon 4-6 tjedana, a uzrokovan je alergijskom reakcijom i iritacijom zbog sline koju izlučuju uši. Ponekad zbog svrbeža grebanjem nastaju ranice koje se mogu sekundarno inficirati bakterijama s kože.
Kako prepoznati ušljivost?
Dijagnoza se postavlja pronalaskom odraslih jedinki ili gnjida. Obzirom da se odrasle uši kreću brzo, ponekad ih je teško uočiti. Gnjide se nešto teže prepoznaju na svijetloj kosi, a ponekad mogu nalikovati na prhut, zrnca prašine ili kapljice spreja za kosu. Lako ih je razlikovati po tome što su čvrsto zalijepljene uz vlas kose i mogu se odstraniti samo provlačenjem vlasi između dva čvrsto stisnuta prsta.
Kako se uši prenose?
Kao što je rečeno, jedini domaćin ovog nametnika je čovjek. Kućni ljubimci ne prenose uši. Uši ne lete i ne skaču, te se prenose samo direktnim kontaktom glave o glavu. Manje je vjerojatan, iako moguć, prijenos preko češljeva, ručnika, posteljine, kapa i ukrasa za kosu. Odrasla uš izvan glave može preživjeti do 48 sati.
Kako se riješiti ušiju iz kose?
Kada se uoče uši u kosi djeteta, važno je istovremeno pregledati i po potrebi tretirati sve članove kućanstva i svu djecu u kolektivu. Najčešće se koriste šamponi protiv ušiju i mehaničko odstranjivanje ušiju i gnjida gustim češljem ili rukama. Šamponi su djelotvorni samo protiv larvi i odraslih ušiju, na gnjide u pravilu ne djeluju. Zbog toga tretman šamponom protiv ušiju treba ponoviti bar još jednom za tjedan dana jer je nakon polaganja jajašaca potrebno 6-9 dana kako bi se iz njih izlegle larve na koje šampon može djelovati. Na tržištu se mogu naći i električni češljevi koji isto tako dobro djeluju na odrasle uši, ali slabije na gnjide. Jedini način za pouzdano uklanjanje gnjida je mehaničko odstranjivanje gustim češljem s metalnim zupcima ili prstima.
Kako se koristi metalni češalj za uši – češljanje mokre kose
Kosu treba oprati uobičajenim šamponom, nanijeti na kosu obilno normalan regenerator, te češljem za iščešljavanje ušiju pažljivo i temeljito češljati pramen po pramen kose, od korijena do vrha. Češljanje kratke kose obično traje oko 10 minuta, a za dugu kosu treba 20-30 minuta. Postupak je potrebno ponavljati svaki 2.-3. dan kroz iduća 2-3 tjedna, dok se sa sigurnošću ne istrijebe sve uši i gnjide. Gnjide koje su žive obično se nalaze uz sam korijen kose, do 1cm od vlasišta. Ukoliko se gnjida nalazi nekoliko centimetara od korijena kose, obično više nije živa ili se radi samo o ljuski koja je ostala zalijepljena nakon što se larva izlegla.
Što još treba napraviti?
Preporuča se oprati posteljinu, ručnike, plišane igračke, kape i šalove na temperaturi iznad 60°C. Odjeću i predmete koje nije moguće oprati na visokoj temperaturi treba zatvoriti u plastičnu vrećicu na 2 tjedna. Za vrijeme tretmana potrebno je redovito usisavati pod i namještaj prekriven tkaninom. Kao dobru mjeru prevencije treba koristiti vezanje duge kose u rep ili pletenicu za boravka u kolektivu.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Pedijatrija

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Pedijatrija

Infekcije adenovirusima u dječjoj dobi

Adenovirusi kod ljudi uzrokuju različite kliničke slike u kojima je uglavnom zahvaćen respiratorni sustav, oči, te gastrointestinalni sustav. Većina infekcija ovim virusima je blagog tijeka, ali su ponekad mogući i teži oblici bolesti koji zahvaćaju živčani sustav, srce i druge organe, a najugroženija su novorođenčad i djeca s oslabljenim imunološkim sustavom. Zašto djeca obolijevaju od […]

Pedijatrija

IgA vaskulitis (Henoch–Schönleinova purpura)

IgA vaskulitis je najčešći vaskulitis dječje dobi, a karakteriziran je naglim razvojem tipičnog osipa na nogama. Uz osip se može javiti bolnost i otok zglobova, bolovi u trbuhu i pojava krvi u urinu. Prognoza bolesti je dobra i većina bolesnika se spontano oporavi u roku nekoliko tjedana. Kod neke djece bolest može poprimiti kronični tijek […]

Pedijatrija

Sumnja na vodene kozice kod djeteta – kako biti siguran?

Pedijatrija

Upala pluća kod djece

Sumnja na upalu pluća kod djece postavlja se na temelju kliničke slike vrućice, otežanog i ubrzanog disanja, te kašlja. Obzirom da je klinički i laboratorijski teško diferencirati virusnu od bakterijske upale pluća, većina djece liječi se antibiotikom, uz simptomatske mjere. Upala pluća – podjela Upala pluća (lat. pneumonia) je akutna infekcija tkiva pluća uzrokovana virusima […]

Pedijatrija

Bolan zglob u pedijatrijskoj ambulanti – i djeca mogu imati artritis

Bol u zglobu čest je problem zbog kojega roditelji dovode dijete u primarnu pedijatrijsku ambulantu. Ove su tegobe najčešće uzrokovane benignim stanjima i prolaze spontano, ali ponekad se može raditi i o ozbiljnim bolestima koje mogu imati dugoročne posljedice po funkciju zahvaćenog zgloba, a mogu biti i životno ugrožavajuće ako se ne dijagnosticiraju i ne […]

Pedijatrija

Hripavac – koliko je opasan i kako se zaštititi?

Proteklih tjedana i mjeseci u našoj zemlji svjedočimo pojavi većeg broja oboljelih od hripavca. Oboljela djeca su uglavnom grupirana u sredinama s niskim stopama procijepljenosti. Hripavac je iznimno opasan za novorođenčad i malu dojenčad koja mogu razviti ozbiljne i životno ugrožavajuće komplikacije ove bolesti. Što je hripavac? Hripavac (kukurikavac, magareći kašalj) je vrlo zarazna bolest […]

Pedijatrija

Probiotici, vitamin K i vitamin D za novorođenče i malo dojenče?