Simptomi prestanka pušenja

Imam 32 godine i prije tri tjedna sam prestao pušiti. Pušio sam kutiju na dan. Prvi tjedan sam koristio nikotinske flastere što mi je definitivno prvi korak od odvikavanja. U zadnjih desetak dana javlja mi se bol u prsima, tupa bol u sredini prsa koja traje cijeli dan i traje po dva dana pa nakon toga prestane pa se opet javi. Imam 125kg, 192cm i tlak 130/85. Dok sam pušio tlak mi je bio 140/90 i 150/95. Svake godine idem na liječnički pregled i kažu da je srce ok, rade EEG. Osim toga javlja mi se oštra bol iz desnog uha i grčevi u nogama.
Da li su to posljedice odvikavanja od pušenja ili nešto drugo?

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

 

Moguće je da su Vaše tegobe posljedica prestanka i odvikavanja od pušenja, ako je tako one su prolaznog karaktera. Ako bi duže potrajale Vaše poteškoće i bile u progresiji svakako bi bilo dobro učiniti test opterećenja-ergometriju. Također je vrlo važno za Vaše zdravlje da reducirate prekomjernu tjelesnu težinu, naveli ste da Vam je tjelesna težima 125 kg. Potrebna Vam je dijetalna prehrana tj. redukcijska dijeta i svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od 30-45 minuta. U svezi toga treba te se savjetovati sasvojim liječnikom opće medicine.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Pulmologija

Liječenje akutnih bakterijskih infekcija donjeg dišnog sustava: izvanbolničke pneumonije; AEKOPB

Infekcije donjeg dišnog sustava čine 20% unutar akutnih respiratornih infekcija te njihova incidencija raste s životnom dobi i najviše ih je iznad 65 godina. Značajnije su težine, sklone komplikacijama i većem riziku i potencijalnoj životnougroženošću za pacijenta…

Obiteljska medicina

Adhezivne promjene?

Pulmologija

Bronhiektazije – novije spoznaje u liječenju

Bronhiektazije označavaju trajno, ireverzibilno promijenjene i proširene bronhe u plućima. Etiološki najčešće nastaju kao posljedica nekih drugih plućnih bolesti, iako se ponekad pojavljuju i kao urođene ili od ranog djetinjstva.

Pulmologija

Moguća primjena atorvastatina u pulmološkim bolestima

Dobro je poznato antihiperkolesterolsko djelovanje atorvastatina, selektivnog, kompetitivnog inhibitora hidroksi-metilglutaril-koenzim A (HMG-CoA) reduktaze (koji katabolizira pretvorbu 3-hidroksi.

Pulmologija

ALFAKUT – iz ugla liječnika praktičara

Konačno! Konačno u Hrvatskoj! Tim riječima sam pozdravila predstavnika “Belupa” koji mi je predstavio ALFAKUT. Iz dva razloga. Prvi je taj što sam već bila upoznata s ljekovitim preparatom.

Pulmologija

Angina pektoris

Pulmologija

Alergije u ordinaciji obiteljskog liječnika

Sama riječ alergija bila je prije 100 godina nepoznata, a danas se udomaćila u upotrebi zbog sve veće pojavnosti i šarolikosti svojih manifestacija. Po svom smislu ona znači promijenjenu reakciju, drukčiji odgovor tijela i ima svoje posebne znakove.

Pulmologija

Dokazano je da je pušenje glavni uzrok karcinoma pluća

Astma i kronična opstrulktivna plućna bolest među najlošije su liječenim bolestima u Hrvatskoj jer se ne prepoznaju na vrijeme i ne liječe dovoljno u ranom stadiju.