Gastroezofagealna refluksna bolest u trudnoći

Pečenje, žgaravica ili kiselost koja je javljaju u području prsne kosti i usta je vrlo česta pojava u trudnoći, te je simptom gastroezofagealne refluksne bolesti koja se javlja kod 25-50% trudnica.

Gastroezofagealna refluksna bolesta (kiseli želučani sadržaj se vraća iz želuca u jednjak) obično se javlja u 1. ili 2. trimestru trudnoće  te je prisutna tijekom čitave trudnoće, a najčešće je blažeg karaktera i povremena, iako simptomi mogu biti izrazito jaki i učestali. Komplikacije GERB-a tijekom trudnoće (krvarenje, gubitak na tjelesnoj težini) su rijetke. Posljednje istraživanje koje su španjolski liječnici objavili ove godine donosi interesantne rezultate: učestalost GERB-a tijekom sva tri trimestra trudnoće je približno jednaka, u njihovoj studiji oko 25%, a do sada se smatralo kako incidencija ove bolesti i smetnje rastu sa trajanjem trudnoće.

Zašto se GERB uopće javlja u trudnoći?

Jedan od razloga je slabljenje tonusa donjeg sfinktera jednjaka koji inače spriječava povrat kiselog želučanog sadržaja u jednjak, u podlozi je svakako visoka razina hormona estrogena, a posebno progesterona. S rastom fetusa dolazi do porasta intraabdominalnog tlaka što svakako pridonosi pojavi GERB-a.

Glavni problem je liječenje GERB-a u trudnoći, kako bi se izbjegao štetan utjecaj lijekova na razvoj dijeteta. Danas su lijekovi izbora za liječenje GERB-a inhibitori protonske pumpe (IPP), vrlo sigurni i učinkoviti lijekovi za pacijente koji nisu u stanju trudnoće. Međutim, nedavna istraživanja na  životinjama i trudnicama potvrđuju sigurnost uzimanja IPP i tijekom trudnoće. Ali svaka trudnica izbjegava uzimati lijekove u trudnoci zbog straha i predostrožnosti od potenijalnih nepoželjnih učinaka lijekova.

Jedan od najsigurnijih načina liječenja je promjena životnih navika:

  • Spavanje na uzvišenom uzglavlju, na dva jastuka, pod 45 stupnjeva
  • Spavanje i ležanje na lijevom boku smanjuje povrat kiseline u jednjak
  • Izbjegavati svu potencijalno štetnu hranu poput kave, čaja, alkohola, koka-kola,  čokolade, masnoća, agruma…
  • Jesti manju količinu hrane u više obroka dnevno, a ne 3 obroka dnevno obilnih porcija
  • Nakon jela, izbjegavati ležeći položaj
  • Izbjegavati obrok neposredno prije spavanja, najbolje par sati nakon večere otići spavati
  • Izbjegavati usku odjeću, posebno u području trbuha
  • Pušenje cigareta potiče pojavu simtoma GERB-a
  • Žvakanje gume za žvakanje stimulira izlučivanje sline koja sadrži bikarbonate te na taj način neutralizira kiseli sadržaj

Ako ove mjere ne dovedu poboljšanja ostaje nam uzeti antacide koji će neutralizirati kiseli sadržaj želuca. Antacidi nisu lijekovi izbora za liječenje GERB-a ali mogu smanjiti tegobe poput kiselosti. Najbolje ih je uzimati sat vremena nako jela i neposredno prije spavanja. Međutim antacidi mogu dovesti do nuspojava – proljeva i zatvora stolice, a osim toga otežavaju i apsorpciju željeza, čije su potrebe u trudnoći povećane zbog rasta i razvoja fetusa. Posljedica može biti izraženija anemija kod majke.

Nažalost, novija istraživanja pokazuju da je incidencija GERB- a i godinu dana nakon poroda veća kod trudnica nego li u kontrolnoj skupini. Ako gore navede mjere budete provodili smetnje se zasigurno biti ublažene, a u kojoj mjeri ovisi velikim dijelom i o nama samima!

Literatura: Am J Gastroenterol 2007;102:2395-2400.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika