Kako se brinem za svoje zdravlje?

Isječak iz knjige, uz pravo prenošenja na zdravobudi portalu: (P)OSTATI ZDRAV

Jedna od stvari svakako je godišnji sistematski pregled, a prvi put sam na njega otišao oko četrdesetog rođendana, iako nisam imao nikakve probleme. Nekako se nadam da sam svoje ozbiljne zdravstvene probleme ostavio u djetinjstvu, ali sam svejedno mislio da je pametno otići na generalku. Ali to nije ni jedino ni najbitnije što radim za svoje zdravlje.

Trudim se imati što zdravije međuljudske odnose i na taj se način brinem o zdravlju svog života pa onda i o zdravlju tijela.

Jako sam se trudio postati osoba kakva jesam i živjeti u skladu sa svojim uvjerenjima. I na taj se način brinem za svoje zdravlje!

Supruga i ja imamo prilično dobar brak u kojem dijelimo i kreiramo mnogo ljepote, a probleme se trudimo sasjeći u korijenu umjesto da ih ignoriramo. Baš se u ovom trenutku suočavamo s dosta velikim izazovom, ali trudimo se i ima da ga sredimo! Brigom za brak zapravo se brinemo i za svoje zdravlje.

Imam i nekoliko prijatelja s kojima istinski uživam. Za njih uvijek odvojim vrijeme i na taj se način najizravnije moguće brinem za svoje zdravlje.

Uživam i u roditeljstvu i na taj se način kvalitetno brinem za zdravlje. Naravno da nam nije svaki dan božanstven i naravno da ima teških trenutaka, ali iskreno, kada se sve zbroji i oduzme, nijedna me uloga toliko ne ispunjava kao ona tate i to baš toj britkoj, snalažljivoj, zeznutoj, srcolikoj, suosjećajnoj, ponekad lijenoj, duhovitoj, tvrdoglavoj i predivnoj dvanaestogodišnjakinji. Ima još bezbroj epiteta koje bih joj mogao nadjenuti, ali za ovaj trenutak je najvažnije reći da me je to moje malo čudo naučilo voljeti na sasvim novom jeziku koji prije nisam ni naslućivao. Uživajući u toj ljubavi, ja se zapravo fantastično dobro brinem za zdravlje svoje duše, a onda i tijela.

Imam i nekoliko poslova koji su vezani za moje strasti. Pisanje knjiga i držanje promocija, predavanja i tečajeva, sastanci s ljudima, vođenje smislenih konferencija… Sve su to aktivnosti u kojima istinski uživam i tako se brinem za zdravlje. Da imam posao prepun stresa koji nema nikakve veze s mojim strastima ili da imam nezdravu radnu okolinu, to bi oslabilo moj imunosustav i pogodovalo razvoju raznih bolesti. Imao sam i takvih poslova i ta količina stresa i otrova sigurno nije dobro djelovala na moje tijelo. Zato sam pronašao način kako da krenem dalje i za sebe kreiram zdraviju okolinu.

Volim i slobodno vrijeme. Do prije nekoliko godina, stalno sam paralelno radio četiri-pet ili čak šest poslova i bez obzira na to što sam uživao u njima, ipak je bilo previše. I odlučio sam usporiti prije burnouta, prije nego što bi mi psiha rekla da moram. Jer sam shvatio da moje tijelo, kao i moja psiha, treba i periode odmora, čak i kada istinski uživam u svemu ili barem većini onoga što radim. I zato danas mnogo češće uživam i u periodima kada ne radim. Moja jutarnja kava, najčešće samotna, savršeno me napuni energijom za ostatak dana. Čitam novine ili sebe… i samo dišem… To je moja verzija meditacije i to itekako osnažuje moj imunosni sustav. Normalan radni ritam i trenuci uživanja itekako pomažu očuvati zdravlje.

Brinem se za svoje zdravlje i tako da redovito dajem prostora svojim strastima. Volim si ugoditi. I opet, ima razdoblja kada mi je teško ili nemoguće pronaći vrijeme za sve što želim, ali baš zato volim iskoristiti ona razdoblja kada imam više vremena između raznih privatnih ili poslovnih obaveza.

Brinem se za svoje zdravlje i tako da ne zanemarujem snove i trudim se ostvariti ih.

Brinem se za svoje zdravlje i tako da se trudim jesti zdravo. Trudim se jesti što više ekološki uzgojenih namirnica bez previše aditiva i gluposti u sebi. Ali i tako da obroke dijelim s voljenim osobama jer sam siguran da moje tijelo više uživa u hrani kad je dijeliš s osobama koje voliš i cijeniš.

Brinem se za svoje zdravlje i tako da se ne okrivljujem kada posegnem za čokoladom ili kada mi se jede vrlo, vrlo, vrlo masni burek. Jer bi ta krivnja mogla naštetiti osjetno ozbiljnije od bilo kakvog slatkog ili masnog zalogaja.

Još se na bezbroj načina brinem za svoje zdravlje, ali vjerujem da shvaćate što želim reći i nadam se da ćete u tim okvirima porazmisliti i o svom zdravlju.

Za zdravlje se trebamo brinuti prije nego što nas tijelo upozori na to, a o tijelu se trebamo brinuti tako da se brinemo i za svoj duh!

Ne morate raditi sve što ja radim, ali napravite bar nešto za sebe. Postanite osoba koja se zdravo brine o sebi. Zaslužili ste to! Uvjeravam vas i da će vam duša biti zahvalna, ali i tijelo.

Priredite si kupku i uživajte u njoj bez krivnje.

Plešite na omiljenu pjesmu samo da biste plesali, osjetili bezbrižnost, slobodu…

Naučite reći ne onima koji vam crpe energije. Vjerujte mi, kada sebi naučite reći da, mnogo ćete lakše reći ne energetskim vampirima. I nećete osjećati grižnju savjesti što ćete povrijediti one kojima nije stalo do vas.

Riješite se bar jednog toksičnog odnosa i vjerujte mi, odmah ćete malo lakše disati.

Posvetite se realizaciji bar jednog sna…

Kroz čitavu knjigu opisivat ćemo načine kako biste se mogli zdravo brinuti za sebe. Jer vaše srce to zaslužuje! I još jednom ću napomenuti – za zdravlje je najmudrije brinuti se prije nego što se u tijelu upali alarm. Ali ako se već upalio, umjesto samookrivljavanja, radije tu energiju iskoristite da otkrijete što sada možete napraviti za sebe!

Za kraj još jedan jako važan savjet – o punjenju svojih baterija trebamo se brinuti prije nego što počne svijetliti crvena lampica, prije nego što dođemo na onih zadnjih deset posto. A trebamo se brinuti tako da zadovoljimo i svoje emocionalne, intelektualne ili duhovne potrebe, a ne samo fizičke. Tako ćemo pokazati da nam je stalo do nas samih i da nam je stalo do zdravlja. Tako ćemo pokazati i da nam je stalo do naše djece jer ne samo da ćemo duže biti uz njih nego ćemo biti i sretniji i tako im pružiti model što ispunjenijeg života!

Bruno Šimleša (1979.) autor je 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Po struci je sociolog, a diplomirao je 2003. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prijašnje knjige u kojima je fokus bio na odnosu prema sebi i ljubavi kao što su Ljubavologija i Škola života jedne su od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj i regiji. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a ukupno je prodano više od 200.000 primjeraka. (P)ostati zdrav je njegova prva knjiga s fokusom na zdravlje.

Tema nije odabrana slučajno jer više od 15 godina pomaže oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima pa je dio tih iskustava prenio i u ovoj knjizi, ali se oslonio i na zaključke brojnih znanstvenih istraživanja koja dokazuju utjecaj uma na tijelo.

Udruga Sve za nju 2016. godine dodijelila mu je nagradu VAM zbog pomaganja onkološkim pacijentima i senzibiliziranja javnosti za probleme svih koji se bore s rakom. Kao malo dijete liječio se od trombocitopenije na Odjelu dječje hematologije i onkologije. Iz tog vremena pamti poseban odnos s doktorom Tiefenbachom čiji je pristup bio presudan faktor za kreiranje Bruninog odnosa prema zdravlju.

Dvije godine vodio je emisiju Svaki dan, dobar dan na Hrvatskoj televiziji i redovito surađuje s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. U braku je 14 godina i ponosni je tata predivne dvanaestogodišnjakinje čijoj generaciji želi da se mudrije brine za svoje zdravlje što je glavni cilj ove knjige.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika