Terapija Marivarinom nakon tromboembolije pluća

30 mi je godina i već sam 3 godine pod terapijom Marivarinom nakon preboljele masivne tromboembolije pluća. Prije par dana čula sam za postojanje peroralnog pripravka niskomolekularnog heparina, uzimanje kojeg ne zahtijeva redovitu kontrolu INR-a. Postoji li uopće taj pripravak na našem tržištu i tko bi u tom slučaju vršio nadzor terapije?

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

 

Na našem farmaceutskom tržištu za sada još nema peroralnog antikoagulansa za kojeg nije potrebna kontrola koagulograma (PV/INR) kao što je kod terapije s Varfarinom. Peroralni antikoagulans ENDOXABAN inhibitor faktora Xa uzima se u obliku tableta u dozi od 30-60 mg na dan. Lijek je u fazi iapitivanja, završena je 3. faza ispitivanja na populaciji od 16.500 bolesnika.

Rezultati su obećavajući, a prednost pred dosadašnjom terapijom (Varfarin) je u tome što je doza lijeka fiksna i nije potrebna kontrola parametara koagulacije. Ovaj novi lijek djeluje na proces koagulacije jednu stepenicu ranije nego Varfarin i zbog toga nije potrebna kontrola parametara koagulacije i nije potrebno mijenjati dozu lijeka. Kada će lijek biti na tržištu ili u našoj zemlji teško je odgovoriti, možda za godinu dana ili dvije ??

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Pulmologija

Liječenje akutnih bakterijskih infekcija donjeg dišnog sustava: izvanbolničke pneumonije; AEKOPB

Infekcije donjeg dišnog sustava čine 20% unutar akutnih respiratornih infekcija te njihova incidencija raste s životnom dobi i najviše ih je iznad 65 godina. Značajnije su težine, sklone komplikacijama i većem riziku i potencijalnoj životnougroženošću za pacijenta…

Obiteljska medicina

Adhezivne promjene?

Pulmologija

Bronhiektazije – novije spoznaje u liječenju

Bronhiektazije označavaju trajno, ireverzibilno promijenjene i proširene bronhe u plućima. Etiološki najčešće nastaju kao posljedica nekih drugih plućnih bolesti, iako se ponekad pojavljuju i kao urođene ili od ranog djetinjstva.

Pulmologija

Moguća primjena atorvastatina u pulmološkim bolestima

Dobro je poznato antihiperkolesterolsko djelovanje atorvastatina, selektivnog, kompetitivnog inhibitora hidroksi-metilglutaril-koenzim A (HMG-CoA) reduktaze (koji katabolizira pretvorbu 3-hidroksi.

Pulmologija

ALFAKUT – iz ugla liječnika praktičara

Konačno! Konačno u Hrvatskoj! Tim riječima sam pozdravila predstavnika “Belupa” koji mi je predstavio ALFAKUT. Iz dva razloga. Prvi je taj što sam već bila upoznata s ljekovitim preparatom.

Pulmologija

Alergije u ordinaciji obiteljskog liječnika

Sama riječ alergija bila je prije 100 godina nepoznata, a danas se udomaćila u upotrebi zbog sve veće pojavnosti i šarolikosti svojih manifestacija. Po svom smislu ona znači promijenjenu reakciju, drukčiji odgovor tijela i ima svoje posebne znakove.

Pulmologija

Dokazano je da je pušenje glavni uzrok karcinoma pluća

Astma i kronična opstrulktivna plućna bolest među najlošije su liječenim bolestima u Hrvatskoj jer se ne prepoznaju na vrijeme i ne liječe dovoljno u ranom stadiju.

Pulmologija

Angina pektoris