Omega 3 masne kiseline – čuvarica srca

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prema zadnjim znanstvenim spoznajama, konzumacija omega-3 masnih kiselina preporuča se pacijenatima sa poznatom koronarnom bolesti srca.

Američko udruženje kardiologa (American Heart Association -AHA), prema zadnjim znanstvenim spoznajama, preporuča konzumaciju omega-3 masnih kiselina za sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih događaja kod pacijenata sa poznatom koronarnom bolesti srca. Preporuka je 1 gr/dan mješavine DHA (dokosaheksaenska kiseline) i EPA (eikosapentaenska kiseline).

Idealan izvor ovih kiselina je riblje ulje, a prihvatljiva alternativna je riblje ulje u tekućem obliku ili u obliku kapsula. Ovo je po prvi put da AHA preporučuje prehrambenu namirnicu u prevenciji koronarne bolesti (angina pektoris, infarkt srca). Alfa-linolenska kiselina je biljni oblik omega-3 masnih kiselina, ali je mnogo slabiji izvor DHA i EPA od ribljeg ulja.

  • Standarni koncentrat ribljeg ulja u kapsuliranom obliku sadrži 120 mg DHA i 180 mg EPA po 1 gramu kapsule.
  • Stoga su 1-2 kapsule dnevno ribljeg ulja (sadrže 300 mg -600 mg EPA +DHA) potrebne u primarnoj prevenciji koronarne bolesti.
  • 3-4 kapsule dnevno ribljeg ulja (900-1200 mg DHA+EPA) su potrebne u sekundarnoj prevenciji koronarne bolesti srca
  • U svrhu sniženja razine triglicerida potrebne su 5-7 kapsula ribljeg ulja 2 puta dnevno (3000-4200 mg EPA+DHA).
  • Omega-3 masne kiseline mogu se uzeti u bilo koje doba dana, odjednom sve kapsule ili podjeljeno u više doza, bez straha od interakcije sa drugim lijekovima.
  • U tipičnoj dozi od 3-4 grama EPA+DHA snižavaju razinu triglecerida u krvi za 30-50%.

Većina pacijenata sa poznatom i dijagnosticiranom koronarnom bolesti u svrhu sekunadarne prevencije mora uzimati oko 1 gram EPA+DHA, a to često samom konzumacijom ribe koja je bogata ovim masnim kiselinama nije uistinu lako i provodivo u svakodevnom životu. Potrebe u svrhu sniženja razine triglicerida su još 3-4 puta veće, stoga su kapsulirani oblici ribljeg ulja odlična alternativa i siguran dnevni izvor DHA+EPA!!!

Terapija: MAXI OMEGA-3 kapsule

  •  kapsule dnevno kod primarne prevencije koronarne bolesti srca,
  • 4 kapsule dnevno kod sekundarne prevencije koronarne bolesti srca,
  • 10-14 kapsula dnevno kod hipertrigliceridemije.

Literatura: Mayo Clin Proc. 2008;83(3):324-332

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Krvne žile

Marfanov sindrom

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Marfanov sindrom je nasljedna bolest vezivnog tkiva koja se može očitovati poremećajima raznih organa i organskih sustava, a najčešće su zahvaćeni koštano zglobni sustav, srce i krvne žile, te oči. Ovu bolest nije moguće izliječiti, ali suvremenim pristupom u praćenju i liječenju poboljšana je kvaliteta života ovih bolesnika, a očekivani životni vijek usporediv je s […]

Sport

Sport i prirođene srčane greške

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Tjelesna aktivnost bi trebala biti dio svakodnevnog života svih osoba. Ona donosi mnoge tjelesne i emocionalne koristi, smanjuje rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, ali i smanjuje anksioznost, depresiju. Redovita tjelesna aktivnost za 35% smanjuje rizik kardiovaskularnog mortaliteta i za 33% ukupnog mortaliteta. Smjernice Europskog kardiološkog društva (EKD) preporučuju minimalno 150 minuta tjedno umjerenu tjelesnu […]

Zaštita oka

Zdravlje vida – je li sve u dodacima prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Dolaskom u određene godine, često se otkrivaju kronične bolesti i stanja zbog kojih počinjemo razmišljati o prilagodbama i zdravijem načinu života. Dodaci prehrani koji utječu na srce i krvožilni sustav te mozak su traženi i o njima se puno zna. No postoji još jedan organ koji zahtijeva našu pozornost a često ga zaboravljamo. Oko je […]

Srce

Imam 24 godine i povremene aritmije, trebam li biti zabrinuta?

Srce

Koronarna bolest i demencija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Odrasle osobe kojima je dijagnosticirana koronarna bolest srca pod povećanim su rizikom za razvoj demencije, uključujući sve uzroke, Alzheimerovu bolest kao i vaskularnu demenciju, koja nosi najveći rizik od oko 36% — ako se javlja prije dobi od 45 godina. Navedeno pokazuju rezultati velike opservacijske studije. Studija je uključila 432,667 ispitanika iz Velike Britanije, prosječne […]

Srce

Molim pojašnjenje EKG nalaza

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?