Astaksantin i koža

Pretjerano sunčanje oštećuje kožu pa ona ubrzano stari,a veća je mogućnost i nastanka malignih tumora kože. Astaksantin djeluje protuupalno i usporava starenje, djeluje povoljno na imunitet, štiti mozak od demencije, povećava nivo HDL u krvi.

Tijekom ljeta koža je pod djelovanjem sunca što umjerenim sunčanjem donosi mnogobrojne dobrobiti za zdravlje. Pretjerano sunčanje oštećuje kožu pa ona ubrzano stari,a veća je mogućnost i nastanka malignih tumora kože. Osobe koje su svijetle puti, sa svijetlm očima lagano dobivaju opekline od sunca i njihova koža može biti oštećena od sunca. U tome mnogu značajno pomoći  kreme i losioni koji sadrže visoke zaštitne faktore kao i nošenje zaštitne odjeće i pokrivala za glavu. Također od velike su pomoći i određeni dodaci prehrani koji se uzimaju prije i tijekom ljeta, a od njih je vrlo djelotvoran astaksantin.

Ovaj prirodni antioksidans dobiva se iz alge Hematococcus pluvialis koju svojim djelovanje štiti od jakog utjecaja sunca. Ove alge se mogu i uzgajati radi proizvodnje astaksantina. Boja astaksantina je narančasto – crvena i pripada u biljne boje koji se nazivaju karotenoidi. Otkriven 1938. godine i do danas su poznata njegova mnogobrojna djelovanja na zdravlje. Kao antioksidans djeluje protiv fotooksidativnog stresa koji oštećuje stanice i stanične strukture. Ljudi i životinje ne mogu ga sintetizirati već ga mogu unijeti putem hrane. Nalazi se u lososu, morskom raku (kril), prepelicama, škampima i jastogu.

Mnogobrojni vanjski čimbenici mogu povećati stvaranje slobodnih radikala, a najpoznatiji su čimbenici stres, pušenje, različita  zračenja i djelovanje UV zraka. Astaksantin je vrlo snažan antioksidans, 550 puta jači je od vitamina E i 10 puta snažniji od beta-karotena, te 6000 puta od C vitamina. Astaksantin djeluje protuupalno i usporava starenje, djeluje povoljno na imunitet, štiti mozak od demencije, povećava nivo HDL u krvi. Djeluje protuupalno pa stoga smanjuje bolove u zglobovima i mišićima što se je pokazalo koristo u oboljelih od artritisa ili u sportaša. Vrlo često se navodi da osim što podiže imunite i štiti od upala, štiti i oči i kožu od UV zračenja te  poboljšava plodnost u muškaraca.

Na ljepotu kože djeluje izrazito time što ju čuva od štetnog djelovanja UV zraka, smanjuje i sprečava nastajanje hiperpigmentacija, poboljšava elastičnost i vlažnost kože.

Preporučena doza astaksantina je od 4-12mg dnevno, može ga se uzimati tijekom cijele godine s naglaskom na ljetne mjesece. Da bi se njegovo djelovanje pokazalo potrebno ga je uzimati najmanje mjesec dana.

Osobe kojesu bile alergične na karotenoide kao pacijensti sa različitim endokirnološkim i imunološkim bolestima ne bi ga trebali uzimati, a osobe s hipertenzijom, astmom, poremećajima paratireoidne žlijezde, trudnice  prije uzimanja bi se trebale savjetovati sa svojim liječnikom. Pretpostavlja se da djeluje zajedno sa lijekovima za astmu, hormonalnim nadomjescima, peroralnim kontraceptivima, te lijekovima za snižavanje kolesterola.

Osim primjene kao dodatka prehrani 1997. godine je dozvoljena i njegova primjena u lokalnim pripravcima u kozmetici. Na tržištu  nema puno proizvoda za njegu kože koji sadrže astaksantin štoga što su takovi proizvodi vrlo osjetljivi nakon otvaranja i mogu kožu bojati u narančasto. Nakon nanošenja na kožu lagano se upijaju i mogu biti u obliku dnevne ili noćne kreme i seruma. Pojedini proizvodi koji sadrže astaksantin imaju i UV zaštitu.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika