Problemi s mokrenjem

Imam 51 godinu. U zadnje vrijeme imam problema sa otežanim i čestim mokrenjem. Primjetio sam i krv u urinu. Sve to me prilično zabrinjava. Molim Vas da mi odgovorite na pitanje što bih trebao poduzeti?

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

 

S obzirom na tegobe koje ste naveli, svakako se morate što prije obratiti svome liječniku koji će Vas uputiti na daljnje pretrage. Naime, uzroci simptoma koje ste naveli mogu biti mnogobrojni i različitog porijekla, a manifestiraju se poremećenom funkcijom donjeg mokraćnog sustava. U pozadini tih simptoma mogu biti bolesti donjeg mokraćnog sustava koje zahvaćaju mokraćni mjehur, prostatu ili/i mokraćnu cijev. Međutim i druge organske (dijabetes, teške srčane bolesti, endokrinološke bolesti, uzimanje nekih lijekova i sl.) te psihičke bolesti ili poremećaji mogu rezultirati smetnjama mikcije. Pored navedenoga tu su i navike (konzumacija mnogo tekućine, kofeina i alkohola) te uzimanje diuretika.
Međutim, pošto ste uz tegobe mokrenja spomenuli i krv u urinu, svakako treba isključiti i još ozbiljnije tegobe kao što je rak prostate. Simptomi raka prostate su najčešće slijedeći: otežano,učestalo i isprekidano mokrenje slabijim mlazom, krv u urinu i ejakulatu, problemi sa erekcijom,a u uznapredovalom stadiju bolesti i mršavljenje te bolovi u kostima. Svakako se što prije obratite svom obiteljskom liječniku koji će Vas dalje uputiti liječniku specijalistu urologu ili onkologu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika