Molim neke preporuke kako pravilno krenut u izlječenje!

Imam 24 godine i prije godinu i pol mi je dijagnosticirana blaga varikokela na lijevom testisu,nakon napravljenog spermiograma broj progresivno pokretnih spermatozoida mi je 19%od željenih 30%,količina,boja sve uredno osim tih ,,glavnih” spermija potrebnih za oplodnju.
Vec neko vrijeme partnerica i ja radimo na trudnoći ali ne uspijeva.
Bio kod urologa i prestao ići jer svaki put trebam neki novi nalaz i slj.termin za 3mj…svi drugi nalazi,testovi na spb. uredni.
Mene jako to brine i ne znam dali se to ikako može izliječit jer sam po prirodi zdrav i pokretan muškarac i ne želim da mi se to odrazuje na psihološko stanje.
Molim neke preporuke kako pravilno krenut u izlječenje?

18.5.2022

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Blaga varikokela sama po sebi ne znači ništa, a nalaz spermiograma Vam je praktički uredan. Broj progresivnih spermija, kao uostalom i oplodni potencijal muškarca u cijelosti varira, a u Vašem nalazu nije nađeno nikakvih grubljih odstupanja koja bi Vas činila znatno manje plodnim.

Smatram da se operacijom varikokele neće nužno povećati ta proporcija progresivno pokretnih spermija. Dodartno mišljenje možete potražiti kod urologa – SUBSPECIJALISTE ANDROLOGIJE – u KBC Zagreb ili KBC Sestre milosrdnice, a od privatnih poliklinika – Poliklinika Grubišić u Zagrebu.

 

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika