Povećana slezena

Poštovani,

posljednjih 10 dana imam bolove u slezeni, koji se pojačavaju nakon obroka.
Išao sam na ultrazvuk abdomena gdje je pokazalo da je slezena povećana (140 mm), ostalo je u redu.
Od krvnih nalaza sve vrijednosti su normalne (i CRP je u redu, 1.9) osim blago povišenih/smanjenih sljedećih vrijednosti:
MCHC 352 (referentna vrijednost 320-345)
Natrij 136 (referentna vrijednost 137-146)
Alkalna fosfataza (ALP) 48 (referentna vrijednost 60-142)
Alfa amilaza (AMS) 95 (referentna vrijednost 23-91)

Što bi to moglo biti? Posljednjih tjedan dana jedem dijetalnu hranu i to mi je ok, malo me boli, ali čim pojedem i komadić nečega što npr. nije dijetalno (tipa komadić keksa) bolovi se pojačavaju i osjećam da srce jako lupa (puls nije ubrzan, nego samo jačina lupanja).

Inače, normalno se hranim, jedino sam posljednja dva mjeseca počeo piti proteine, iako ne treniram ali puno hodam, da nema to nekakve veze s upalom slezene?

Hvala puno na odgovoru.

22.1.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Dijagnozu treba postaviti internist na temelju evaluacije svih nalaza. JA bih obratila pažnju na gušteraču budući da je blago povišena vrijednost AMS i dobro reagirate na dijetalnu prehranu i navodite da imate bolove.

Uglavnom, mene možete ponovno kontaktirati ako Vam se postavi neka dijagnoza. Ako se odlučujete na kupovinu sportskih dodataka prehrani, dala bih prednost onima kupljenim u ljekarni ispred pripravaka koji se prodaju u ljekarnama.

SRdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?