Kada je najbolje vrijeme za brigu o zdravlju?

Isječak iz knjige, uz pravo prenošenja na zdravobudi portalu: (P)OSTATI ZDRAV

Uvijek – to je najjednostavniji i najprecizniji mogući odgovor. Uvijek bismo se trebali brinuti o zdravlju. A ako ćemo slijediti definiciju zdravlja koja se ne odnosi samo na odsustvo bolesti, već na uživanje u blagodatima zdravlja, onda je zapravo pravo pitanje – kada je najbolje vrijeme za življenje punim plućima?

Opet isti odgovor – UVIJEK!

Iako, ako gledamo što se događa u našim životima, većina se o zdravlju počne brinuti tek kada obole. Neki eventualno reagiraju kada oboli njima bliska osoba. I ta motivacija obično traje desetak dana i onda opet sve po starom. Obično se brzo vratimo nezdravim navikama i nezdravim odnosima koji onda kreiraju nezdrave emocije i nezdrave misli.
Ali o zdravlju bismo mogli razmišljati prije nego što nas tijelo upozori na to!

Trebali bismo se brinuti za sebe prije nego što nam tijelo počne vrištati da smo ga zanemarili. Trebali bismo se brinuti za sebe prije nego što nam život opali šamar.

Isto vrijedi i za našu ljubavnu vezu jer i tu najčešće potražimo pomoć tek kad veza zapadne u ozbiljne probleme. Ako uopće i potražimo stručnu pomoć… Prvo se nadamo da će problemi proći sami od sebe, onda se nadamo da su slučajni i uvjeravamo sami sebe da to nije ništa ozbiljno, onda se posvetimo drugim životnim područjima u nadi da će nam to pomoći u ignoriranju problema i onda nam problemi eksplodiraju u lice. Istu priču slušam od bračnih terapeuta kao i od klasičnih liječnika. Većina ljudi pomoć zatraži puno prekasno, tek nakon što veza ili tijelo razviju ozbiljne probleme.

A trebali bismo je zatražiti čim ugledamo prve simptome i shvatimo da ih ne možemo sami riješiti. Tada treba potražiti stručnu pomoć, bilo da je riječ o tijelu ili o nekom odnosu ili o sebi samome. Tada je najbolje potražiti pomoć jer su problemi još u povojima pa je lakše promijeniti svoj način ponašanja, razmišljanja ili osjećanja. I zato vas molim da prestanete, prestanete, prestanete čekati da vam problemi eksplodiraju prije nego što potražite pomoć.

Dakle, idealno je brinuti se za zdravlje tijela, kao i zdravlje odnosa, dok smo još relativno zdravi, a ne kada obolimo. I znam da će većina zanemariti ovu moju molbu, ali molim vas, stvarno vas molim da zastanete i razmislite. Kao osoba koja ogroman dio vremena provodi u onkološkim čekaonicama, kao i u brojnim drugim arenama borbe za zdravlje, molim vas da o sebi, svojoj sreći, svome zdravlje razmislite sada. Uvijek, uvijek, uvijek je pravo vrijeme za brigu o sebi. Uvijek je pravo vrijeme za brigu o svome zdravlju. Uvijek je pravo vrijeme da razmislite kako biti uspješan direktor svoje tvornice lijekove.

Da bismo se kvalitetno brinuli o svome zdravlju nije dovoljno samo izbjegavati neke štetne aktivnosti kao što su pušenje ili nezdrava prehrana ili pretjerano kaučiziranje, već bismo trebali uživati u blagodatima zdravlja. Trebali bismo uživati u fizičkoj aktivnosti, osjećaju slobode, zahvalnosti, ljubavi koju dijelimo i stvaramo s drugima, ali i onoj koju osjećamo u sebi i prema sebi. Ključno je uživati u zdravlju i osjećati zahvalnost što smo zdravi. Uz slušanje i poštivanje svog tijela svakako bismo trebali slušati i poštivati svoju dušu!

Bruno Šimleša (1979.) autor je 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Po struci je sociolog, a diplomirao je 2003. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prijašnje knjige u kojima je fokus bio na odnosu prema sebi i ljubavi kao što su Ljubavologija i Škola života jedne su od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj i regiji. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a ukupno je prodano više od 200.000 primjeraka. (P)ostati zdrav je njegova prva knjiga s fokusom na zdravlje.

Tema nije odabrana slučajno jer više od 15 godina pomaže oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima pa je dio tih iskustava prenio i u ovoj knjizi, ali se oslonio i na zaključke brojnih znanstvenih istraživanja koja dokazuju utjecaj uma na tijelo.

Udruga Sve za nju 2016. godine dodijelila mu je nagradu VAM zbog pomaganja onkološkim pacijentima i senzibiliziranja javnosti za probleme svih koji se bore s rakom. Kao malo dijete liječio se od trombocitopenije na Odjelu dječje hematologije i onkologije. Iz tog vremena pamti poseban odnos s doktorom Tiefenbachom čiji je pristup bio presudan faktor za kreiranje Bruninog odnosa prema zdravlju.

Dvije godine vodio je emisiju Svaki dan, dobar dan na Hrvatskoj televiziji i redovito surađuje s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. U braku je 14 godina i ponosni je tata predivne dvanaestogodišnjakinje čijoj generaciji želi da se mudrije brine za svoje zdravlje što je glavni cilj ove knjige.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika