Omega 3 masne kiseline – čuvarica srca

Prema zadnjim znanstvenim spoznajama, konzumacija omega-3 masnih kiselina preporuča se pacijenatima sa poznatom koronarnom bolesti srca.

Američko udruženje kardiologa (American Heart Association -AHA), prema zadnjim znanstvenim spoznajama, preporuča konzumaciju omega-3 masnih kiselina za sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih događaja kod pacijenata sa poznatom koronarnom bolesti srca. Preporuka je 1 gr/dan mješavine DHA (dokosaheksaenska kiseline) i EPA (eikosapentaenska kiseline).

Idealan izvor ovih kiselina je riblje ulje, a prihvatljiva alternativna je riblje ulje u tekućem obliku ili u obliku kapsula. Ovo je po prvi put da AHA preporučuje prehrambenu namirnicu u prevenciji koronarne bolesti (angina pektoris, infarkt srca). Alfa-linolenska kiselina je biljni oblik omega-3 masnih kiselina, ali je mnogo slabiji izvor DHA i EPA od ribljeg ulja.

  • Standarni koncentrat ribljeg ulja u kapsuliranom obliku sadrži 120 mg DHA i 180 mg EPA po 1 gramu kapsule.
  • Stoga su 1-2 kapsule dnevno ribljeg ulja (sadrže 300 mg -600 mg EPA +DHA) potrebne u primarnoj prevenciji koronarne bolesti.
  • 3-4 kapsule dnevno ribljeg ulja (900-1200 mg DHA+EPA) su potrebne u sekundarnoj prevenciji koronarne bolesti srca
  • U svrhu sniženja razine triglicerida potrebne su 5-7 kapsula ribljeg ulja 2 puta dnevno (3000-4200 mg EPA+DHA).
  • Omega-3 masne kiseline mogu se uzeti u bilo koje doba dana, odjednom sve kapsule ili podjeljeno u više doza, bez straha od interakcije sa drugim lijekovima.
  • U tipičnoj dozi od 3-4 grama EPA+DHA snižavaju razinu triglecerida u krvi za 30-50%.

Većina pacijenata sa poznatom i dijagnosticiranom koronarnom bolesti u svrhu sekunadarne prevencije mora uzimati oko 1 gram EPA+DHA, a to često samom konzumacijom ribe koja je bogata ovim masnim kiselinama nije uistinu lako i provodivo u svakodevnom životu. Potrebe u svrhu sniženja razine triglicerida su još 3-4 puta veće, stoga su kapsulirani oblici ribljeg ulja odlična alternativa i siguran dnevni izvor DHA+EPA!!!

Terapija: MAXI OMEGA-3 kapsule

  •  kapsule dnevno kod primarne prevencije koronarne bolesti srca,
  • 4 kapsule dnevno kod sekundarne prevencije koronarne bolesti srca,
  • 10-14 kapsula dnevno kod hipertrigliceridemije.

Literatura: Mayo Clin Proc. 2008;83(3):324-332

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika