Omega 3 Masne kiseline i trudnoća

Trudnoća je razdoblje u životu svake žene kada se najviše brine o zdravoj prehrani, a svaka trudnica sigurno pita svog ginekologa što bi trebala jesti da njeno dijete započne što zdraviji život kada dođe na svijet.

Znanstvenim istraživanjima sve se više šire spoznaje o zdravoj prehrani u trudnoći i jedno od možda najvažnijih spoznaja iz ovog područja je zasigurno uloga omega-3 masnih kiselina na zdravlje trudnice i djeteta. 

Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline, koji su neophodne za rast i razvoj čovjeka, ali ljudi nemaju mogućnost endogene sinteze stoga ih moramo unositi hranom, obično ribljim uljem. U trudnoći obično je prisutan deficit unosa ovih masnih kiselina, jer trudnice obično ne konzumiraju plavu ribu u trudnoći koje su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, zbog straha od unosa toksina i žive u organizam putem ribe. Tako žene sa već osiromašenim zalihama, uloze u drugu trudnoću što sve povećava nedostatak i rezerve omega-3 masnih kiselina su sve manje.
Nedostatak ovog esencijalnog nutrijenta je važan, jer su omega-3 masne kiseline ključna komponenta potrebna za neurološki i rani vidni razvoj bebe. 60% moždanog tkiva  se sastoji od lipida, od čega 20% ukupnih masnih kiselina mozga čine omega-3 masne kiseline. Znanstvene studije su dokazale da dodavanje omega-3 masnih kiselina u prehranu tijekom trudnoće, poboljšavaju vidne i kognitivne funkcije kod djeteta, a učinak je vidljiv do 4. godine života.

Omega-3 masne kiseline imaju pozitivan učinak i na samu trudnoću. Jedna od najopasnijih komplikacija u trudnoći je preeklampsija, također poznata kao toksemija, koja se javlja kod 5-10% svih trudnoća. Preeklampsija je vodeći uzrok majčinog mortaliteta, prijevremenog poroda, zaostajanja u fetalnom razvoju te perinatalnog mortaliteta. Žene sa smanjenim zalihama omega-3 masnih kiselina imaju povečani rizik od razvoja pre-eklampsije, stoga je u tijeku niz istraživanja koliko omega-3 masen kiseline smanjuju rizik od preeklampsije.  Sve je važnija uloga omega-3 masnih kiselina u prevenciji prijevremenog poroda. Poznato je da žene sa nižom količinom ovih masnih kiselina imaju veći rizik za prijevremeni porod, a dodatkom ovih masnih kiselina svakodnevnoj prehrani mogu se smanjiti ove katastrofične komplikacije trudnoće. Znanstvene studije su pokazale da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik za postpartalnu depresiju, kao što je odavno poznat njihov dobar učinak u prevenciji srčanih bolesti.

Nasreću, danas postoje jednostavni načini kako nadomjestiti dnevne potrebe i popuniti rezerve u slučaju deficita ovih esencijalno važnih masnih kiselina. Jedan od načina je jesti veću količinu ribe, ali često strah od mogućeg unosa žive ovim putem, nas spriječava da nezasićene masne kiseline unosimo ribom, posebno u trudnoći kada je strah od unosa toksina iz okoliša veći nego ikada u životu. Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) čak preporučuje smanjeni unos ribe u trudnoći zbog navedenih razloga, jer su zagađenja okoliša sve veća. Bogati izvori omega-3 masnih kiselina su tuna i morski pas, ali njihova konzumacija se ne smatra sigurnom u trudnoći. Živa je jaki neuralni toksin, te može biti odgovorna za oštećenje djetetovog mozga i zaostajanje u neurološkom razvoju, a djeca u razvoju su posebna osjetljiva za ove vrste otrova. Mnogo sigurniji načini unosa ribljeg ulja i nezasićenih masnih kiselina  su kapsule omega-3 masnih kiselina, sigurne za konzumaciju, bez opasnosti od unosa žive, koje se mogu kupiti u našim ljekarnama. Omega-3 masne kiseline mogu biti i dodatak multivitaminskoj tableti, ali ih je najbolje unositi same kako bi zadovoljili dnevne potrebe organizma za omega-3 masnim kiselina koje su povečane u trudnoći te popunili deficit u rezervama.
Danas na američkom tržištu postoje posebni oblici omega-3 masnih kiselina koji su namjenjeni djeci. Tijekom dojenja se također preporuča uzimanje nadomjestaka ovih masnih kiselina kako bi ove esencijalne nutrijente konzumirali i dojenčad putem majčinog mlijeka.

Sve je veći broj studija o ulozi omega-3 masnih kiselina na zdravlje majke i bebe tijekom trudnoće i nakon poroda, svi povoljni učinci će biti poznati kroz par godina. Jer omega-3 masne kiseline mogu biti izuzetno važan  esencijalni nutrijent i dodatak prehrani u trudnoći, a koji su svi povoljni učinci na zdravlje majke i  djeteta pokazati će vrijeme i sve veći broj znanstvenih istraživanja.
Do tada tijekom trudnoće i dojenja konzumirajmo omega-3 masne kiseline u obliku kapsula kao MAXI OMEGA-3 !!!

1. Judge MP, Harel O, Lammi-Keefe CJ. A docosahexaenoic acid-functional food during pregnancy benefits infant visual acuity at four but not six months of age. Lipids. 2007 Mar;42(2):117-22.
2. Koletzko B, Larqué E, Demmelmair H. Placental transfer of long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA). J Perinat Med. 2007;35 Suppl 1:S5-11. Review.
3. Hadders-Algra M, Bouwstra H, van Goor SA, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA.Prenatal and early postnatal fatty acid status and neurodevelopmental outcome. J Perinat Med. 2007;35 Suppl 1:S28-34. Review.
4. Secher NJ. Does fish oil prevent preterm birth? J Perinat Med. 2007;35 Suppl 1:S25-7. Review.
5. Hösli I, Zanetti-Daellenbach R, Holzgreve W, Lapaire O.Role of omega 3-fatty acids and multivitamins in gestation. J Perinat Med. 2007;35 Suppl 1:S19-24. Review.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika