urgencija

Imam 33 godine, dvoje djece, 167cm i 65kg. 4 Godine se mučim s učestalim mokrenjem vrlo male količine urina. Pritisak na mjehur kao da ću se pomokriti bez ikakvih drugih simptoma. Obavila sam labaratorijske nalaze koji su uredni, bris uretre uredan, pregled urologa koji kaže da je sve u redu. Prilikom uzv-a sve normalno ali kad sam rekla da mi je već sat vremena takva sila da me već boli je pogledao i rekao da je samo cca 50ml urina u mjehuru. Pila sam emselex ali BEZ poboljšanja Imate kakav savjet jer mi je kvaliteta života jako narušena? Ne mogu normalno otići na putovanje, na predavanja, na roditeljski… Čak ni na kavu bez da me to sputava… .. Trenutno pijem Betmigu ali za sad nikakve korisiti. Uspjevam ne odlaziti na toalet ali potreba je stalna bez obzira sto radila i gdje bila. Cak mi se cini da je nagon najjaci odmah nakon mokrenja, da sto ima vise u mjehuru to je nagon manji. Nekoliko puta se dogodilo da mi se u trenutku stvori jaki nagon (podrazaj ili kako bi to nazvala) uz osjecaj da me oblijeva znoj. Obavila sam i pregled ginekologa ali i to je sve u najboljem redu… MR LS isto uredan. Uskoro idem na urodinamiku ali dr vjeruje da bude nalaz uredan.
Imate kakav savjet jer mi je kvaliteta života jako narušena? Ne mogu normalno otići na putovanje, na predavanja, na roditeljski… Čak ni na kavu bez da me to sputava… ..
Hvala

23.2.2017

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

    Prema navedenom najvjerojatnije se radi o pretjerano aktivnom mjehuru (PAMM ili engl. OAB – overactive bladder). Trebalo bi svakako to potvrditi kvalitetno učinjenim urodinamskim testiranjem, ali je neophodno učiniti i citološki pregled sedimenta urina te cistoskopiju da se isključe drugi mogući uzroci Vašeg učestalog mokrenja i urgencije, tim više jer nije bilo zadovoljavajućeg odgovora na terapiju Emselexom niti Betmigom.

    Ukoliko se cistoskopijom i citologijom isključe drugi uzroci Vaših simptoma, a urodinamski potvrde značajne nekontrolirane kontrakcije mjehura u fazi punjenja (dakle, onda kad ih ne bi trebalo biti) vrijedno je uzimati solifenacin 10 mg 1x dnevno redovito kroz 3 mjeseca pa vidjeti učinak takve terapije. Ukoliko to ne pomaže dovoljno vrijedi, uz solifenacin, uzimati neki blagi sedativ (npr. xanax) kroz 3 tjedna da se ublaži moguća psihosomatska komponenta postojećih tegoba.

Zdravo budi! 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika