Soli s malo natrija sprječavaju srčane i moždane udare

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Najnovija istraživanja potvrđuju da prekomjeran unos soli uzrokuje oko 1.6 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu svake godine. Četiri od pet ovih smrtnih slučajeva događaju se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, a gotovo polovica umrlih su mlađi od 70 godina.

U većini zemalja, prema dostupnim podacima, dnevni unos soli daleko je iznad gornje granice od 5 grama dnevno koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija i smatra se da je globalni prosjek 10.1 gram soli.

Nova studija objavljena u New England Journal of Medicine, a koju prenosi Index.hr ističe potencijal soli s niskim udjelom natrija, koje stoga smanjuju mogućnost unosa pretjerane količine natrija u organizam, tako spašavajući živote. Soli s malo natrija zamjenjuju dio natrija kalijem koji ima slična svojstva. Ove zamjene sadrže otprilike četvrtinu manje natrija, ali imaju okus sličan običnoj soli i mogu se koristiti na isti način u kuhanju.

Kalijeve soli pružaju dvostruku korist jer manji unos natrija smanjuje krvni tlak, a dodatan unos kalija ima isti učinak, što u konačnici dovodi do boljeg zdravlja srca.

Rezultati ove revolucionarne studije, koju je u Kini proveo Institut za globalno zdravlje, pokazuju da zamjenske soli s malo natrija spašavaju živote i sprječavaju srčane i moždane udare. Sol s malo natrija smanjuju rizik od smrti za 12%, rizik od moždanog udara za 14%, a ukupne kardiovaskularne probleme (moždani udar i srčani udar zajedno) za 13%.

Veliko istraživanje – jedno od najvećih i najdugovječnijih ispitivanja učinka soli s manjim udjelom natrija ikad – provedeno je tijekom pet godina i obuhvatilo je 21.000 ljudi s najvećim rizikom od srčanog ili moždanog udara. Dokazalo je da soli s malo natrija sprječavaju srčane i moždane udare te su prihvatljiva zamjena koja se lako može prilagoditi prehrani većine ljudi.

Korištenjem zamjena za sol umjesto kuhinjske soli ili morske soli s lakoćom možemo postići cilj smanjenja unosa soli u prehrani. Kuhinjska sol sastavom je natrij klorid, međutim natrij je mineral koji kada se unosi u prevelikim količinama uzrokuje štetne učinke na organizam. Zamjene za sol su mješavina mineralnih soli, a nastaju tako da se dio natrijevog klorida iz kuhinjske soli zamijeni kalijevim kloridom i na taj način dobijemo sol sa smanjenim udjelom natrija. Kalij i namirnice koje sadrže kalij izvrsni su saveznici u snižavanju krvnog tlaka i očuvanju zdravlja srca. Za zaštitu srca, izuzetno je važan omjer natrija i kalija u prehrani, a njihov idealan omjer iznosi oko 1,2.

Podravkin Salut® je jedinstvena, patentirana mješavina mineralnih soli (natrijev klorid, kalijev klorid, kalijev magnezij citrat) koja ima istu funkcionalnost kao kuhinjska sol, no sadrži 35% manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol. Salut® se može koristiti kao potpuna ili djelomična zamjena za kuhinjsku sol. Ukoliko se želi u potpunosti zamijeniti npr. 1 g kuhinjske soli u jelu, ista količina Salut®-a se može dodati, bez značajne izmjene okusa. Štoviše, zbog svog posebnog sastava, „dopušta“ ostalim sastojcima jela da dođu do izražaja, pa će ukupni dojam premda manje slan, biti finiji, zaokruženiji i puniji okus jela.

Svjesnost o štetnosti prekomjernog unosa soli sve je veća, no mnogi se nevoljko odlučuju smanjiti unos soli u svojoj svakodnevnoj prehrani zbog uvriježenih navika konzumacije slane hrane i averzije od hrane koja neće pružiti očekivano zadovoljstvo. No, uz maštovitu upotrebu začina u kuhinji te uz pametne zamjene za sol, očekivani okus hrane neće izostati. Dapače, hrana može postati još ukusnija i primamljivija, a vaš organizam zdraviji i zadovoljniji.


Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Stres

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Hladni zrak

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Cerebrovaskularni inzult

CVI (cerebrovaskularni inzult, moždani udar)

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMoždani udar (MU) označava heterogenu grupu poremećaja koji su definirani kao iznenadni, lokalizirani poremećaj moždane cirkulacije koji izaziva neurološki ispad. Moždani udar može biti ishemični (80 %) a u pravilu nastaje uslijed tromboze ili embolije te hemoragični (20 %) koji nastaje uslijed puknuća krvne žile (subarahnoidalno ili intracerebralno krvarenje). Simptomi moždanog udara koji traju <1 […]

Srce

Na što ukazuje moj nalaz holtera?

Srce

Palpitacije – molim savjet

Moždani udar

Čimbenici rizika za cerebrovaskularne bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteCerebrovaskularna bolest obuhvaća niz stanja koja utječu na protok krvi u mozgu. Rano prepoznavanje cerebrovaskularne bolesti ključno je za sprječavanje teških komplikacija i poboljšanje ishoda bolesnika. Brza dijagnoza omogućuje pravovremene medicinske intervencije, čime se smanjuje rizik od trajnih neuroloških oštećenja i smrti. Razumijevanje čimbenika rizika za ova stanja ključno je za prevenciju i liječenje. Kako […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]