ALFAKUT – iz ugla liječnika praktičara

Konačno! Konačno u Hrvatskoj! Tim riječima sam pozdravila predstavnika “Belupa” koji mi je predstavio ALFAKUT. Iz dva razloga. Prvi je taj što sam već bila upoznata s ljekovitim preparatom.

“Konačno! Konačno u Hrvatskoj!” Tim riječima sam pozdravila predstavnika “Belupa” koji mi je predstavio ALFAKUT.
Iz dva razloga.
Prvi je taj što sam već bila upoznata s ljekovitim preparatom. Naime, kako upisujem pacijente koji su povratnici iz Njemačke, došavši također s djecom, pitala sam ih dali imaju kakvih alergija, npr. na antibiotike i slično, rečeno mi je da uglavnom djeca do svoje 15 godine života gotovo da nisu popila  antibiotik, samo “nekakve kapi na prirodnoj bazi.” Zamolila sam ih da mi donesu ako imaju koju praznu bočicu ili kutiju. I to je bilo to. Između ostalih našao se i preparat na bazi pelargonije. Bilo mi je žao što u svojoj 26-godišnjoj praksi, od toga  3 godine na pedijatriji, nisam imala priliku liječenja na taj način. Jer, mnogu djecu bi poštedjela injekcija klindamicina i niripana / to je bilo prije rata -1987-1990 /, jer pelargonija uistinu olakšava expektoranciju i ujedno smanjuje daljnju sekreciju, što se uočava već za dan – dva. Kod djece je osobito problem sekret, što u nasopharinksu, što na bazama plućima, što vrlo učinkovito i efikasno otklanja pelargonija. Nadalje, vrlo čest slučaj , izliječimo nekakvu upalu, bez obzira dali se radi o gornjim ili donjim dišnim putovima, ali zaostane sekrecija i kašalj, koje opet moramo nekako dodatno liječiti, bilo sljezom, jaglacem, plućnjakom ili mukoliticima.  Pelargonija to objedinjava, te nije potrebna nikakva dodatna terapija, koja bi riješila sekret.
 Drugi razlog je taj što se i sama već 16 godina bavim proučavanjem jednim vidom prirodne medicine. Tako sam vrlo dobro upoznata i s pelargonijom, koja ujedno pokriva i virusna i bakterijska oboljenja,  gdje dugi niz godina liječim “običnu gripu” sa vrlo visokim temperaturama, a kao glavni sastojak je upravo pelargonija.
Događa se začuđujuće brzo ozdravljenje, u odnosu na sve druge terapije koje poznam.
Akutne respiratorne infekcije (ARI), odnosno akutne upalne bolesti dišnoga sustava najčešće su infekcije suvremenog čovjeka jer čine dvije trećine svih infekcija. Time su ARI i najučestalije bolesti čovjeka uopće. Odrasli čovjek u prosjeku oboli 3 do 5 puta godišnje, djeca češće, u prosjeku 4 do 7 puta, a ona s boravkom u kolektivu (dječji vrtići) i do 10 puta na godinu. U zdravstvenoj službi u Hrvatskoj godišnje se registrira 2,5 milijuna bolesnika s ARI. Višestruko su češće infekcije gornjeg dijela dišnog sustava, koje su, u pravilu, i mnogo lakše od infekcija u donjem dijelu.
Osobito često obolijevaju mala djeca, ponajviše radi  posebne anatomije dišnih putova i relativno nezrelog imunološkog sustava.  ARI se vrlo  lako prenose kapljičnim putem i dodirom, može ih  uzrokovati  mnoštvo različitih uzročnika, ali ih u 90% slučajeva uzrokuju virusi.
Problem u liječenju bolesnika s ARI posljedica je nemogućnosti točnog etiološkog dijagnosticiranja uzročnika zbog čega je liječenje često neprikladno, neracionalno i neučinkovito, a to se prvenstveno odnosi na liječenje virusnih ARI antibioticima.
Ekstrakt korijena pelargonije (Pelargonium sidoides)  je u in vitro istraživanjima pokazao  učinak na  poticanje nespecifičnih mehanizama obrane, antimikrobno djelovanje i citoprotektivna svojstva.  Klinička ispitivanja u djece i odraslih pokazala su odličnu podnošljivost i učinak na smanjenje svih simptoma akutnog bronhitisa u djece i odraslih.

Alergijskih reakcija  na prirodne preparate gotovo da i nema, a nuspojave su vrlo, vrlo rijetke , pa čak i par kapi krvi iz  nosa koje sam npr.  imala kod 7-godišnjeg djeteta, je zanemarivo, od npr.  nekih lijekova koji mogu dovesti do oštećenja jetre, bubrega …..
Toplo pozdravljam sve sudionike u radu “Belupa”, sa nadom da će na svjetlo dana izaći još mnogo tako dobrih ljekovitih preparata, što je meni kao praktičaru velika radost u liječenju,kako pacijenata tako i šire obitelji. Iskreno se nadam da će i drugi liječnici praktičari i sami spoznati blagodati ovakvih ljekovitih preparata.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija je poremećenje funkcije mozga koja je povezane s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Često se spominje u vezi s kontaktnim sportovima, ali može se pojaviti kod svakoga tko pati od ponovljenih trauma glave. Kronična traumatska encefalopatija vrsta je neurodegenerativne bolesti povezana s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Radi se o […]

Disfunkcija mozga

Što je encefalopatija?

Encefalopatija je skupina stanja koja uzrokuju disfunkciju mozga. Disfunkcija mozga može se pojaviti kao smetenost, gubitak pamćenja, promjene osobnosti i s drugim tegobama. Postoje različiti tipovi, svaki s različitim uzrocima koji variraju od infekcije, izloženosti toksinima, bolesti mozga i brojna druga stanja. Koje su vrste encefalopatije? Najčešći tipovi encefalopatije i njihovi uzroci su: – Anoksična […]

Dijete

Kako liječiti lišaj na ruci djeteta?

ACNES

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi (gabapentin), antidepresivi (amitriptylin, duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster […]

Dermatoskop

Okrugla izraslina nalik žulju na madežu – što je to?

Bubreg

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]