Tumor bubrega

Poštovani,
Imam povijest karcinoma mjehura od 2010. Rađen mi je TUR 11 puta ( 1 put OB Pula, 2 puta KBSM i 8 put KBCRI).
Do sada nije PHD-om utvrđena infiltracija u mišićni sloj mjehura.
Nakon hematurije početkom godine i nakon što cistoskopijom nije utvrđen uzrok u mjehuru ili uretri, poslan sam na CT.
Sad se na CT-u vide promjene na doljnjem polu lijevog bubrega opisane od radiologa kao ” najvjerojatnije RCC” pri čemu su promjene vidljive kao lezije u samom tkivu bubrega koje ne ekspandiraju samu siluetu bubrega( ne izlaze van oblika bubrega)
U KBCRI su mi 01.04. krenuli napraviti URS ali nažalost nije uspjelo ( nije mogla bit umetnuta vodilica u ureter)
Sad su me naručili za vađenje lijevog bubrega 19.05.2021.
Moje pitanje je:
Zašto se vadi bubreg bez da se zna karakter nađene promjene?
Zašto se prije vađenja ne naprave dodatne dijagnostike kao npr. MR…test na TBC bubrega…( primao sam BCG imunoterapiju u mjehur) kako bi se isključili drugi mogući uzroci i kako bi vađenje bubrega ostao jedini terapijski pristup “van svake sumnje”?
Zar je moguće da će se dijagnoza utvrditi tek u PHD nalazu izvađenog bubrega a ne prije vađenja? Hvala na odgovoru.

5.4.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Radiološka dijagnostika tumora bubrega korištenjem CT-urografije je vrlo točna. Oko 85% svih solidnih (tkivnih) ekspanzivnih tvorbi bubrega, koje se kontrastnim sredstvom opacificiraju (u koje taj kontrast ulazi) je kasnijim PHD nalazom potvrđeno kao karcinom. Mala je mogućnost (manja od 15%) da se radi o nekom benignom tumoru. Tuberkulozna upala mijenja strukturu bubrega na sasvim drugačiji način od tumora. MR ne daje pouzdanije niti točnije podatke od CT-urografije.

Dakle, daljnji postupak kirurga (urologa) se temelji na radiološkom nalazu. Rijetko, u slučajevima ozbiljne dvojbe, izvodi se biopsija suspektne tvorbe bubrega pod kontrolom CT i histološka analiza bioptičkog materijala. Takvu odluku donosi multidisciplinarni tim (urolog, radiolog, onkolog, patolog) budući da nije uvijek tehnički izvedivo (ovisi o veličini i smještaju tumora) niti potrebno, a postupak nije bez mogućih komplikacija.

Postavljena sumnja na adenokarcinom bubrega (RCC) nema nikakve izravne veze s Vašim ranijim, višestruko operiranim, urotelnim karcinomom mjehura. Ukoliko imate dvojbe, bilo bi korisno učiniti reviziju radiološkog nalaza – drugo mišljenje radiologa.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika