Akne i ljeto

Akne su vrlo česta bolest kože s kojom se većina ljudi susreće tijekom života. Iako su najčešće u pubertetu, mogu nastati i kasnijoj životnoj dobi.

Mogu biti diskretne i ne raditi zdravstveni niti estetski problem, ali ako su jako izražene mogu se liječiti dugo ili neliječene ostaviti ožiljke. Većina mladih osoba kada se susreću s aknama prebrode ovaj problem bez posljedica, a u pojedinim slučajevima akne mogu biti i uzrok različitih psihičkih smetnji tako da se moraju liječiti i uz pomoć psihologa.

Tijekom ljeta može doći do pobljšanja i smanjenja akne što često mlade ljude ohrabri da će ovo stanje proći,a u manjem broju osoba tijekom ljeta dolazi do jakog pogoršanja pa su akne izraženije. Često se nameće pitanje što je dovelo do pogoršanja akne tijekom ljeta, da li je to promjena klime i sredine, izražajnije i jače znojenje ili drugo. Često kompaktna i gusta sredstva za sunčanje “začepe pore” i koža “ne diše” pa mogu naglo nastati akne. Pogoršanje se najčešće opaža na koži lica, ali je moguće pogoršanje i na leđima. Osobe koje tijekom ljeta nose sintetičku odjeću koja je pripijena uz tijelo, koje se jako znoje i koriste neodgovarajuća sredstva za njegu češće imaju pogoršanje baš na koži leđa.

Akne nastaju na mjestima gdje je koža najmasnija tj. gdje je dolazi do povećane produkcije loja iz lojnih žlijezda (seboreja).  Temeljni mehanizam  ovog poremećaja je orožnjavanje lojnih žlijezda sa stvaranjem gnojnih čepova (komedona) radi čega nastaje upala i tipičan izgled akne kao „crvenog prištića.”

U samom nastanku akne sudjeluju četiri mehanizma, a to su:

 1. višak loja – koža je masna i sjajna, što je tipično za pubertet jer spolni hormoni koji se počinju proizvoditi u pubertetu djeluju na kožu koja se  zadebljava i postaje masnija
 2. folikularna hiperkeratoza (poremećeno obnavljanje stanica kože u blizini lojnica, rožnate stanice ne odlaze sa površine kože, ostaju blizu otvora žlijezde lojnice) 
 3. djelovanje bakterija (Propiobacterium acne, Propiobacterium granulosum) i 
 4. upalna reakcija.

Po svom izgledu akne se dijele u:

 • Acne comedonica (najblaži oblik bolesti u kojem prevladavaju komedoni, uglavnom  na licu),
 • Acne papulopustulosa (srednje teški oblik akni, crvene bolne papule, koje se jako gnoje. Njačešće na licu, ali i na gornjem dijelu leđa, te srednjem dijelu prsišta),
 • Acne conglobata – najteži oblik bolesti koji prvenstveno zahvaća mlađe muškarce. Osim papula i pustula,  nastaju duboki, tvrdi, bolni čvorovi do veličine lješnjaka. Osim na licu, često su zahvaćeni i vrat, ramena, gornji dijelovi leđa,
 • Acne neonatorum (promjene koje se javljaju kod dojenčadi u obliku komedona, papula, ili pustula. Vjerojatno nastaju pod utjecajem androgenih hormona koji prelaze preko posteljice s majke na dijete) Acne excoriee des jeunes filles (minimalno izražene akne nalaze se brojne ogrebotine  i smeđe pigmentacije. Nalaze se kod mlađih i nervoznih osoba koje pokušavaju odstraniti i najmanju promjenu na svojoj koži,
 • Acne menstruationis (javljaju se otprilike tjedan dana prije nastupanja menstruacije, a javljaju je se kao papulopustule ili duboko i bolno smještene papule),
 • Acne inversa (acne conglobata koje se javljaju u pazušnoj regiji, u preponama, u stidnoj regiji i na vlasištu),
 • Acne fulminans (teži oblik akni. Javljaju se acne conglobata uz povišenu temperaturu i bolove u zglobovima. Javlja se većinom kod muškaraca),
 • Acne professionalis ( u osoba koje rade s derivatima nafte).

Terapija

Terapija akne ovisi o  kliničkoj slici, pa može biti blaža ili agresivnija. Ako su prisutni samo komedoni često mogu pomoći  blaga sredstva za čišćenje kože i umivanje  koja su namijenjena  koži sa ovakovim problemom. Vrlo je važno ipak napomenuuti da se  mora pripaziti kako se  prečestim pranjem i „odmašćivanjem“ koža ne bi i previše isušila, pogotovo tijekom ljeta kada se je izraženije i češće kupanje u moru, bazenima i rijekama.

Ako nema znatnije izražene upale, tada se u liječenju akne mogu koristi benzoil peroksid, azelaična kiselina, lokalni retinoidi, voćne kiseline, ali se ne preporučuju tijekom ljetnih mjeseci.  Oni djeluju na  orožnjavanje kože, pospješuju uklanjanje već orožnjenih površinskih slojeva kože i na površini se pojavljuju nove stanice kože iz dubljih slojeva.

Lokalni antibioticise koriste u liječenju blažih akne jer djeluju na bakterije i smanjuju upalu (P. Acnes i P. Granulosum).  Najčešće su to preparati koje sadrže eritromicin ili  klindamicin, ali ih tijekom ljeta mora prepisti liječnik.

Ukoliko su akne izraženije ili ih ima mnogo, dermatolog može preporučiti antibiotik kapsulama odnosno tabletama., ali se također tijekom ljeta rijeđe daju.U dogovoru sa ginekologom uzimanje kontracepcijskih tbl.  također može dovesti do poboljšanja i smanenjenja akne.

U težim oblicima akne u dogovoru sa liječnikom mogu se uzimati retinoidi u tabletama. To su lijekovi koji mogu imati nuspojave, pa bolesnik mora biti pripremljen na njihovo uzimanje i i pod kontrolom dermatovenerologa za vriejme terapije.U novije vrijeme koristi se i fototerapija akne jer se na taj način uništavaju bakterije.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da akne zahtijevaju pregled kod spec. dermatologa pogotovo ako su u pogoršanju prije odlaska na ljetovanje. Uz terapiju akne važno je korisiti i sredsta sa zaštitnim faktorom od sunca koja su prilagođena masnoj koži. Nije dobro samoinicijativno tijekom ljeta „isprobavati“ lijekove za akne jer može doći još do jačeg pogoršanja, nastajanja hiperpigmentacija i ožiljaka.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika