Varikokela i spermiogram

Mnogo je tekstova već napisano o varikokeli, ali ta bolest i dalje predstavlja jednu od uroloških enigmi. Radi se o proširenju spleta vena (lat., plexus pampiniformis) koje se nalaze iznad testisa (gotovo uvijek lijevog!) u sjemenoj vrpci (lat., funiculus spermaticus). Na sjemenoj vrpci „visi“ testis, a u njoj se nalaze arterije, vene (plexus pampiniformis) i sjemenovod (lat., ductus ejaculatorius) kojim prolaze, prilikom ejakulacije, spermiji iz testisa u mokraćnu cijev. Cijela sjemena vrpca omotana je nitima mišića kojeg nazivamo kremaster (lat., m.cremaster).

Proširenje vena koje čine pampiniformni splet naziva se varikokela i gotovo uvijek se nalazi iznad lijevog testisa odnosno u lijevom funikulusu. Spajanjem vena navedenog spleta nastaje unutrašnja spermatična vena. Zašto gotovo uvijek lijevo? Za to postoje anatomski razlozi građe venskog sustava. Naime, lijeva spermatična vena je duža od desne i potpuno okomito, te nešto više, se „ulijeva“ (spaja se) u veću venu. Dodamo li tome i moguću insuficijenciju venskih zalistaka, nastaju uvjeti za povišen hidrostatski tlak u tom venskom sustavu odnosno slabiju drenažu (odtok krvi) iz lijevog u odnosu na desni testis. Na taj način se usporava cirkulacija krvi kroz testis i tkivo testisa se nalazi u relativnoj ishemiji (manjku kisika). Pretpostavlja se da tako nastala ishemija oštećuje stvaranje spermija u testisu – spermatogenezu.

Postojanje varikokele je bez značajnijih simptoma ili tegoba dok manji broj bolesnika (načelno adolescenti i vrlo mladi muškarci) može osjetiti pritisak, peckanje ili imati osjećaj punoće u lijevom dijelu skortuma, iznad samog testisa. Varikokela se može naći i u 10-15% potpuno zdravih mladih muškaraca, ali ono što joj daje značenje jest činjenica da oko 60-70% bolesnika s varikokelom ima smanjenu plodnost, odnosno pokazuje stanovita oštećenja u nalazu spermiograma. Obrnuto, oko 40% infertilnih mlađih muškaraca ima varikokelu. Tako su varikokela i smanjena plodnost povezani. Ta povezanost ipak ostaje nejasna ako znamo da u muškaraca kojima je jedan testis u cijelosti kirurški odstranjen (trauma, upala, tumor i sl.), u pravilu plodnost ostaje očuvana!? Ipak, uz postojanje varikokele, nalaz spermiograma je lošiji (plodnost smanjena) i to najčešće u smislu smanjenog broja i koncentracije spermija u ejakulatu, njihove smanjene pokretljivosti i povećanog broja spermija koji izgledom (morfologijom) znatno odstupaju od normale. S druge strane, postoje i mladi muškarci s klinički (urološkim pregledom) vrlo jasno izraženom varikokelom, ali istodobno s urednim nalazom spermiograma, odnosno bez smanjenja plodnosti.

Osim mogućeg smanjenja plodnosti varikokela nema drugih ozbiljnijih posljedica i znatnije oštećenje spermiograma jedini je utemeljeni razlog kirurškog liječenja varikokele. Opasnost od atrofije lijevog testisa zbog dugotrajne varikokele je teorijska. U znatnoj proporciji operiranih (ali ne svih!) nalaz spermiograma se, kroz nekoliko mjeseci, popravlja. To je jedina utemeljenja kirurška indikacija i jedini cilj same operacije varikokele – poboljšanje plodnosti! Kozmetski učinak i uklanjanje ranije navedenih, u velike većine minimalnih, tegoba nije cilj  operacijskog liječenja i najčešće se i ne postiže. Mnogi očekuju da će se nužno proširene vene pampiniformnog spleta nakon operacije povući. To se doista u nekih operiranih i dešava, ali ne nužno i ne uvijek, a ovisno je o stvaranju („otvaranju“) kolateralnog venskog krvnog optoka novim venskim putevima. Isto tako, ovdje vrijedi napomenuti kako proširenje ili pojačana vidljivost nekih krvnih žila u  koži skrotuma ne predstavlja varikokelu i ne utječe na plodnost muškarca. Vene same kože skrotuma nisu dio „sliva“ unutrašnje spermatične vene i one (kožna vene skrotuma) odvode vensku krv iz kože i ovojnica skrotuma drugim venskim putevima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika