Djelovanje arbutina na hiperpigmentacije

Hiperpigmentacije nastaju ili zbog povećana broja pigmentnih stanica u koži ili zbog njihove pojačane funkcije, odnosno povećanog stvaranja pigmenta melanina.

Hiperpigmentacije uslijed fotooštećenja kože vrlo su česte i pogotovo su vidljive nakon ljeta. Mogu nastati i kao odgovor kože na upalna stanja na koži kao što su akne, pogotovo akne u odrasloj dobi. Hiperpigmentacije nastaju ili zbog povećana broja pigmentnih stanica u koži ili zbog njihove pojačane funkcije, odnosno povećanog stvaranja pigmenta melanina. Melanin se sintetizira u melanocitima, stanicama koje su raspoređene u bazalnom sloju epidermisa, a iz tih stanica pigmentna tjelešca ulaze u stanice kože. Jedna pigmentna stanica opskrbljuje pigmentom 30 do 40 epidermalnih stanica. Enzimsku djelatnost tijekom sinteze melanina iz aminokiseline tirozina kontroliraju hormoni hipofize i nadbubrežne žlijezde.

Količina stvorenog melanina u koži ovisi o rasi, konstituciji pojedinca i izloženosti sunčevu ultraljubičastom (UV) zračenju. Višak pigmenta može se odlagati u površinskom sloju kože, epidermisu, ili u dubljem sloju, dermisu, gdje je inače vrlo nedostupan djelovanju sredstava za izbjeljivanje kože.
Stoga se nastoji pronaći što učinkovitije sredstvo koje izbjeljuje hiperpigmentacije kako bi bile manje vidljive. Prozvodi protiv hiperpigmentacija koriste se u cijelom svijetu, a pojedini proizvodi su popularniji u nekim kulturama .Arbutin jedan od ključnih sastojaka u proizvodima za posvjetljivanje kože u Aziji, hidrokinon u Americi, kojična kiselina u Japanu, glikolna kiselina, retinoična kiselina i vitamin C u Europi U posljednje vrijeme se sve više spominje arbutin i navodi u kozmetičkim proizvodima i njegova popularnost raste. Arbutin je prirodni botanički ekstrakt sličan hidrokinonu koji se nalazi u biljakama kao što su planika, bergenija, crvena hudika i u voću kao što su borovnica, kruška i šipak. Arbutin je prirodni derivat hidrokinona. Smatra se da je jedna od najboljih alternativa hidrokinonu jer pruža efekt hidrokinona koji posvjetljuje kožu bez nekih nuspojava. Hidrokinon 2-4 % je snažno sredstvo za izbjeljivanje kože dostupno isključivo na recept i zabranjeno u kozmetici u EU-u zbog potencijalnih toksikoloških rizika ali se i dalje se koristi u SAD-u.

Arbutinu da djeluje kao inhibitor tirozinaze, ključnog enzima koji sudjeluje u proizvodnji melanina. Ovo inhibicijsko djelovanje je zbog strukturne sličnosti hidrokinon grupe s tirozinom, koji je prirodni supstrat za tirozinazu. Pored svog urođenog inhibicijskog učinka, Arbutin može djelovati i kao rezervoar koji polako oslobađa hidrokinon. Njegovo djelovanje je da posvjetljuje kožu jer primjenjen na kožu inhibira tirozinazu i sprečava nastajanje hiperpigmentacija
Može se primjenjivati u obliku seruma, kreme, losiona, maski za lice, pilinga i najčešće je ukomponiran i sa drugim supstancama kao što je hijaluronska kiselina, C vitamin i dr., a prije primjene dobro je pročitati uputu proizvođača kako se porizvod nanosi i koliko učestalo. Učinak posvjetljivanja hiperpigmentacija vidljiv je tek nakon mjesec dana primjene uz obaveznu fotozaštitu tijekom dana.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika