Prostata stadij dva

Prije mjesec dana na rutinskoj kontroli krvi PSA mog oca koji ima 57 godina je bio 15. Nema nikakve tegobe. Kod pregleda urologa opipljiv je čvorić. Urolog ga je poslao na biopsiju koja je pokazala sljedece:
nalaz ukonjen, op. urednika. Dalje se treba javiti liječniku koji će odlučiti što dalje. Molim vas za objašnjenje i Vašu prognozu. Hvala!

24.10.2016

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

     Hvala Vam na koncizno postavljenom i suvislom pitanju. Vjerujem da ću Vam uspjeti tako i odgovoriti.

     Velika je šansa da se u Vašeg oca radi o ranoj fazi raka prostate koji se najvjerojatnije nije proširio nigdje izvan prostate što ipak nije sasvim isključeno. U svakom slučaju potrebno je aktivno liječenje. U obzir dolaze a) kirurško liječenje – radikalna prostatektomija i b) radikalna radioterapija (zračenje).

     Obzirom na mladu dob Vašeg oca svakako kao prvi odabir u liječenju preporučujem kirurško liječenje ukoliko to dozvoljava opće zdravstveno stanje vašeg oca. Zašto? Nakon operacije moguće je provesti dodatno zračenje, ali nakon zračenja operacija (uklanjanje prostate) više nije moguće. Kirurško liječenje, ne samo da pruža najveće šanse za izlječenje, nego je ujedno i najtočniji način za određivanje proširenosti bolesti čime dobijamo i podatke na temelju kojih možemo odlučivati i pravodobno provesti dodatno zračenje ukoliko ono bude potrebno. Prognoza preživljenja nakon adekvatno provedenog liječenja u ovoj fazi bolesti je vrlo dobra, ali o prognozi najtočnije ćemo moći govoriti nakon operacije i definitivnog nalaza analize tkiva – PHD i patološka procjena stupnja proširenosti bolesti kao i konačna procjena stupnja zloćudnosti karcinoma. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika