Crvenilo pazuha

Koža pazuha izrazito je osjetljiva pa crvenilo kože na tom dijelu tijela nije rijetka pojava.

Može nastati od ranog djetinjstva pa sve do zrele životne dobi. Uzrok crvenila nije uvijek samo  jedan i crvenilo ne mora imati samo jednu dijagnozu već više dermatoloških dijagnoza može biti obuhvaćeno pojavom crvenila u pazusima.

U dječjoj dobi crvenilo pazuha često je u atopijskom dermatitisu koji obično počinje oko trećeg mjeseca života, a do poboljšanja može doći u trećoj, šestoj godini života ili u pubertetu. Bolest ima svoje faze poboljšanja i pogoršanja i obično je kroničnog tijeka. Crvenilo, vlaženje, stvaranje krusta na pazusima kod atopijskog dermatitisa može biti i na drugim dijelovima kože, pogotovo na licu i pregibima.

U odrasloj dobi crvenilo pazuha učestalije nastaje tijekom ljeta kada se koža pojačano znoji i može biti uzrokovano alergijom i preosjetljivosti na depilacijske kreme i na dezodoranse. Kemijska metoda uklanjanja dlaka temelji se na uništenju keratina, od kojega je izgrađena dlaka i smišljena je tridesetih godina prošlog stoljeća. Kao aktivni sastojak soli tioglikolne kiseline otapaju  proteinsku strukturu dlake nakon čega se dlake lagano mogu vodom ukloniti s kože. Ph depilacijskih krema je uvijek viši od ph kože jer sadrže lužine kao što  je natrij hidroksid ili kalcijev hidroksid. Ostali aditivi su dizajnirani tako da osiguraju dugi rok trajanja, estetski izgled i ugodan miris. Kako bi se smanjila iritacija kože i ubrzala njezina regeneracija depilacijskim kremama se dodaju  emulgatori, mirisi, ovlaživači i dr. Iako se depilacijske kreme prema uputama proizvođača drže od 5 do 10 minuta već i kraći kontakt može kod alergične i osjetljive kože potaknuti nastajanje crvenila. Prema svemu navedenom sadrže jake kemikalije koje mogu kod osjetljive kože uzrokovati jaku alergijsku reakciju.

Dezodoransi mogu imati različiti kemijski sastav, a najčešće sadržavaju mirise, soli aluminija, konzervanse, alkohol  i dr. Smišljeni su u 19. stoljeću i danas postoje u obliku spreja, kreme, roll-on-a. Alergije na dezodorans mogu početi odmah nakon nanošenja u obliku peckanja, svrbeža kože pazuha i crvenila. Upala kože često može biti potaknuta i prethodnom depilacijom pazuha, pa nije uputno nanositi dezodoranse odmah nakon depilacije. Ako se osjećaj neugode nastavlja daljnjom primjenom dezodoransa neovisno o depilaciji onda je dezodorans svakako uzročni čimbenik. Pojedini dezodoransi  snažno mijenjaju ph kože prema lužnatom pa mogu uzrokovati crvenilo i iritaciju kože, pa je stoga je  važno koristiti dezodoranse i roll- one koji ne narušavaju ph kože pazuha i nemaju agresivne mirise i alkohol. U slučaju da  je prisutan osjećaj neugode ili peckanja kada se nanese na kožu pazuha određeni dezodorans, preporučuje se odmah kožu oprati i prestati s primjenom navedenog. Danas moderni dezodoransi ne sadrže paraben, alkohol i jake parfeme.

Crvenilo pazuha može biti uzrokovano i gljivičnom infekcijom kože, a najčešće se radi o gljivi Candidi alb. Ova pojava je učestalija u osoba starije životne dobi, osoba koje se jako znoje i dijabetičara. Crvenilo je često kružnog oblika s ljuskavim rubom.

Liječenje crvenila pazuha o zahtijeva pregled kod dermatologa kako bi se isključila gljivična infekcija ili alergijski odgovor kože. U lokalnoj terapiji primjenjuju se kortikosteroidne kreme, antimikotici i neutralne emulzije za oporavak kože.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika