Voće inhibira apsorpciju nekih peroralno uzetih lijekova

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Voćni sokovi od grejpa, naranče i jabuke kao i od ostalih vrsta voća, djelomično smanjuju oralnu apsorpciju nekih lijekova na način što blokiraju crijevne transportere koji sudjeluju u apsorpciji lijekova.

Na posljednjem američkom kongresu kemičara zaključeno je kako je najbolji i najsigurniji način peroralnog uzimanja lijekova s čašom vode natašte kako se ne bi omela apsorpcija lijeka.

Prva spoznaja na ovu temu bila je o blokirajućem učinku soka od grejpa na enzimatski sustav koji sudjeluje u metabolizmu lijekova tzv. citokrom p450 3A4. Od ove spoznaje do danas, utvrđeno je da najmanje 50 lijekova nosi rizik od pojave nuspojava induciranih istovremenim pijenjem grejpa. Istraživači su utvrdili da je apsorpcija antihistminika feksofenadina smanjena za 50% kada se konzumira sa sokom od grejpa ili čašom vode koja sadrži flavonoid naringin (sastojak grejpa), stoga učinkovitost lijeka može biti značajno reducirana. Naringin ima izrazitu specifičnost za neke lijekove i vitamine koji su topljivi u vodi i visoko polarizirani.

Sličan efekt je uočen kod imunosupresiva ciklosporina, etoposida (lijek protiv malignih bolesti), nekih beta blakotora (atenolola, celiprolola, talinolola), i nekih antibiotika (ciprofloksacina, levofloksacina, itrakonozola).

Farmakolozi smatraju da su dosadašnja otkrića samo vrh sante leda

Grejp djeluje na crijevni transportni enzim – organski anion transportni polipeptid (OATP)1A2, koji ne traje duže od 4 sata. Dakle postoji vremensko razdoblje koje omogućava konzumaciju soka bez zabrinutosti da smo poremetili apsorpciju lijeka. Flavonoidi se nalaze u mnogom voću i povrću stoga njihov učinak na apsorpciju zasigurno nije ograničen samo na 3 vrste voća poput naranče, grejpa i jabuke.

Svakako je vrlo korisno imati saznanja o učinku vočnih sokova na apsorpciju lijeka kako bi učinak medikamentne terapije bio što bolji. Daljnja istraživanja u budućnosti trebala bi rasvijetliti problem apsorpcije lijekova i konzumacije voća i povrća.

Zaključak: Uzimajte lijekove natašte sa čašom vode, a voće konzumirajte minimalno 4 sata prije ili poslije uzimanja tableta!
Oprez kod: ciklosporina, etoposida, atenolola, celiprolola, talinolola, ciprofloksacina, levofloksacina, itrakonozola. 
Ne piti voćne sokove sa lijekom ITRAC-3 !

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Fotoalergijska reakcija

Glavni mehanizmi hiperpigmentacije uzrokovane lijekovima

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrimjenom određenog lijeka u svrhu liječenja određene bolesti uvijek se nastoji izbjeći ili smanjiti sve moguće nuspojave. Jedna od mogućih nuspojava na koži je nastajanje hiperpigmentacija koje mogu nastati difuzno na cijelom tijelu ili ograničeno samo na pojedinim dijelovima tijela. Da bi do toga došlo primijenjeni lijek mora biti osjetljiv na svjetlost i sunce i […]

Lijekovi

Zatajivanje srca u starijoj životnoj dobi – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKod starijih bolesnika većinom su prisutni različiti komorbiditeti, najčešće arterijska hipertenzija, šećerna bolest, koronarna bolest, zatajivanje bubrega, slabokrvnost. Često su prisutna i druga patološka stanja koja smanjuju toleranciju starijih osoba prema lijekovima i češćem razvoju nuspojava: opća slabost, kaheksija, kognitivne smetnje. Prema ESC smjernicama liječenje bolesnika sa zatajivanjem srca (ZS) uz smanjenu ejekcijsku frakciju lijeve […]

Lijekovi

Kombiniranje lijeka s tabletama za potenciju

Urin

Inkontinencija kod muškaraca

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaInkontinencija urina kod muškaraca češće se javlja u starijoj životnoj dobi i često je povezana sa bolestima prostate. Svaki četvrti muškarac stariji od 70 godina ima određeni tip inkontinencije urina. Inkontinencija se može klasificirati kao statička, urgentna, miješana, paradoksna, kontinuirana i funkcionalna. U liječenju inkontinencije urina važno je liječiti bolesti udružene sa nastankom inkontinencije poput […]

Prostata

Lijekovi za prostatu

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePišem ovaj naslov uopćeno ne bi li privukao pažnju čitatelja. Zapravo podrazumijevam lijekove koji primarno služe za otklanjanje ili umanjenje opstruktivnih tegoba mokrenja. Podsjetimo … to su tegobe poput čekanja na početak mokrenja, naprezanje prilikom završetka mokrenja, slab i isprekidan mlaz mokraće itd. Katkad je uvećana prostata i uzrok učestalog dnevnog i noćnog mokrenja, ali […]

Lijekovi

Lijekovi i temperatura skladištenja – molim savjet

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]