Dr. Ivana Rosenzwieg Jukić dr.med., Klinika za unutarnje bolesti, KBC Split

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Onkologija

Karcinom prostate postaje glavni uzrok smrti 2010.godine

Prema novim podacima internacionalne agencije za istraživanje karcinoma, karcinom će postati glavni uzrok smrti 2010. godine što je u suprotnosti s ranijim nedavnim izještajima iz SAD-a.

Nutricionizam

Voće inhibira apsorpciju nekih peroralno uzetih lijekova

Voćni sokovi od grejpa, naranče i jabuke kao i od ostalih vrsta voća, djelomično smanjuju oralnu apsorpciju nekih lijekova na način što blokiraju crijevne transportere koji sudjeluju u apsorpciji lijekova.

Kardiologija

Liječenje kongestivnog zatajenja srca

Kongestivno zatajenje srca (KZS) je stanje u kojem srce nije sposobno dopremiti dovoljnu količinu krvi primjerenu potrebama tkivnog metabolizma ili to može raditi samo pri nenormalno povišenom tlaku punjenja.

Gastroenterologija

Nealkoholna masna bolest jetre – globalni problem

Nealkoholna masna bolest jetre (NAMBJ) označava spektar bolesti jetre koji se pojavljuje u najjednostavnijem obliku kao jetrena steatoza (masna jetra), potom upalna/fibrozirajuća bolest, te nealkoholni steatohepatitis (NASH) koji može progredirati u fibrozu i cirozu.

Nutricionizam

Koji su povoljni učinci češnjaka na zdravlje?

Češnjak (Allium sativum) se dugo vremena koristi kao začin i dodatak jelima, ali i zbog svog povoljnog učinka u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Više od 1000 znanstvenih studija o učinku češnjaka na zdravlje je objavljeno…

Ginekologija

Rekurentne urinarne infekcije kod žena u premenopauzi

Godišnje se registrira više od 7 milijuna posjeta liječniku zbog infekcija mokraćnog sustava, što čini 1.2% ukupnih pregleda kod žena.

Urologija

Hiperlipidemija: Čimbenik rizika za erektilnu disfunkciju

Nove spoznaje u povezanosti povećane razine lipida u krvi s erektilnom disfunkcijom.

Ginekologija

Gastroezofagealna refluksna bolest u trudnoći

Pečenje, žgaravica ili kiselost koja je javljaju u području prsne kosti i usta je vrlo česta pojava u trudnoći, te je simptom gastroezofagealne refluksne bolesti koja se javlja kod 25-50% trudnica.

Ginekologija

Omega 3 Masne kiseline i trudnoća

Trudnoća je razdoblje u životu svake žene kada se najviše brine o zdravoj prehrani, a svaka trudnica sigurno pita svog ginekologa što bi trebala jesti da njeno dijete započne što zdraviji život kada dođe na svijet.