Mokraćna kiselina

Urologija

Kamen mokraćnog mjehura

Kamen mokraćnog mjehura je jedna od najstarijih dokumentiranih bolesti ljudskog roda. Ova bolest zaslužuje osobitu pažnju budući da je neizmjerno mučila čovječanstvo (oboljele, ali i liječnike i litotomiste) sve do sredine XIX. stoljeća…

Urologija

Urološki problemi u ljetnim mjesecima

Vrijeme je dugo očekivanih godišnjih odmora kada se želimo opustiti i prikupiti energiju za ostatak godine. Ove lijepe trenutke vrlo često mogu zasjeniti oboljenja urološkog sustava koji se mogu pojaviti u ovim ljetnim mjesecima…

Urologija

Liječenje erektilne disfunkcije kod kardioloških bolesnika

Erektilna disfunkcija je trajna nesposobnost postizanja i/ili održavanja erekcije dostatne za zadovoljavajuću spolnu aktivnost u trajanju duljem od tri mjeseca. ED je simptom sa kojim se suočava 30% muškaraca u dobi od 40 do 70 godina.

Urologija

Može li povišena mokraćna kiselina u krvi izazivati pečenje kod mokrenja u uretri?

Urologija

Kamenac u mokraćovodu – što možemo učiniti?

Mokraćovod (lat., ureter) je cijev bez lumena koja peristaltičkim valovima provodi mokraću od bubregado mokraćnog mjehura. Nesmetani protok mokraće tim putem je preduvjet normalne funkcije bubrega i izlučivanja urina. Ukoliko mokraćni kamenac, stvoren u bubregu, krene na svoj put ureterom, momentalno nastaju znatne promjene.

Urologija

Povišena mokraćna kiselina – opasnost za zdravlje

Prema statističkoj definiciji, hiperuricemija se smatra koncentracija urične (mokraćne) kiseline u serumu iznad 420 µmol/L u muškaraca i iznad 360 µmol/L kod žena.

Obiteljska medicina

Mokraćne kiseline je 338, trebam li brinuti?