Zašto su toliko važne tjelesne promjene koje uzrokuje bolest?

Isječak iz knjige, uz pravo prenošenja na zdravobudi portalu: (P)OSTATI ZDRAV

Ovisno o vrsti bolesti i brzini kojom se mijenja naš izgled, ovisit će i najčešći problemi u prihvaćanju promjena na tijelu. Dijabetes neće toliko brzo utjecati na izgled, ali hoće na životne navike, a razmjeri ovise o kojem se tipu radi. Bolest kao što je multipla skleroza ne donosi tako brze promjene pa taj segment na početku bitke za zdravlje nije toliko izražen kao kod ljudi koji prođu kemoterapiju i/ili mastektomiju.

Često sam čuo kritike da je riječ o površnim ljudima “jer kako možeš uopće žaliti za kosom ili grudima kada ti je život u pitanju”. Ali ljudi se osjećaju kako se osjećaju i ne možemo ih okrivljavati zbog toga. I možda tu i ima nešto taštine, ali nešto drugo mnogo je važnije.

Kada počne opadati kosa, pa i trepavice i obrve, a cijelo nam je tijelo bljedolikije, tada više bolest ne možemo sakriti.

Ni od sebe ni od svijeta!

Promjene na tijelu svima daju do znanja da smo bolesni! Tada smo najranjiviji i ta je ranjivost svima na izvol’te. Jer ne mijenja se samo naše tijelo, ne mijenja se samo to kako mi doživljavamo sebe, nego i kako nas drugi doživljavaju! A to onda opet utječe na to kako doživljavamo sebe.

Kasnije ću više o tome kako pronaći tu magičnu granicu između poistovjećivanja s bolešću i njezina negiranja. Zasad je dovoljno reći da je relativno teško sebe doživjeti kao cjelovito biće kada te okolina svede na bolest. Kada prestaneš biti osoba s imenom i prezimenom, vrlinama i manama. U njihovim si očima samo hodajuća dijagnoza koja ih plaši. Jer ih sili da se suoče s neugodnim emocijama ili s vlastitom smrtnošću, a najčešće oboje, i to simultano.

Zato su promjene na tijelu toliko šokantne za mnoge oboljele. Jer nije stvar u tome da je netko tašt pa plače za svojim kovrčama. Stvar je u tome da tada doista više ne možeš sakriti činjenicu da si bolestan. Ni od sebe ni od drugih. Neki ljudi tek tada zapravo shvate da su bolesni. Kao da se do tada to događalo nekom drugome, kao da su se nadali da je neka pogreška, da se radilo o snu iz kojeg će se svaki tren probuditi. I onda ugledaju to lice u ogledalu. Ugledaju tu obrijanu glavu, lice bez obrva ili trepavica ili nekog dijela tijela… Tada se doista ne možeš više sakriti od bolesti. Mnoge tek tada zapravo lupi stvarnost i vrlo često izbjegavaju ogledala u svom domu.

A kada počne opadati kosa i mijenjati se ten, ogledalo više nije samo u tvom domu nego u očima svih koje sretneš. Jer većina ljudi radi tu grešketinu da te svede na bolest. Samo te sažalijeva, a ne ohrabruje. I uz sve tvoje brige i strahove, taj neznalački stav okoline zna biti ogroman teret.

Problem često imamo i sa samima sobom jer nam je čudno vidjeti drugačijeg sebe. I nama je potrebno vrijeme da se naviknemo na drugačijeg sebe.

Naravno da moje iskustvo nije ni približno usporedivo s osobama koje prolaze kemoterapije, ali prije nekoliko godina ošišao sam se na ćelavo. Bilo je to u sklopu humanitarne akcije za udrugu Sve za nju koja pruža besplatnu psihološku pomoć oboljelima od raka. Moje je iskustvo neusporedivo i s kim tko je stvarno u toj situaciji, ali baš zato što nisam imao nikakve zdravstvene probleme, bilo je zanimljivo koliko je meni samome bilo čudno vidjeti to lice u ogledalu i koliko je mojoj kćerkici bilo čudno. Nekoliko joj je dana bilo lakše ne gledati me. Dakle, meni je kosa nebitan dio identiteta, a moja kći zna da gubitak kose nije rezultat bolesti, no i dalje joj je bilo krajnje čudno i nije me mogla gledati. E sad zamislite… ako je i njoj trebalo vremena da se privikne, a nisam bio zdravstveno ugrožen, onda je sasvim logično da je taj trenutak najčešće iznimno stresan za sve koji se uz promjenu izgleda nose i s bolešću za koju tada sazna cijeli svijet koji nas potom prečesto svede samo na bolest. A dobivanje dijagnoze na površinu digne buretinu emocija.

Dakle, nije riječ primarno o taštini. Stvar je u tome da tek tada ta borba za zdravlje dobije opipljivost, tek tada postane stvarno stvarna. I za nas, i za sve oko nas.

A kako će teći proces prihvaćanja tijela i mirenja s njim, kao i uvijek, ovisi od osobe do osobe.

Bruno Šimleša (1979.) autor je 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Po struci je sociolog, a diplomirao je 2003. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prijašnje knjige u kojima je fokus bio na odnosu prema sebi i ljubavi kao što su Ljubavologija i Škola života jedne su od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj i regiji. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a ukupno je prodano više od 200.000 primjeraka. (P)ostati zdrav je njegova prva knjiga s fokusom na zdravlje.

Tema nije odabrana slučajno jer više od 15 godina pomaže oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima pa je dio tih iskustava prenio i u ovoj knjizi, ali se oslonio i na zaključke brojnih znanstvenih istraživanja koja dokazuju utjecaj uma na tijelo.

Udruga Sve za nju 2016. godine dodijelila mu je nagradu VAM zbog pomaganja onkološkim pacijentima i senzibiliziranja javnosti za probleme svih koji se bore s rakom. Kao malo dijete liječio se od trombocitopenije na Odjelu dječje hematologije i onkologije. Iz tog vremena pamti poseban odnos s doktorom Tiefenbachom čiji je pristup bio presudan faktor za kreiranje Bruninog odnosa prema zdravlju.

Dvije godine vodio je emisiju Svaki dan, dobar dan na Hrvatskoj televiziji i redovito surađuje s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. U braku je 14 godina i ponosni je tata predivne dvanaestogodišnjakinje čijoj generaciji želi da se mudrije brine za svoje zdravlje što je glavni cilj ove knjige.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Crijeva

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Tjelesna masa

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Zdravlje

Udisanje azbestne prašine – ima li opasnosti za zdravlje?

Zdravlje

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]

Zdravlje

Rezultati najopsežnije studije o sreći (Mauricio Wajngarten, MD)

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteHarvardska studija razvoja odraslih možda je najopsežnija studija ikada provedena, budući da je pratila svoje ispitanike tijekom njihovog čitavog odraslog života. Studija je započela u Bostonu,  1938. godine i do sada je već obuhvatila tri generacije: djedove i bake, roditelje i djecu. U studiju je uključeno više od 2000 osoba tijekom 85 godina longitudinalne studije. […]

Zdravlje

Hoću li zbog CT-a imati posljedice na moje zdravlje?

Povezani članci

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Problemi sa srcem i dijabetes – molim Vaše mišljenje

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Obiteljska medicina

Što trebam napraviti nastavno na ove laboratorijske nalaze?