Kapsule ribljeg ulja jednako učinkovite kao obrok plave ribe

U posljednje vrijeme sve je veći broj znanstvenih dokaza o povoljnom učinku omega-3 masnih kiselina na zdravlje, a najviše se propisuju u svrhu prevencije bolesti srca i krvnih žila.

Omega-3 masne kiseline snizuju povišeni krvni tlak, povišenu razinu triglicerida te imaju i druge povoljne učinke u sprečavanju nastanaka i razvoja ateroskleroze. Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline, koje su neophodne za rast i razvoj čovjeka, ali ljudi nemaju mogućnost endogene sinteze stoga ih moramo unositi hranom, obično ribljim uljem. Ovim masnim kiselinama je bogata plava riba poput tune, lososa, morskog pasa, srdela. 

Znanstvene studije su dokazale da dodavanje omega-3 masnih kiselina u prehranu tijekom trudnoće ima povoljan učinak na zdravlje majke i djeteta:

  • poboljšavaju vidne i kognitivne funkcije kod djeteta, a učinak je vidljiv do 4. godine života,
  • preveniraju prijevremeni porod i preeklampsiju te postpartalnu depresiju kod rodilje.

Međutim, dugo se postavljalo pitanje što je učinkovitije – konzumirati riblje ulje putem obroka plave ribe jednom tjedno ili svakodnevno uzimati kapsule (1-2) ribljeg ulja koje su bogate dvama elementarnim masnim kiselinama: eikosapentaenoična (EPA) i dokosaheksaenoična kiseloina (DHA). Američki istraživači sa Saint Luke’s Mid America Heart Institute, Kansas City, su proveli studiju kako bi odgovorili na gore navedeno pitanje, a rezultati istraživanja su sljedeći:

Konzumacija jednakih količina masnih kiselina EPA i DHA koje su u ribljem ulju konzumirane putem plave ribe (losos, tuna) su jednako učinkovite kao svakodnevno uzimanje kapsula ribljeg ulja (1-2 kapsule dnevno).

Terapija: MAXI OMEGA-3  1-2 kapsule na dan nadomještaju tjedni obrok plave ribe!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika