Karcinom prostate postaje glavni uzrok smrti 2010.godine

Prema novim podacima internacionalne agencije za istraživanje karcinoma, karcinom će postati glavni uzrok smrti 2010. godine što je u suprotnosti s ranijim nedavnim izještajima iz SAD-a.

Raniji izještaji iz SAD-a govorili su u prilog smanjenju incidencije karcinoma kod oba spola te mortaliteta vezanog za karcinom.

Broj oboljelih od karcinoma se udvostručio od 1975. do 2000. godine; do 2020.godine očekuje se ponovno podvostručenje broja oboljelih od karcinoma, a 2030. godine broj pacijenata s karcinomom će se utrostručiti. Samo ove godine registrirano je oko 12 milijuna novooboljelih od karcinoma, a 7 milijuna ih je umrlo radi karcinoma. Procjenjuje se da će 2030. godine broj novooboljelih od karcinoma biti između 20 i 26 milijuna, od čega će 13-17 milijuna umrijeti radi iste dijagnoze.

Globalna su predviđanja porast incidencije oboljelih od karcinoma za 1%, a taj će se trend porasta posebno uočiti u zemljama poput Kine, Rusije i Indije. Objašnjenje za porast incidencije oboljelih od maligne bolesti krije se u porastu broja pušača cigareta te trendu konzumacije masne hrane u slabije razvijenim zemljama kao i u demografskim promjenama (porast broja stanovnika za 38% od 2008. do 2030.)

Nagli porast broja oboljelih od karcinoma u narednim godinama predstavlja izazov zdravstvenim sustavima diljem svijeta. Iako je karcinom izrazito progresivna bolest s visokom stopom smrtnosti, pravovremenom dijagnostikom metodama probira karcinom se može dijagnosticirati u ranom stadiju, a u velikom broju slučajeva se može i prevenirati. Preventivne mjere su apstinencija od konzumacija nikotina i cigareta, cijepljenje za hepatitis B virus i humani papiloma virus, zdrava prehrana, redovita fizička aktivnost.

Izazov predstavlja također i palijativna skrb te terapija boli zbog karcinoma u zemljama niskog socioekonomskog standarda poput Afrike.

Karcinom je nažalost bolest koja ne poznaje granice među državama niti zahvaća samo neke socioekonomske slojeve društva. To je bolest sviju nas, čitavog svijeta.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Onkologija

Antidepresivi kao dodatna terapija boli onkoloških bolesnika

The International Association for the Study of Pain (IASP) definira bol kao neugodno senzorno i emocionalno iskustvo povezano s aktualnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Onkologija

Rak prostate

Onkologija

Što je palijativna medicina i koje su perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj?

Ljudski život je jedan i neponovljiv i svako ljudsko biće ima pravo da ga dostojanstveno završi. Završetak ljudskog života u suosjećanju i ljudskom dostojanstvu je temeljni postulat.

Onkologija

Serumske vrijednosti Vitamina D u onkoloških bolesnika

Posljednjih dvadesetak godina istraživanja u području uloge vitamina D u imunološkim procesima, metabolizmu i onkologiji dobila su značajnu ulogu. Vitamin D receptor (VDR) nalazi se na normalnim stanicama.

Onkologija

Mjesto bikalutamida u hormonskoj terapiji raka prostate

Rak prostate je drugi po učestalosti malignom kod muškaraca, kako u zemljama Zapada tako i u Republici Hrvatskoj (16% od ukupno oboljelih muškaraca od raka). U Hrvatskoj je 2009.godine od raka prostate.

Onkologija

Karcinom prostate

Karcinom prostate je maligna bolest prostate od koje obolijevaju većinom muškarci stariji od 50 godina i jedan je od vodećih uzroka smrti .Ukoliko se javi u mlađih ljudi tada bolest ima lošiju prognozu.

Onkologija

Moj otac bolovao je od raka prostate

Onkologija

Prevencija raka prostate i antioksidansi

Karcinom prostate je u novije vrijeme prepoznat kao jedan od vodećih zdravstvenih problema muškaraca druge i treće životne dobi. Najčešća je maligna bolest muške populacije i drugi uzročnik smrti.