Jesu li ovo što osjećam napadaji panike?

Poštovani,

Prije nekoliko dana nisam mogla spavati od nabijanja srca i osjećaja pritiska u prsima, također bilo mi je naporno disati što me konstantno budilo. Usred noći zadnji puta kada sam se probudila sjela sam da se otpokrijem jer mi je bilo jako vruće i osjetila sam čudan pritisak u glavi, no kako je bio mrak u sobi sve sam to prepisala lošem snu i očekivala sam da će se smiriti. Puls je počeo biti sve izraženiji i ustala sam da upalim svijetlo i odem popiti vode. U roku 5 sekundi mi je toliko sumilo u ušima da sam jedva čula svoje ukućane, vid mi je bio jako zamućen, puls visok, i počela sam gubiti svijest, najednom je puls naglo pao, ja sam izgubila svu kontrolu nad tijelom, ali sam uspijevala govoriti. Nakon što mi je majka donijela vodu sa šećerom počelo se sve stabilizirati. Dok smo stigli na hitnu dva puta sam osjećala povećanje pulsa i čudan osjećaj u tijelu i prsima, ali na hitnoj nije nađen nikakav uzrok i sve je stavljeno pod napad panike jer sam imala jači napad panike prije 8 godina, ali je on bio samo povećanje pulsa, čudan osjećaj i slabost u nogama te jaki tremor koji je trajao 24h. Nedugo sam primala anesteziju te je osjećaj bio identični kao par sekundi prije nego zaspis, bila sam uvjerena da ću izgubiti svijest. Sada već nekoliko dana mi je teško disati i imam bolove u prsima pogotovo kada legnem. Pijem Normabele, ali ne osjećam neku pomoć.
Prepala sam se jer nisam osjećala strah i počela sam naglo gubiti svijest i svu kontrolu nad tijelom te sam bila koju minutu nepomična, majka je rekla da sam skroz pozelenila u licu.
Zanima me da li je stvarno moguće da panični napad to izazove. Trenutno sam u stadiju života kada imam najmanje stresa, doduše uvijek imam neku blagu anksioznost.

S poštovanjem

12.6.2023

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovana,

moguće je da se radi i o napadu panike. Uvijek se preporuča napraviti tjelesnu i neurološku obradu kako bi se isključili drugi mogući uzroci. Svakako mogu biti korisne neke od tehnika relaksacije, neovisno da li postoji i neki tjelesni razlog.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika