Beta–karoten: Pripremimo kožu na vrijeme

Karoten je biljni, organski fotosintetski pigment važan u procesu fotosinteze jer prenosi svjetlosnu energiju koju potom apsorbira klorofil.

Naziv karoten se koristi za nekoliko supstancija čija je kemijska  formula C40H56.  Karoten je biljni, organski fotosintetski pigment važan u procesu fotosinteze jer prenosi svjetlosnu energiju koju potom apsorbira klorofil. Ovaj pigment zaslužan je za narančastu boju mrkve te mnogih drugih vrsta voća i povrća. Karoten štiti biljne stanice od destruktivnog djelovanja ultraljubičastih zraka.

Prema kemijskom sastavu, svrstava se u terpene, a dijeli se u 2 osnovna oblika: alfa-karoten i beta-karoten, dok postoje i gama, delta i epsilon karoteni. Karoteni su topljivi u mastima, a netoljivi u vodi. Beta-karoten se sastoji od 2 retinilne grupe koje se razgrađuju u sluznici tankog crijeva uz pomoć enzima beta-karoten dioksigenaze. Karoten se pohranjuje u jetri i pretvara u vitamin A prema potrebi, stoga se beta-karoten klasificira u skupinu provitamina. Beta karoten je mnogo češći oblik i može ga se naći u žutom, narančastom i zelenom lisnatom voću i povrću.

Hrana koja je bogata ovim provitaminom je: slatki krumpir, mrkva,  špinat, blitva, brokule, tikva, mango, jabuka, kruška, dinja.

Apsorpcija ovih nutritivnih namirnica se povećava jedući masti, pošto su beta karoteni topljivi u mastima, a ne u vodi.

Danas je poznato da β-karoten ima i antioksidacijsko djelovanje.

Dosadašnja istraživanja o utjecaju beta-karotona na tumorogenezu, govore u prilog povećanog mortaliteta od karcinoma pluća kod osoba koji puše cigarete ili imaju pozitivnu osobnu anamnezu na izlaganje azbestu. Stoga Američko udruženje za karcinom upozorava pušače na oprez pri konzumaciji karotena zbog povećanja rizika za rak pluća.

Nedavna istraživanja pokazala su povoljan učinak beta-karotena u prevenciji slabljenja kognitivnih funkcija.

Karotenemija ili hiperkarotenemija je prekomjerna količina karotena u organizmu, ali za razliku od vitamina A, karoten nije toksičan.  Iako hiperkarotenemija nije opasna, može dovesti do karotenodermije tj. žute obojenosti kože.

Proljeće nam je već stiglo, a broj lijepih i sunčanih dana bit će sve veći, a samim time i naši izlasci na sunce u prirodu. Već sada se izlažemo sunčevim zrakama, i ne trebamo čekati ljeto i godišnje odmore. 

Kao pripremu lijepom tamnjenju kože konzumirajno sve prirodne namirnice koje sadrže karoten i pripravke poput BEVITAL SUN kapsula!

Terapija: BEVITAL  SUN kapsule

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika