Alergije u ordinaciji obiteljskog liječnika

Sama riječ alergija bila je prije 100 godina nepoznata, a danas se udomaćila u upotrebi zbog sve veće pojavnosti i šarolikosti svojih manifestacija. Po svom smislu ona znači promijenjenu reakciju, drukčiji odgovor tijela i ima svoje posebne znakove.

Sama riječ alergija bila je prije 100 godina nepoznata  a danas se udomaćila  u upotrebi zbog sve veće pojavnosti i šarolikosti svojih manifestacija. Po svom smislu ona znači promijenjenu reakciju, drukčiji odgovor tijela i ima svoje posebne znakove.Ovisno o zahvaćenom organu ili sustavu ili o  godišnjem dobu ,te vrsti alergena ti znaci će biti različiti.Općenito se može reći da su ti znaci često prepoznatljivi i većinom nije veliki problem prepoznati obične,najčešće,tipične manifestacije alergijske bolesti.Ono što nam čini puno više teškoća je pokušaj određivanja specifičnih alergena,odnosno utvrđivanje agenasa koji su kod pacijenta direktno odgovorni ili uzrokuju alergijsku reakciju.Taj je posao toliko zahtjevan,kompliciran i ponekad dugotrajan da to ponekad graniči sa smislenosšću,te smo doista ponekad prisiljeni odustati od takvih nastojanja bez pravih rezultata.To naravno ne znači da odustajemo od liječenja,nego gubimo šansu specifičnog liječenja odnosno mogućnosti izbjegavanja samog alergena ili specifične terapije hioposenzibilizacijom.

U prošlom uvodniku Belupova glasila odgovorna urednica piše:“ Udahnite duboko i pripremite se za proljeće!“, a ja moram dodati i na proljetne alergije. Naime proljeće to prelijepo,romantično godišnje doba u kom se budi priroda iz zimskog mirovanja,kad cvatu biljke i drveće nije nažalost samo doba novih ljubavi i novih zanosa nego i sezona peludnih alergija,prvih  solarnih alergijskih dermatitisa,a s porastom aktivnosti u prirodi i ostalih kontaktnih alergijskih bolesti. Podjela alergijskih bolesti ima puno – od sezonskih,do profesionalnih,od onih prema uzročniku do onih prema zahvaćenom organu.Kako  stručna edukacija nije  primarni cilj ovog napisa želja mi se baviti najčešćim alergijskim manifestacijama koje redovito i sve učestalije srećemo u ordinaciji obiteljske medicine.

Najčešće manifestacije alergijskih bolesti vezane su uz kožu i sluznice.Sluznice oka,nosa,grla,bronha i probavnog trakta najizloženije su alergenima pa su i njihovi simptomi najučestaliji.Crvenilo,otok,svrbež različite kožne eflorescence od tipičnih urtika do specifičnih bula putokaz su kožnim alergijama,no one mogu biti uzrokovane i vanjskim utjecajima i kontaktom kemijskim supstancama ali i unošenjem alergena kroz prehranu ili parenteralno nekim medicinskim postupcima,(lijekovi,kontrasti). Kod zaraznih bolesti,infektivnih uzročnika  opća simptomatologija se klinički razlikuje od one kod alergijskih bolesti izostankom povišene temperature,epidemiloškom anamnezom,sezonom pojave,nereaktivnošću limfnih čvorova,a nerijetko produženi tijek kod alergijskih bolesti,koje istovremeno ne ragiraju na antiinfekcioznu terapiju budu dovoljan pokazatelj da simptome pripišemo alkergijskim bolestima.

Jasno da će sluznica oka reagirati crvenilom i suzenjem i kod infektivnog i kod alergisjkog i radijacijskog konjuktivitisa,tek će anamneza (varenje apratom,upadanje neke kisleine ili lužine u oko,strano tijelo u oku,opći simptomi povišena tjelesna temperatura, ) te tijek bolesti (sezonski karakter, produljeno trajanje,neragiranje na antibiotik) biti važni za postavljanje  dijagnoze alergijske bolesti.

Akutne alergijske bolesti nerijetko su dramatične i zahtijevaju energičnu terapiju.Urtikarija,anafilaksija,Quinkeov edem traže promptnu i stručnu reakciju liječnika.Sva je sreća da se zadnjih desetljeća sve rjeđe susrećemo sa najtežim oblicima alergijskih bolesti,te  je alergija kao uzrok smrtnosti sve rjeđa-djelomično i zahvaljujući  boljim lijekovima.

Ovom prilikom upozorio bih na dvije posebne akutne  alergijske manifestacije.Akutni ekcem nakon uboda pauka i bulozni dermatitis nakon košnje travnjaka. Radi se o tipičnoj kliničkoj slici,koja nam gotovo bez dvojbe omogućuje postavljanje dijagnoze.

Ubod pauka ne boli.Najčešće se događa u snu.Ujutro se na izloženim dijelovima glave vrata ili ramena  primjeti crvenilo posuto bijelim mjehurićima.Kapak,vrat ili rame najčešća su mjesta.E sad ono važno- iako dermatolozi „brane“ lokalnu primjenu jakih kortikosteroida na licu,moje dogogodišnje iskustvo (39 god.) govori da je kratka primjena Belogenta u sasvim jasnoj dijagnozi akutnog ekcema nakon uboda pauka terapija izbora.

Upotpunimo li je tabletama Belodina imamo idealnu terapiju koja pacijentu donosi brzo i potpuno izliječenje. Jedanko tako jasna je dijagnoza buloznog akutnog ekcema nakon košnje trave ( trimer) ili drugog kontakta kože sa sokovima trava.Sunčane UV zrake izazovu bulozne opekotine samo na mjestima kontakta.Neadekvatna zaštita pri košnji ili pljevljenju u vrtu  može dovesti do vrlo neugodne akutne alergijske manifestacije.Na svu sreću ,ako nema općih simptoma,gušenja,općeg lošeg stanja i ako površina nije prevelika za  smislenu lokalnu terapiju primjena Belogenta i Belodina donijet će brzo olakšanje i ozdravljenje  takvom bolesniku.

O sezonskim rinitisima i konjuktivitisima naglasio bih tek da i oni odlično reagiraju na terapiju Belodinom.Njihov je tijek najčešće subakutan,a najuspješnija terapija  je izbjegavanje specifičnog alergena ako je poznat i ako je to moguće.Npr .čuvena ambrozija rijetka je u priobalnom jadranskom području,pa su 8 i 9. mjesec  kad ona cvate  idealno vrijeme za boravak i spas za alergičare na tu biljku.

Još bih ukazao na važnost zdrave crijevne flore kao zaštite od probavnih alergijskih bolesti i podsjetio na crijevne parazite kao aktivne činioce probavnih alergija.Opće poznate probavne alergena kao što su kokošja jaja,neki arašidi,mlijeko,plodovi mora danas nažalost mijenjaju nepoznati aditivi koji se dodaju u industrijske prehrambene proizvode iako listom imaju oznaku“CE“ kao neštetni za ljude.

Skonost kronicitetu jedna je od čestih karakteristika alergijskih bolesti.Već od najranije dobi srećemo se pojavom različiti ektopija,neurodermitisa,respiratornih alergija koje bez obzira na odličnu reakciju na terapiju često recidiviraju nakon prestanka terapije.Kod tih bolesnika redovito ćemo naći povišen famozni IgE i pozitvnu obiteljsku anamnezu.Kožne manifestacije alergije često prerastaju u neki drugi oblik bolesti- najčešće respiratorne alergije,a li nisu rijteke niti kronične urtikarije ili kronične dermatoze. Kod neurodermitisa sam primjenjivao Belogent sa odličnim terapijskim efektom( i vlastita unučad) povremeno i s mjerom.Rezultati su bili bolji nego kod nekih vrlo skupih uvoznih preparata.Gotovo je suvišno isticati veliku korist beloderma,belobaze i različitih kombinacija s kortikoidima kod kroničnih ekcema.Moje je mišljenje da su nezamjenjivi i od velike koristi.

Zaključno komentiram da alergijeske bolesti imaju zantan udio  u problematici koju rješava obiteljski liječnik.Nisamspominjao kronične alergijske respiratorne bolesti radi sve složenosti i kod dijagnoza i kod izbora terapije,gdje su nerijetka i traženja i lutanja i kod djece i roditelja i pedijatara i pulmologa .Upravo su te bolesti primjer činjenja velikih napora i zahtjeva i na pacijente i obitelji oboljelih i na terapeute jer je uzročna terapija kojoj težimo još uvijek nedostupna.Tim povodom želim se izjasniti kao pristalica holističkog pristupa liječenju, a to znači da se bolest nemože liječiti izolirano,kao da nije dio cijeline osobe,individue,i isto tako  da je šablonski pristup:“dijagnoza plus terapija“ stvar prošlosti ,te da je svaku terapiju potrebno individualizirati uz najveće uvažavanje cjelokupnog bića čovjeka.

Kod liječenja  kroničnih alergijskih bolesti često savjetujem klimatoterapiju jer je ona čista protuteža zapravo maltretiranju kroničnih bolesnika i njihovih obitelji brojnim medicinskim testiranjima, mjerenjima, dokazivanjima i nerijetko terapisjkim postupcima dvojbene učinkovitosti.U farmakoterapiji alergijskih bolesti Belupovi lijekovi su mi od velike i nezamjenjive pomoći i koristi!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Boja kože

Vitiligo

Promjena u boji kože može biti u obliku pojačane pigmentacije ili gubitka pigmenta. Koža ima određenu boju za koju su zaslužne stanice melanociti, a kada boja nije ujednačena ili ako se ona na pojedinim dijelovima tijela gubi tada se govori o poremećajima pigmentacije. Melanociti su stanice koja se nalaze u bazalnom sloju epidermisa i proizvode […]

Dlaka

Hipertrihoza

Hipertrihoza je pojava pretjeranog rasta dlaka na tijelu na mjestima koja nisu uobičajena (hiper- + grč. θρίξ: dlaka, vlas + -oza, lat. hypertrichosis). Uočiti se može neposredno nakon rođenja kao vidljiva dlakavost ili se može razviti kasnije tijekom života. Jednako je zastupljen u muškaraca i u žena, jer ovaj poremećaj u rastu dlaka nije pod […]

Alzheimerova bolest

Promjene stila života povezane s poboljšanjem simptoma Alzheimerove bolesti

Prema rezultatima novog istraživanja, zdravi stilovi života povezani su s nižim rizikom od Alzheimerove bolesti (AD), ali također može koristiti pacijentima s već dijagnosticiranim blagim kognitivnim oštećenjem (MCI) ili ranim AD. Nakon 20 tjedana, pacijenti nakon intenzivne promjene multimodalnog stila života pokazali su značajna poboljšanja u kogniciji i funkciji. Korisne promjene primijećene su i u […]

Kortikosteroidne kreme

Osip od trave – molim savjet i pomoć

Fobično anksiozni poremećaj

Trema li mijenjati terapiju za fobično-anksiozni poremećaj?

Depresija

Mogu li se podtipovi depresije i tjeskoba identificirati snimanjem mozga

Snimanje mozga u kombinaciji s umjetnom inteligencijom identificiralo je šest različitih “biotipova” depresije i anksioznosti što bi možda moglo dovesti do personaliziranijeg i učinkovitijeg liječenja. Istraživačica Leanne Williams, dr. sc., smatra kako ovo istraživanje može imati “neposredne kliničke implikacije” te kako je na Stanfordu započelo prevođenje tehnologije snimanja u upotrebu u novoj preciznoj klinici za […]