Dječja koža i ljeto

Ljeto je kada mnogobrojni roditelji s djecom odlaze na more. Dječja koža je vrlo osjetljiva tijekom ljeta pa su i različite kožne promjene učestalije.

Radi visokih temperatura i znojenja u malene djece i beba učestalije nastaje crvenilo na pregibima kože pogotovo u djece koje nose pelene, a uslijed znojenja može nastati i sitan crvenkasti osip pogotovo ako dijete ne nosi laganiju odjeću.

Ubodi komaraca vrlo su česti tijekom ljeta. Pojedina djeca jako reagiraju na ubode, pa nastaje crveni plik ili oteklina na mjestu uboda praćena jakim svrbežom. U sprječavanju uboda pomažu različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte. Repelenti mogu biti sintetičkog porijekla ili prirodnog (eterična ulja ili biljke). U djece se nikako ne preporučuje istovremena primjena losiona s zaštitnim faktorima od sunca i repelenta jer su učestalije alergije iako su na tržištu sve više zastupljeni proizvodi koji su ujedno proizvodi za zaštitu od sunca i repelenti, no uvijek moraju biti namijenjeni baš za dječju kožu. Protiv komaraca pomažu i specijalne narukvice čijim nošenjem se izbjegavaju ubodi komaraca.

Osim problema sa komarcima vrlo su česte i opekline od meduza. Nastaju tijekom plivanja u moru kada se osjeti naglo pečenje i bol na koži. Meduza na opečenom mjestu ostavlja svoje lovke koje je potrebno maknuti – pa je potrebno učiniti nešto poput površinskog pilinga kože – pomiješati pijesak i morsku vodu i staviti na opečeno mjesto. Opečeno mjesto može se sastrugati oštrim predmetom kako bi se uklonile lovke koje peku kožu. Nakon toga se može ponovno nanijeti ocat. Kroz nekoliko dana se opečeno mjesto može mazati kremom koja sadrži kortikosteroid ili biljnim pripravkom koji u obliku losiona ili gela koji sadrži otopinu kamilice, nevena, alfa bisabolola i aluminij acetotartarat. Ako su nastali mjehurići i jako oticanje kože svakako se preporučuje dijete odvesti liječniku na pregled.

U djece su tijekom ljeta česti i ubodi ježinaca. Kako je bodlja crne boje lagano se uočava, a radi bolnosti na stopalu dijete teže hoda. Ako roditelj ne uspijeva pincetom izvući bodlju svakako je bolje potražiti liječničku pomoć kako ne bi došlo do bakterijske infekcije.

Opekotine od sunca nisu na sreću česte u djece jer roditelji sve više obraćaju pozornost na pametno sunčanje. Sunčane opekline u djetinjstvu i mladosti predstavljaju povećan rizik od malignog melanoma i karcinoma kože u odrasloj dobi. Za djecu je najbolje izbjegavati sunčanje i kupanje u sredini dana, pa se preporučuje kupanje ujutro i kasnije poslijepodne uz nanošenje preparata sa visokim zaštitnim faktorom i nošenje kape, šešira, majica i naočala sa UV zaštitom. Opekline predstavljaju akutno oštećenje kože od sunca, a ako nastanu treba dijete staviti u hladnu i zamračenu prostoriju i davati mu dosta tekućine. Ako tjelesna temperatura prijeđe 38,3 C potreban je i antipiretik. Korisno je staviti obloge fiziološke otopine na kožu i nježne neutralne losione i kreme za hlađenje. Oblog se može staviti i preko kreme. Ne preporučuje se na kožu stavljati led ili alkohol. Liječnički pregled je potreban ako se radi o dojenčetu ili malom djetetu, ako opeklina zahvaća veću površinu tijela, ako je tjelesna temperatura preko 38 C, ako su prisutni drugi simptomi (glavobolja, klonulost, povraćanje) i ako na koži pored crvenila ima i mjehurića.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika