Djelovanje plavog svjetla na kožu

Plavo svjetlo s mobitela, laptopa i drugih uređaja djeluje na našu kožu jer vrijeme koje godinama provedemo ispred različitih ekrana utječe na zdravlje kože.

Plavo svjetlo je visokoenergetska vidljiva svjetlost od 380-500nm koja nije bezazlena jer produženim izlaganjem šteti koži. Brojna istraživanja pokazala su da izloženost plavom svjetlu s elektroničkih uređaja kao što su mobiteli i računala potiče oksidativni stres i prerano starenje kože. Smatra se da prosječni osam satni radni dan pred računalom izlaže kožu jednakoj količini plave svjetlosti kao pola sata na direktnom suncu bez fotozaštite. Iako plavo svjetlo ne uzrokuje mutacije DNA poput sunčevog zračenja i ne uzrokuje maligne tumore kože, njen učinak je vrlo štetan jer potiče stvaranje enzima koji oštećuju kolagena vlakna i smanjuju stvaranje novog kolagena. Ona stimulira tirozin i proizvodnju melanina, uzrokujući nastanak hiperpigmentacija, čak i više od UV svjetlosti. Prekomjerno plavo svjetlo ubrzava procese oksidacije, a oksidativni stres potiče upalu i ubrzano starenje pa je koža neujednačenog pigmenta s borama. Osobe koje su radi posla cijeli dan ispred ekrana kompjutera vrlo često navode da im je koža suha, dehidrirana i da primjećuju sitne bore. Ponekad, nakon radnog dana ako se izlože i blažim sunčevim zrakama koža naglo izgori. Lice im je vrlo često crveno bez određenog razloga, a crvenilo sporo prolazi.

Stoga se moramo zamisliti na činjenicom i shvatiti da vrijeme koje provodimo ispred ekrana i mobitela utječe na nas. Plavo svjetlo s lakoćom zavarava mozak jer mu šalje signale kao da je riječ o dnevnom svjetlu. Zna se da plavo svjetlo utječe na mozak i da se barem sat vremena prije spavanje ne bi trebali  služiti mobitelom kako bi se mozak odmorio i tijelo naspavalo. Prema nekim istraživanjima 79% osoba provjerava mobitel prije spavanja, 28 % poseže za mobitelom u zadnjih pet minuta prije spavanja i više od polovice provjerava novosti na mobitelu u roku 15 minuta nakon buđenja. Plavo svjetlo utječe i na oči pa se problemi s očima kod ljudi koji su mu svakodnevno izloženi nazivaju računalni vid što podrazumijeva umorne, nadražujuće oči i zamagljen vid. Plavo svjetlo se u dermatologiji već niz godina primjenjuje u terapijske svrhe u obliku fototerapije i liječenja akne jer djeluje na bakteriju Cutibacterium acnes, pa je njegova primjena opravdana u svrhu liječenja. No, kumulativna i dugotrajna svakodnevna izloženost kože plavom svjetlu djeluje drugačije jer svjetlo s ekrana može utjecati na starenje kože i nastajanje hiperpigmentacija. Kako bi izbjegli ovakve posljedice pretjeranog korištenja mobitela, laptopa i tableta mogu se na postavkama zaslona  promijeniti opcija u žutu pozadinu, a postoji i opcija skidanja aplikacija koje će filtrirati plavo svjetlo u žuto. Aplikacije koje koriste plavo svjetlo mobitela u svrhu liječenja akne kod kuće su za sada upitne koliko su dobre jer osim plavog svjetla tu je združeno i djelovanje zračenja i topline. Zbog mogućih oštećenja kože, potrebno je svakodnevno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, pa i ako se radi u zatvorenom prostoru. Do sada su već osmišljene kozmetičke linije koje čuvaju kožu od djelovanja plavog svjetla i svakako je bitno ograničiti vrijeme provedeno ispred ekrana laptopa i mobitela.

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika