Ekstrakt kore breze i cijeljenje kože

Ljekovitost drva breze poznato je od davnina i posebno cijenjeno u Indijaca, Indijanaca i naroda u Sibiru. U 12. stoljeću je sveta Hildegarda preporučivala cvjetove breze kao sredstvo u liječenju rana koje sporo cijele što bi predstavlo u to vrijeme lokalni pripravak u liječenju kroničnih rana. U 16. stoljeću talijanski liječnik Matioli nazvao je brezu stablo protiv bubrežnih kamenaca jer je otkrio njezinu djelotvornost u liječenju kamenaca u bubregu i mjehuru.

Drvo breze naziva se i bijelo zlato u borovoj šumi što opravdava njezino ljekovito djelovanje. Breza (lat., Betula), biljni je rod listopadnog drveća i grmlja iz porodice brezovki. Pripadaju mu 84 priznate vrste, od kojih u Hrvatskoj rastu dvije vrste, viseća ili obična breza (Betula pendula) i kritično ugrožena cretna breza. Rod je dobio ime po galskoj riječi betu, koja znači »bitumen«, a prema Pliniju Starijem, Gali su dobivali bitumen od te biljke. Bitumen je zajednički naziv za smjesu organskih spojeva koji su nastali raspadom biljnih i životinjskih ostataka ili nastaju kao crni nehlapljivi ostaci pri destilaciji nafte. Pripravci od breze mogu se napraviti od listova, pupoljaka, brezinog soka i kore, pa se smatra kada bi se birala biljka koja jako povoljno djeluje na ljudski organizam breza bi bila svakako u najužem izboru. Znanstveno istraživanje, objavljeno 2017.godine u časopisu Pharmaceutical Biology navodi popis fitokemikalija u različitim dijelovima breze kojima se pripisuje ljekovito djelovanje kao što su flavonoidi (avikularin, kvercetin, mircetin) u lišćču, fenolne kiseline (askorbinska, betulinska, nikotinska) u lišću, tanini u kori i lišću i saponini u kori i lišću. Spoj koji je odgovoran za karakterističnu aromu breze je glikozid betulin, koji ima protuupalno, antioksidativno i antiseptičko djelovanje. 

Kora breze sadrži betulin koji djeluje na mnogobrojne poteškoće kao što je zaraštavanje kroničnih rana, gastointestinalne smetnje, ublažavanje glavobolje i dr.

Kora breze ima snažno antigljivično, antibakterijsko i antivirusno djelovanje što dokazuje da kora breze kod srušenog drva breze ostaje netaknuta godinama i ne raspada se. Breza je jedna od najboljih diuretskih biljaka, a neke od povoljnih učinaka ekstrakta kore breze primijećene su u ublažavanju stresa, protiv gljivičnih, bakterijskih i virusnih bolesti, u snižavanju povišene temperature, poticanju rasta kose i dr.

Gel brezine kore potiče brže dijeljenje i sazrijevanje keratinocia zbog sadržanih triperpena (betulin, eritrodiol, lupeol i dr). Od brezine kore može se napraviti kupka tako da se kora odvaja u kružnim trakama uz dodatak pola šake svježih listova na litru vode. Koristi se za pripremu ljekovitih kupki kod raznih kožnih tegoba. Od svježih listova mogu se napraviti oblozi koji djeluju protiv kožnih bolesti i potiču brže zacjeljivanje rana. Prije šest godina u Europi je odobren preparat za lokalnu primjenu koji se temelji na ekstraktu kore breze za liječenje opeklina, a novost da je Povjerenstvo za Europske agencije za humane lijekove prije mjesec dana preporučilo davanje odobrenja za lijek u obliku gela koji sadrži suhi ekstrakt brezine kore u liječenju pacijenata s buloznom epidermolizom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika