Astaksantin i koža

Tijekom ljeta koža je pod djelovanjem sunca što umjerenim sunčanjem donosi mnogobrojne dobrobiti za zdravlje. Pretjerano sunčanje oštećuje kožu pa ona ubrzano stari,a veća je mogućnost i nastanka malignih tumora kože.. Osobe koje su svijetle puti, sa svijetlm očima lagano dobivaju opekline od sunca i njihova koža može biti oštećena od sunca…

Tijekom ljeta koža je pod  djelovanjem sunca što  umjerenim sunčanjem donosi mnogobrojne dobrobiti za zdravlje. Pretjerano sunčanje oštećuje kožu  pa ona ubrzano  stari,a veća je mogućnost i nastanka malignih tumora kože. Osobe koje su svijetle puti, sa svijetlm očima  lagano  dobivaju opekline od sunca i njihova koža  može biti  oštećena od sunca.  U tome mnogu značajno pomoći  kreme i losioni koji sadrže visoke zaštitne faktore kao i  nošenje zaštitne odjeće i pokrivala za glavu. Također od velike su pomoći i određeni dodaci prehrani  koji se uzimaju  prije i tijekom ljeta, a od njih je vrlo djelotvoran astaksantin.

Ovaj prirodni  antioksidans  dobiva se iz alge  Hematococcus pluvialis    koju svojim djelovanje štiti od jakog utjecaja sunca. Ove alge se mogu i uzgajati radi proizvodnje astaksantina. Boja astaksantina je narančasto – crvena i pripada  u  biljne boje koji se nazivaju karotenoidi.Otkriven   1938 godine i do danas su  poznata njegova  mnogobrojna  djelovanja na  zdravlje. Kao  antioksidans   djeluje protiv fotooksidativnog stresa   koji  oštećuje  stanice i stanične strukture. Ljudi i životinje  ne mogu  ga sintetizirati već ga  mogu  unijeti putem hrane. Nalazi se u  lososu, morskom raku (kril), prepelicama, škampima i  jastogu.

Mnogobrojni vanjski čimbenici  mogu povećati stvaranje slobodnih radikala, a najpoznatiji su čimbenici stres, pušenje, različita  zračenja i djelovanje UV zraka..Astaksantin je vrlo snažan  antioksidans , 550 puta jači  je od vitamina E i 10 puta snažniji od beta-karotena, te 6000  puta od C vitamina. Astaksantin  djeluje protuupalno i usporava starenje,   djeluje povoljno na imunitet, štiti mozak od demencije, povećava nivo HDL u krvi. Djeluje protuupalno  pa stoga smanjuje bolove u zglobovima i mišićima što se je pokazalo koristo u oboljelih od artritisa ili  u  sportaša..Vrlo često se navodi da  osim što podiže imunite i štiti od upala, štiti i oči i kožu od UV zračenja te  poboljšava plodnost  u  muškaraca.

Na ljepotu kože djeluje izrazito time što  ju  čuva od  štetnog djelovanja UV zraka, smanjuje i sprečava nastajanje hiperpigmentacija, poboljšava elastičnost i vlažnost kože.

Preporučena doza astaksantina je od 4-12mg dnevno, može ga se uzimati tijekom cijele godine s naglaskom na ljetne mjesece. Da bi se njegovo djelovanje pokazalo potrebno ga je uzimati najmanje mjesec dana.

Osobe kojesu bile alergične na karotenoide  kao pacijensti sa različitim endokirnološkim i imunološkim bolestima  ne bi ga trebali uzimati, a  osobe s hipertenzijom, astmom, poremećajima paratireoidne žlijezde, trudnice  prije uzimanja bi se trebale  savjetovati sa svojim liječnikom.Pretpostavlja se da  djeluje zajedno sa  lijekovima za  astmu, hormonalnim nadomjescima, peroralnim kontraceptivima, te lijekovima za snižavanje kolesterola.

Osim  primjene kao dodatka prehrani 1997. godine je dozvoljena i njegova primjena u lokalnim prirpavcima u kozmetici.Na tržištu  nema puno proizvoda za njegu kože koji sadrže astaksantin  štoga što  su takovi proizvodi vrlo osjetljivi nakon otvaranja i mogu kožu bojati u narančasto.  Nakon nanošenja na kožu  lagano se upijaju i mogu biti u obliku dnevne ili  noćne kreme i  seruma. Pojedini proizvodi  koji sadrže astaksantin imaju i UV zaštitu.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika