Urološki problemi u ljetnim mjesecima

Vrijeme je dugo očekivanih godišnjih odmora kada se želimo opustiti i prikupiti energiju za ostatak godine. Ove lijepe trenutke vrlo često mogu zasjeniti oboljenja urološkog sustava koji se mogu pojaviti u ovim ljetnim mjesecima…

Vrijeme je dugo očekivanih godišnjih odmora kada se želimo opustiti i prikupiti energiju za ostatak godine. Ove lijepe trenutke vrlo često mogu zasjeniti oboljenja urološkog sustava koji se mogu pojaviti u ovim ljetnim mjesecima. Hladnoća je važan čimbenik koji može dovesti do zdravstvenih problema mokraćnog sustava, tako da ljeto, vrućine, more, jezera i bazeni predstavljaju i određenu opasnost. Koža i sluznica intimnog područja prvi su na udaru sunca, topline i vlage te dovode do određenih napora kako bi ovaj važan organ ljudskog organizma normalno funkcionirao. U ovakvim klimatskim uvjetima često dolazi do određenih ozljeda odnosno do crvenila, upale i stvaranja sitnih lezija koje su povoljno mjesto za razvoj infekcije. Tijekom boravka na bazenima, rijekama, na plaži ili u popularnim zabavnim klubovima mjesta su na kojima u ljetnom razdoblju vrebaju razni mikroorganizmi. Naime, u isto vrijeme, u malom prostoru boravi veliki broj ljudi, vrlo često oskudno odjevenih, pa se tjelesne izlučevine brže i lakše šire, uz pogodovanje vlage i temperature i sve to može dovesti do pojave urološke infekcije. Voda u bazenima koja je higijenski neispravna može biti kontaminirana mikroorganizmima kao što je Escherichia coli koja može biti uzročnik crijevnih, ali i vrlo otpornih urinarnih infekcija. Jedan od uzroka uroloških infekcija je vrlo često mokri kupaći kostim i bose noge kod hladnih i vjetrovitih noći.

Oboljenje koje se vrlo često može pojaviti u toplijim mjesecima je akutni cistitis, akutna upala prostate i retencija urina.

Cistitis ili upala mokraćnog mjehura uglavnom je ograničena na sluznicu, a samo izuzetno rijetko prelazi na dublje slojeve stjenke mjehura. Najčešći uzroci cistitisa u toplijim mjesecima su:

  • smještaj na novu lokaciju koji uzrokuju probleme u skladu sa pravilima higijene,
  • hladnoća koja je posljedica dugog kupanja u hladnoj vodi te
  • poremećaj normalnog mokrenja povezano sa putovanjem u automobilu ili avionu (u takvim okolnostima, često se događa da se odgađa mokrenje u trpljenje i čekanje razumne mogućnosti da se izvrši mokrenje).

Za cistitis je karakteristična pojava simptoma kao što su bolovi i pečenje pri mokrenju, polakisurija i pijurija, a u težim slučajevima može se pojaviti terminalna hematurija sa povišenom temperaturom.  

Vrlo važno je prepoznati ove simptome i ne zanemariti njihovu važnost i što prije javiti se liječniku kako bi se spriječile i eventualne komplikacije.  Dijagnoza je vrlo jednostavna i postavlja se na osnovu laboratorijskih nalaza: krvna slika, pregled urina i sonografija mokraćnog mjehura. Nakon postavljanja dijagnoze preporučuje se terapija sa antibioticima ili uroantisepoticima uz uzimanje dovoljne količine tečnosti, posebno urološkog čaja kaka bi se mokraćni mjehur na adekvatan način ispirao i odstranili patološki mikroorganizmi. U slučajevima gdje su simptomi infekcije mokraćnog mjehura intenzivniji sa visokom temperaturom preko 38 C nužna je detaljnija dijagnostička obrada uz uzimanje urinokulture i određivanje antibiograma.

Ipak da ne bi došlo do urinarnih infekcija najvažnije je sprovesti prevenciju koja se sastoji u pažnji da se skrati boravak u hladnoj vodi, spriječiti pothlađivanje i redovito poslije svakog kupanja presvlačiti kupaći kostim.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika