Kada i zašto treba operirati varikokelu?

Kao i svaki drugi organ u tijelu, tako i testis(i) imaju svoj arterijski, dovodni krvni sustav pa tako i odvodni, venski sustav. Kada govorimo o varikokeli, pričamo o venskom (odvodnom) krvožilnom sustavu testisa. U slučaju kada postoji varikokela upravo te odvodne krvne žile – vene – su proširene. Točnije, radi se o proširenju krvnih žila iznad testisa – u snopu kojeg čine arterije i vene testisa te sjemenovod (ductus defferens) i mišić kremaster (m.cremaster) koji omogućuje retrakciju (podizanje, vertikalnu pomičnost) testisa.

Takvo stanje, proširenih krvnih žila testisa viđa se gotovo isključivo na lijevom testisu. Razlozi tome su anatomske prirode. Naime, glavna i najveća vena koja drenira vensku krv iz lijevog testisa ulijeva se visoko (u razini bubrega), i pod pravim kutem, u lijevu bubrežnu venu. Glavna vena desnog testisa ulijeva se znatno niže, i pod oštrim kutem, u donju šuplju venu. Tako je hidrostatski tlak u venskom (odvodnom) sustavu lijevog testisa a priori znatno viši i krv iz lijevog testisa se drenira pod „otežanim“ okolnostima. Testisi nisu slučajno smješteni izvan tjelesne, abdominalne, šupljine (za razliku od jajnika u žena) jer je za normalnu funkciju testisa – produkcija spermija i sinteza testosterona – potrebna nešto niža temperatura od uobičajene tjelesne.

Upravo proširenje venskog sustava testisa, u ovom slučaju lijevog, naziva se varikokela. Takvo stanje može prouzročiti niz nelagoda – od osjećaja punoće, pritiska, povremenog peckanja pa sve do blažih bolnih senzacija. Katkada je (osobito u stojećem stavu) varikokela toliko izražena da je snop proširenih vena već i kroz kožu jasno vidljiv. Palpacija (opip) je osnovna metoda pretrage, a nalaz varikokele klasično se opisuje kao „vreća crva“. Većinom se radi o mladim muškarcima višeg rasta i relativno astenične konstitucije. Varikokela se viđa u 15-20% opće populacije muškaraca, a znatno je češća u muškaraca koji su smanjene plodnosti ili neplodni. U oko jedne petine muškaraca s postojećom varikokelom nalazimo lošiji nalaz spermiograma. Pojam „lošiji nalaz“ prije svega upućuje na smanjenu koncentraciju spermija, a njihova je pokretljivost znatno oštećena. Takav nalaz spermiograma, tipičan za varikokelu, naziva se oliagostenozoospermija.

Upravo je smanjena plodnost JEDINI pravi, utemeljeni razlog postavljanja indikacije (razloga) za kirurško liječenje. Ovo smatram važnim jer prilično često bolesnici nisu svjesni ili dovoljno dobro upoznati s razlogom zbog kojeg se poduzima kirurško liječenje. Jedini razlog, a time i cilj kirurškog liječenja, je pokušaj restauracije plodnosti muškarca. Mnogo operiranih, a mahom se radi o mlađim muškarcima, uporno obilaze urološke ordinacije nezadovoljni jer se njihove tegobe (navedene su ranije u tekstu) ostale i nakon operacije, a da pri tome uopće ne obraćaju pažnju na jedini realni cilj operacije – poboljšanje nalaza spermiograma i time povećanje šanse za oplodnju i začeće spontanim putem. Krivo je i nerealno očekivati da će operacija otkloniti postojeće, u pravilu blage i povremene, senzacije nelagode u području skrotuma. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika