Molim vas savjet vzan za bubrege!

Poštovani,

ljubazno bih vas molila mišljenje o prikladnosti čekanja tek urološkog pregleda u Zagrebu 14. rujna zbog razine oštećenja bubrega. Niže dostavljam cijeli nalaz, pacijentici rečeno da će morati vaditi bubreg ako oštećenje dosegne 10% rada pa vas molim informaciju o brzinama takve promjene sa trenutnih 25%. Također, molim vas svaki drugi savjet koji možete dati – prikladnost PCNL ili FURS metode i slično. Pacijentica ima 57 godina, boluje od hipertenzije i hiperlipidemije te zbog kamenca već 9 mjeseci traje urinarna infekcija. Također, je li prikladno cijepljenje prije zahvata na manjim dozama antibiotika trenutno?
Terapija: Concor 1,25 mg; Prylar 5/5 mg 1,0,0; antibiotik Ciprofloksacin, Trimetoprim sulfamets, Amoksicilin klav kis.

Puno hvala na svakoj pomoći.

NALAZ
Lijevi bubreg je manji od desnog bubrega, prikazan inhomogenom i vrlo blijedom raspodjelom nakupjanja aktivnosti sa oslabJenlm nakupljanjem u medijalnom dlijelu (područje pijelokaliksa). Renogramska krivuija lljevog bubrega pokazuje zakašnjenje sekrecijskog maksimuma i srednje teško funkcijsko oštećenje te teške smetnje u elimlnaciji radiotarmaka, prvenstveno zbog produljenja zadržavanJa u području funkdijski oštećenog parenhima lljevog bubrega.

Na primjenu diuretika dolazi do pozitivnog odgovora i postepene, ali nepotpune eliminacije aktivnosti što se objašnjava produljenim zadržavanjem u funkcijski oštećenom parenhimu, bez znakova mehaničke opstrukcije u njegovom kanalnom sustavu.
Desni bubreg je morfološki i funkcijski u granicama normale.

Normalizirani MAG3 klirens za lijevi bubreg iznosi 94 ml/min (25%).
Normalizirani MAG3 klirens za desni bubreg iznosl 282 ml/min (75%).

CT
Nalaz i mišljenje
učinjena MSCT pretraga bubrega u nativnim skenovima, arterijskoj I venskoj fazi pokazuje veće konkremente lijevog bubrega gdje se u lijevoj parenhimu vidi konkrement 18×11 mm te u gornjoj skupini vratova lijevog bubrega konkrement promjena 18×5 mm.
U desnom bubregu u srednjem dijelu vidljiva je avaskualrna parenhimna cista promiera 3 x 3,3 cm Bosniak I.
Dilatacije kanalnog sustava ne vidim.

Nešto su šire čašice u gornjoj skupini lijevog bubrega, a u kontrasnim skenovima slabiji je prikaz parenhima gorenjeg pola lijevog bubrega.
Zakašnjelo lučenje lijevog bubrega.
Ureteri u svom tijeku izgledaju primjereni.
Mokraćni mjehur bez intraluminalnih defekata punjenja, održane stijenke.
Slobodne tekućine patološkog uvećanja limfnih čvorova ne nalazim.
U koštanom prolazu ne vidi se patološke pregradnje koštane strukture.
Vidljive su degenerativne promjene.
Na multiplanarnim dekonstrukcijama u lijevom bubregu vidljiv je I u gronjoj skupini vratova konkrement promjena 18 mm.

ZAKLJUČAK:
Učinjena MSCT urograflja pokazuje u lijevom bubregu dve konkrementa, jedan u centralnom dijelu promjera oko 18 mm, a također u gornjoj skupini vratova lijevog bubrega konkrement promjera 17 mm. U arterijskoj fazi u gornjem polu lijevog bubrega vidljive su nešto šire čašice i sam parenhim je hipodezniji. Slabiji je prikaz jer su fragilne krvne žile pa je KS otišao para.

LIJEVOSTRANA NEFROLITIJAZA. Preporučam pregled u ambulanti Klinike za urologiju KBC Sestre milosrdnice radi mišljenja o PCNL ili FURS s obzirom na dužinu liste čekanja na zahvat na našem odjelu.

27.7.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Bez pregleda bolesnice i SLIKA (ne čitanog nalaza!) urografije ne mogu Vam detaljnije mnogo reći.

Da li je moguće, i što je bolje, učiniti FURS (malo vjerojatno) ili PCNL (više vjerojatno) u mnogome ovisi o slikama ali i o stavu i vještini potencijalnog potencijalnog operatera.

Lijevi bubreg je znatno smanjene funkcije, a postojeći kamenci u njemu i dalje podržavaju infekciju i upalu koja nadalje smanjuje njegovu funkciju – to je začarani krug. I nakon odstranjenja kamenaca funkcija tog bubrega, u dobi od 57 godina, se neće više oporavljati, a moguće je da se u tom bubregu ponovo stvore konkrementi.

Definitivno rješenje koje će bolesnici biti ponuđeno (sugerirana Vam je dobra adresa) gotovo u potpunosti ovisi o preferencijama i stavu potencijalnog operatera, naravno, u dogovoru i uz privolu same bolesnice.

 

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika