Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni vosak koji ima svojstva raspršivanja plavog i ultraljubičastog zračenja. Zbog voska građenog od sićušnih struktura tanjih od tisućitog dijela papira,   boja ploda čini se plava, a ne crvena kakvu bismo očekivali zbog prisutnosti crvenog pigmenta antocijanina. Priroda nas ne prestaje iznenađivati, a znanstvenici i dalje uspješno otkrivaju nove korisne spojeve u hrani.

Nutritivni sastav borovnica

Borovnice (red Vaccinium) su izrazito nutritivno bogato voće koje obiluje prehrambenim vlaknima i antioksidansima posebice vitaminom C, vitaminima B skupine, vitaminom E i A. Borovnice osiguravaju i selen, cink, željezo i mangan te sadrže beta-karoten, lutein i zeaksantin. Posebno su bogate bioaktvnim spojevima flavonoidima i to antocijanidinima i flavanolima kao i fenolnim kiselinama (hidroksi derivata cinamične kiseline).

Zdravstvene koristi od borovnica

Do sada objavljena klinička istraživanja o djelovanju borovnica na zdravlje ukazuju da borovnice mogu biti korisne za:

  • Kognitivno zdravlje (poboljšavaju kratkoročnu memoriju)
  • Zdravlje srca i krvnih žila (snižavaju krvni tlak, doprinose boljem radu krvnih žila i cirkulaciji)
  • U organizmu djeluju protuupalno

Prema nekim istraživanjima borovnice utječu i na zdravlje crijeva smanjujući propusnost crijeva i modulirajući sastav mikrobiote. Blagotvorno djelovanje na zdravlje pokazalo se kod unosa 180 g svježih borovnica ili oko 80 komada dnevno ili pak kod unosa 26 grama liofiliziranih borovnica.

Najnovije istraživanje o borovnicama – ekstrakt borovnice pomaže kod osjećaja umora i pospanosti nakon jela

Randomizirano, dvostruko slijepo, crossover, placebo istraživanje provedeno je u dva dijela i trajalo je pet tjedana. U prvom dijelu studije sudjelovalo je 28 zdravih starijih osoba od 68 do 75 godina, a istraživači su ispitivali učinak različitih doza ekstrakta borovnice (111 mg, 222 mg, 444 mg ili 888 mg) u usporedbi s placebom na pamćenje, donošenje odluka i zdravlje srca. Sudionici su ručali jedan sat prije testiranja. Cilj je bio otkriti najbolju dozu i vrijeme uzimanja borovnice za maksimalne koristi za mozak tijekom dana.

Dodatak prehrani koji su sudionici uzimali sastojao se od ekstrakta praha divlje borovnice (89%) (uz dvije aminokiseline L-cistein i L-glutation), koji sadrži najmanje 35% polifenola i najmanje 5% antocijana.

Istraživači su zaključili da je uzimanje jedne doze od 222 mg ekstrakta borovnice poboljšalo brzinu reakcije sudionika nakon ručka. Ovi rezultati pokazuju da čak i mala količina ekstrakta borovnice može donijeti koristi u poboljšanju kognitivnih funkcija i zdravlja srca. Osim toga, primijetili su da bi ove prednosti mogle biti posebno važne za starije osobe, jer čak i male promjene u brzini reakcije i krvnom tlaku mogu značajno poboljšati njihovo svakodnevno funkcioniranje i opće zdravlje.

Jesu li sibirske borovnice bolje od standardnih?

Lonicera caerulea je voćna vrsta porijeklom iz sjeveroistočne Azije. Naziva se još i sibirska borovnica zbog plodova koji bojom i veličinom podsjećaju na borovnice, no različitog su botaničkog reda. Ipak, obje vrste sličnog su antioksidativnog sastava odnosno podjednako su blagotvorne za zdravlje i svakako bi ih trebali redovito uključiti u prehranu.

Literatura:

  • Middleton R, Tunstad SA, Knapp A, Winters S, McCallum S, Whitney H. Self-assembled, disordered structural color from fruit wax bloom. Sci Adv. 2024 Feb 9;10(6):eadk4219.
  • Miller K, Feucht W, Schmid M. Bioactive Compounds of Strawberry and Blueberry and Their Potential Health Effects Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Nutrients. 2019 Jul 2;11(7):1510.
  • Della Lucia CM, Oliveira LA, Dias KA, Pereira SMS, da Conceição AR, Anandh Babu PV. Scientific Evidence for the Beneficial Effects of Dietary Blueberries on Gut Health: A Systematic Review. Mol Nutr Food Res. 2023 Aug;67(15):e2300096.
  • Wood E, Hein S, Mesnage R, Fernandes F, Abhayaratne N, Xu Y, Zhang Z, Bell L, Williams C, Rodriguez-Mateos A. Wild blueberry (poly)phenols can improve vascular function and cognitive performance in healthy older individuals: a double-blind randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2023 Jun;117(6):1306-1319.
  • Cheng, N.; Barfoot, K.L.; Le Cozannet, R.; Fança-Berthon, P.; Lamport, D.J.; Williams, C.M. Wild Blueberry Extract Intervention in Healthy Older Adults: A Multi-Study, Randomised, Controlled Investigation of Acute Cognitive and Cardiovascular Effects. Nutrients 2024, 16, 1180.
  • Silva, Aruma & Rupasinghe, H P Vasantha. (2021). Effect of growing location on anthocyanin content and total antioxidant capacity of haskap (Lonicera caerulea L.) berry: A preliminary investigation. Horticultural Science. 48. 183-189. 10.17221/79/2020-HORTSCI.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Crijeva

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Koža

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Probiotici

Neredovita stolica i detox

Šećer

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Vitamin c

Kako se riješiti flekica od akni?

Krdiovaskularno zdravlje

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteU doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]