Razlika između skvalena i skvalana

Skvalan je unazad nekoliko godina postao pravi hit u njezi kože lica i tijela.Radi svog prirodnog porijekla i izvrsnog djelovanja na kožu nalazi se u mnogobrojnim kozmetičkim proizvodima.Nastaje hidrogenacijom skvalena i predstavlja njegov stabilni oblik..Što je skvalen?

Skvalen   je polinezasićeni ugljikovodik koji je glavni prekursor u sintezi steroidnih molekula kao što je  kolesterol. Nala zi se u sebumu,  jetri morskih pasa, biljnim uljima kao što je ulje amaranta i maslinovom ulje. Otkriven je davne 1916. godine kao prirodna masnoća koju luče žlijezdne lojnice.   Kao jedan od visoko zastupljenih lipida u koži, skvalen, održava hidrolipidnu barijeru i djeluje kao  antioksidans jer sprečava oksidaciju lipida  kože  djelovanjem ultraljubičastih zraka. Stabilan oblik skvalena  naziva se skvalan jer ne podliježe oksidaciji. U početku je  bio izoliran u jetri velikih morskih riba i za njegu kože koristio  iz životinjskog izvora Danas se skvalan dobiva iz maslinova ulja i naziva se i fitoskvalan. Može oponašati sebum i imati odlični učinak na obnovu kože i njenu hidrataciju, i to bez opasnosti od začepljenja pora, neovisno o svojoj uljnoj teksturi. Skvalan je posebno poželjan sastojak u anti-age preparatima,   ima sposobnost djelomičnog vraćanja stupnja vlažnosti kože te razine prisutnosti masnih kiselina.

Lagano se upija u kožu i pomaže u apsorpciji drugih sastojaka u kozmetici kako ulja i kreme ne bi bila odveć masne teksture.Ne izaziva iritaciju, dobra je podloga za make up, ne zatvara pore u koži .Vrlo je jak emolijens, iznimni hidratant i može spriječiti  dehidrataciju kože koji pogoršava elastičnost kože. Skvalan  je nekomedogeničan i prikladan za upotrebu kod svih tipova kože. Skvalan koji se koristi u kozmetici prozirno je ulje niske viskoznosti koje nema mirisa i boje. Skvalan  se može primjenjivati u obliku seruma koji se nanosi na kožu lica ujutro ili navečer, pogotovo na nježnu kožu  podočnjaka i na vidljive bore. Naziva se i neuljnim uljem jer ne ostavlja masan trag i brozo se upija u kožu i daje lagani sjaja.Skvalan može biti i glavni satojak  tkz.čistača za kožu jer nježno uklanja šminku i nečistoće s kože bez sapuna. Nježano k otapa šminku i ostatke drugih proizvoda s  površine kože. Čistači sa skvalanom  ne sadrže sapune i nisu komedogeni  pa se mogu primjenjivati svakodnevno i za sve tipove kože.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)