Terapija Marivarinom nakon tromboembolije pluća

30 mi je godina i već sam 3 godine pod terapijom Marivarinom nakon preboljele masivne tromboembolije pluća. Prije par dana čula sam za postojanje peroralnog pripravka niskomolekularnog heparina, uzimanje kojeg ne zahtijeva redovitu kontrolu INR-a. Postoji li uopće taj pripravak na našem tržištu i tko bi u tom slučaju vršio nadzor terapije?

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

 

Na našem farmaceutskom tržištu za sada još nema peroralnog antikoagulansa za kojeg nije potrebna kontrola koagulograma (PV/INR) kao što je kod terapije s Varfarinom. Peroralni antikoagulans ENDOXABAN inhibitor faktora Xa uzima se u obliku tableta u dozi od 30-60 mg na dan. Lijek je u fazi iapitivanja, završena je 3. faza ispitivanja na populaciji od 16.500 bolesnika.

Rezultati su obećavajući, a prednost pred dosadašnjom terapijom (Varfarin) je u tome što je doza lijeka fiksna i nije potrebna kontrola parametara koagulacije. Ovaj novi lijek djeluje na proces koagulacije jednu stepenicu ranije nego Varfarin i zbog toga nije potrebna kontrola parametara koagulacije i nije potrebno mijenjati dozu lijeka. Kada će lijek biti na tržištu ili u našoj zemlji teško je odgovoriti, možda za godinu dana ili dvije ??

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika