Intersticijski cistitis

Poštovani, imam 23 godine i već tri godine imam uroloških problema. Prije nekoliko mjeseci djelomično mi je postavljena dijagnoza intersticijskog cistitisa. U posljednjim nalazima briseva pronađen mi je Beta hemolitički streptokok grupe B u uretri i cerviksu. Ginekologinja tvrdi da mi BHSB ne bi trebao stvarati tegobe poput nesnošljivih bolova u uretri. Sada trenutno pijem Sulotrim forte 2×1/10 dana, međutim izrazitog poboljšanja nema. Molim Vas za savjet- utječe li BHSB na sveukupne simptome i kako se nositi s tegobama učestale boli u uretri budući da većinu vremena provodim na hitnom prijemu zbog nesnošljivih bolova koji se javljaju prije mjesečnice?

21.6.2017

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Dijagnoza intersticijskog cistitisa se postavlja vrlo rijetko i to najčešće, kako Vi kažete, djelomično. Ne znam što znači “djelomično postaviti dijagnozu” – tako se obično postupa kad se ne zna točna dijagnoza. Zna se kakav je postupak za postavljanje dijagnze te vrlo rijetke bolesti. Vjerujem, zapravo, da je Vi nemate, ali sad kad je “buba u uhu” to bi trebalo definitivno potvrditi ili isključiti! Ako se potvrdi – treba te znati da djelotvnornog lijeka nema.

BHSB je bakterija koja teško može biti uzročnikom nesnošljivih bolova. Svakako trebate konkretan i temeljit pregled urologa uključujući i uretrocistoskopiju, možda čak i distenziju mjehura s biopsijom u anesteziji,  a tek onda odlučivati o daljnjim koracima u ovisnosti o nalazu analize tkiva mjehura.

Zdravo budi 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika