Bolno stopalo – 5. dio

Hallux Rigidus („ukočeni nožni palac“)

Učestalost.

Hallux rigidus ili u doslovnom prijevodu „ukočeni nožni palac“ je najčešća artrotska promjena stopala i pojavljuje se u oko 2,5 posto populacije starije od 50 godina. Dva puta se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. U rijetkim slučajevima, hallux rigidus se javlja istodobno s hallux valgusom, te se nerijetko javlja na oba stopala.

Uzroci nastanka.

Hallux rigidus je progresivno degenerativno stanje koje se javlja u zglobu palca stopala. U većini slučajeva je hallux rigidus nepoznatog uzroka, no vjerojatno nastaje zbog kombinacije više faktora, i nešto više od dvije trećine bolesnika ima genetsku predispoziciju za pojavu hallux rigidusa. Smatra se da trauma u stopalu i oštećenje zglobne hrskavice u zglobu palca stopala povećavaju rizik od razvoja halluxa rigidusa. Patofiziološki mehanizmi uključuju promjene u metabolizmu hrskavice, eroziju zglobne hrskavice i stvaranje osteofita (koštanih izdanaka).

Simptomi.

Bolesnici obično opisuju smanjenu pokretljivost palca u nozi s bolovima koji se pogoršavaju u vezi s opterećenjem, poput hodanja po stepenicama, trčanja ili skijanja. U nekim se slučajevima bolovi javljaju na bočnom dijelu stopala ili čak mogu biti prisutni i trnci u nožnom palcu. Bolesnici traže liječničku pomoć najčešće zbog ukočenosti i bolova u nožnom palcu, ali ponekad i zbog tegoba pri hodu.

Dijagnoza.

Priliko pregleda treba misliti na slijedeće:

  • Pri pregledu stopala treba obratiti pažnju na bilo kakvo oticanje, crvenilo, toplinu zgloba ili neusklađenost u zglobu. Misliti na osteofite (koštane izdanke).
  • Ispitati pokretljivost zgloba palca stopala i to posebno u vezi s dorzifleksijom (pokretanje palca put gore). Bol i krepitacije tijekom pokreta mogu ukazivati ​​na hallux rigidus s osteoartritisom zgloba.
  • U slučaju sumnje na halux rigidus treba napraviti RTG snimku s opterećenjem.
  • Hallux rigidus se klasificira prema opsegu kretanji, kliničkim i radiološkim nalazima. Dostupni su brojni klasifikacijski sustavi, od kojih je Coughlinova metoda najviše korištena.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika