Varikokela ili nešto drugo?

Poštovani,

već duži niz godina imam varikokelu na lijevom testisu koja mi ne radi nikakve poteškoće pa tako nije bilo potrebe za liječenjem. u zadnjih mjesec dana mi se pojavljuje nelagoda i ponekad sasvim blaga bol u području desnog testisa, prepone te se širi do desnog bubrega, kao da je ta nelagoda povezana sa testisom i bubregom. Zadnjih dana sam napipao na tom testisu s donje desne strane nekoliko tankih kao vena koje se nastavljaju iza testisa i idu prema gore te se mogu napipati. Zanima me da li to može biti varikokela, povezana sa drugom bolešću, s obzirom da je vrlo rijetka bilateralna varikokela na desnom testisu? Ili je neki drugi problem i imam li razloga za brigu?lp

23.7.2020

Odgovara

prim.dr.sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Poštovani,
Najvjerojatnije ste napipali rep epididimisa (pasjemenik) koji se nalazi upravo na mjestu koje opisujete. Iznimno je mala vjerojatnost za bilateralnu varikokelu budući da je to stanje pravi raritet. Nadalje, pišete o nečemu što ste napipali “zadnjih dana”, ali varikokela ne nastaje u roku od par dana. Varikokelu na lijevoj, tipičnoj, strani imate već godinama i vjerojatno znate kako ona izgleda i kakva je na opip.
Ne bih rekao da imate razloga za brigu ali savjetujem učiniti pregled urologa jer jedino na taj način možete dobiti utemeljen odgovor.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika