Crvenilo nosa

Koža na nosu može biti promijenjena u crveno, žućkasto, bljedilo te smećkasto i vrlo tamno, premda je crvenilo na nosu najčešća promjena boje…

Nos je centralni dio lica i sve promjene na njemu vrlo su upečatljive. Svaka promjena boje kože na nosu vrlo je vidljiva, a također i sve promjene iznad razine kože također su vrlo vidljive.

Koža na nosu može biti promijenjena u crveno, žućkasto, bljedilo te smećkasto i vrlo tamno, premda je crvenilo na nosu najčešća promjena boje. Crvenilo nosa može biti jedino izraženo na licu ili može biti udruženo s crvenilo obraza, čela ili brade. Crvenilo nosa vrlo je često u rozacei za koju je tipično crvenilo sredine lica pa tako i nosa. U osoba koje imaju  rozaceu  ponekad može  doći do promjene  baš na nosu koji postaje crvenkast, plavkast i zadebljan , a promjena se naziva   rinofima.

Crvenilo nosa vidljivo je i u seboroičnom dermatitisu  kada je uz crvenilo vidljivo i sitno ljuskanje, u seboroičnom dermatitisu  ne nastaju zadebljanja na nosu kao što je vidljivo u rozacei.

U alergijskim reakcijama često je crven i nos. Ako se na  lice nanose kozmetički proizvodi   koje koža ne podnosi  nastaje  kontaktni dermatitis    lica  te crvenilo  crvenilo nosa. Osobe koje imaju neurodermitis  uz suhu kožu lica imaju često i suhu i crvenu kožu na nosu. Crvenilo na nosu može nastati kao reakcija na piercing  na nosu   ako je osoba koja ima piercing alergična na metale pogotovo nikal.

Crvenilo nosa može biti vidljivo i u autoimunim bolestima kao što je sistemski  lupus  kada su  crvenilom  nosa zahvaćeni i obrazi  te je osip leptirastog oblika. U diskoidnom lupusu  crvenilo je  neoštro ograničeno i pločasto uz stvaranje ožiljaka.

Crvenilo na nosu mogu izazvati i proširene kapilare na nosu koje mogu nastati nakon naglog  izlaganja suncu, nakon dugotrajne primjene kortikosteroidnih krema na lice ili spontano. Ponekad je kapilarni crtež izražen točkasto poput pauka jer ima centralni dio izraženiji koji se također čeće viđa u djece i mlađih osoba i najčešće nastaje spontano  i nije opasna pojava.Urođeni madež crvene boje koji se naziva naevus flameus može zahvaćati i nos i davati crvenilo kože poput boje vina.

Virusne bolesti poput Herpes simplexa mogu početi  ograničenim crvenilom na nosu  te kasnijim nastajanjem mjehurića , može se ponavljati vrlo često pogotovo uz pad imuniteta, stres, mensturacijski ciklus.

Prištići na nosu mogu biti više ili manje izraženi i davati crvenilo nosa, dok je veća promjena tipa furunkula uvijek razlog dolaska liječniku i liječenja.

Crvenilo na nosu tijekom ljeta često daju i opekline od sunca koje i nisu bezazlene jer uzrokuju oštećenje kože koje kasnije može rezultirati nastajanjem  dobroćudnih ili malignih tumora kože. Opekline od sunca na licu najbolje je izbjegavati i lice i nos dobro zaštiti kremama sa visokim zaštitnim faktorom.

Crvenilo nosa može nastati kod uzimanja određenih lijekova koji su fotosjetljivi, pa ako se koža izloži i manjem djelovanju sunca nastaje crvenilo.Lijekovi za liječenje visokog tlaka također mogu uzrokovati crvenilo lica i nosa.

Promjenu boje na nosu mogu davati i izrasline koje mogu biti dobroćudne poput hemangioma (crvena boja), madeža (boja kože, smećkasta) ili malignih tumora kože od kojih na nosu najčešće nastaje bazaliom te se pojavljuje kao kvržica koja ragano raste, može krvariti i imati krastu te je boje od biserne, crvenkaste i smećkaste. Od drugih malignih tumora na nosu nastaje vrlo često aktinička keratoza koja može izgledati kao crvenkasto smeđa  mrlja te spinaliom koji također može izgledati poput crvene krastice na nosu.

Crvene promjene na nosu mogu biti vidljive i u limfomima kože, sarkoidozi kože, tuberkulozi kože, ali to se viđa rjeđe.

Iz navedenog se može zaključiti da crvenilo nosa može imati različite uzroke koji se vrlo različito liječe.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika