Ekstrakt kore breze i cijeljenje kože

Ljekovitost drva  breze poznato  je od davnina i posebno cijenjeno  u Indijaca, Indijanaca i naroda u Sibiru. U 12. stoljeću je sveta Hildegarda  preporučivala cvjetove  breze kao sredstvo u liječenju rana koje sporo cijele  što bi predstavllo u to vrijeme  lokalni pripravak u liječenju kroničnih rana. U 16. stoljeću talijanski liječnik Matioli  nazvao je brezu stablo protiv bubrežnih kamenaca jer je otkrio njezinu djelotvornost u liječenju kamenaca  u bubregu i mjehuru.

Drvo breze naziva se i bijelo zlato u borovoj šumi  što opravdava  njezino ljekovito djelovanje. Breza (lat., Betula), biljni je rod listopadnog drveća i grmlja iz porodice brezovki. Pripadaju  mu 84 priznate vrste, od kojih u Hrvatskoj rastu dvije vrste, viseća ili obična breza (Betula pendula) i kritično ugrožena cretna breza. Rod je dobio ime po galskoj riječi betu, koja znači »bitumen«, a prema Pliniju Starijem, Gali su dobivali bitumen od te biljke. Bitumen je zajednički naziv za smjesu organskih spojeva koji su nastali raspadom biljnih i životinjskih ostataka ili nastaju kao crni nehlapljivi ostaci pri destilaciji nafte. Pripravci od breze mogu se napraviti od listova, pupoljaka, brezinog soka i kore, pa se smatra kada bi se birala biljka koja jako povoljno djeluje na ljudski organizam breza bi bila svakako u najužem izboru. Znanstveno istraživanje, objavljeno 2017.godine u časopisu Pharmaceutical Biology navodi popis fitokemikalija u različitim dijelovima  breze kojima se pripisuje ljekovito djelovanje kao što su flavonoidi (avikularin, kvercetin, mircetin) u lišćču, fenolne kiseline (askorbinska, betulinska, nikotinska) u lišću, tanini u kori i lišću  i saponini u kori i lišću. Spoj koji je odgovoran za karakterističnu aromu breze je glikozid betulin, koji ima protuupalno, antioksidativno i antiseptičko djelovanje. 

Kora breze  sadrži betulin koji  djeluje na mnogobrojne poteškoće kao što je zaraštavanje kroničnih rana, gastointestinalne smetnje , ublažavanje glavobolje i dr.

Kora breze ima snažno antigljivično, antibakterijsko i antivirusno djelovanje   što dokazuje da kora breze  kod srušenog drva breze ostaje netaknuta godinama i ne raspada se.Breza je jedna od najboljih diuretskih biljaka, a neke od povoljnih učinaka ekstrakta  kore breze  primjećene su u ublažavanju  stresa, protiv gljivičnih, bakterijskih i virusnih bolesti, u snižavanju povišene temperature, poticanju rasta kose i dr.

Gel  brezine kore  potiče brže dijeljenje i sazrijevanje keratinocia  zbog sadržanih triperpena (betulin, eritrodiol, lupeol i dr). Od brezine kore može se napraviti  kupka tako da se kora  odvaja u kružnim trakama uz dodatak pola šake svježih listova na litru vode. Koristi se za pripremu ljekovitih kupki kod raznih kožnih tegoba. Od svježih listova mogu se napraviti  oblozi koji  djeluju protiv kožnih bolesti i potiču brže zacjeljivanje rana. Prije šest godina u Europi je odobren  preparat za lokalnu primjenu koji se temelji na ekstraktu   kore breze  za liječenje opeklina, a novost  da je Povjerenstvo za Europske agencije za humane lijekove  prije mjesec dana  preporučilo davanje odobrenja za lijek u obliku gela  koji sadrži suhi ekstrakt brezine kore  u liječenju pacijenata s buloznom epidermolizom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika