Fotooštećenje kože – fotostarenje

Štetno i prekomjerno djelovanje sunca na kožu uzrokuje mnogobrojne promjene, a jedna od njih je i preuranjeno starenje – fotostarenje…

Štetno i prekomjerno djelovanje sunca na kožu uzrokuje mnogobrojne promjene, a jedna od njih je i preuranjeno starenje – fotostarenje. Vidljivo je u svih osoba koje su tijekom života intenzivno i dugo boravile na suncu što može biti uvjetovano profesijom (pomorci, ribari, građevinari, ratari i dr.) ili namjernim izlaganjem suncu. Do pred nekoliko godina smatralo se da je preplanuli ten i tamna boja lica trend i da se obavezno tijekom ljeta to postiže, pa se uz duga sunčanja prirodnim putem ili uz pomoć solarija nastojalo imati tamniju boju kože. Izrazito svijetle osobe vrlo teško tamne, pa su upornim sunčanjem vrlo često imali kao rezultat crvenu i opečenu kožu. Sunčev spektar sa svojim UVA zrakama dubinski prodire u kožu i radi oštećenja koja će se prije ili kasnije pojaviti.

Osim nastajanja malignih tumora kože, oštećenje u koži uzrokovano UVA zrakama dovodi i do ubrzanog starenja kože. Koža koja je godinama izlagana suncu ima karakterističan izgled, a sama oštećenja imaju nekoliko oblika. Redovna pojava je žućkasta boja kože i gubitak sjaja. Koža je gruba, vrlo često crvena uz vidljive kapilare i proširene pore i žućkaste milije. Vrlo su uočljive naglašene bore oko očiju koje prve nastaju, a kasnije uzdužne bore na obrazima te bore na čelu i straga na vratu.

Hiperpigmentacije su vrlo česte i mogu biti u obliku malenih točkica tipa solarnog lentiga ili većih hiperpigmentacija na licu, rukama, vratu, dekolteu. Ove promjene su vrlo čest razlog dolaska dermatologu i vrlo čest estetski problem te se liječe dugo i na različite načine.

Osim promjena u boji i izgleda kože, izlaganje suncu dovodi i do nastajanja keratoza koje su hrapave, smećkaste, bradavičaste promjene najčešće na trbuhu, leđima, licu. Osim keratoza, na koži mogu nastati i aktiničke keratoze koje djeluju poput smećkastih i hrapavih zadebljanja na koži koji ne prolaze. Na koži mogu nastati i maligni tumori kože poput bazalioma, slipnaliom i malignog melanoma.

Kako bi se odredilo koliko je jako nastalo fotooštećenje u koži, fotostarenje je podijeljeno u četiri stupnja:

I – u drugom ili trećem desetljeću života, na licu su vidljive pjegice ili diskretne hiperpigmentacije,

II – osobama u trećem ili četvrtom desetljeću života nastaju bore oko očiju (bore smijeha); hiperpigmentaije mogu biti jače izražene, često su prisutne i keratoze na trupu,

III – iznad 50. godine života – bore su jako izražene, na licu vidljive hiperpigmmentacije, milije,

IV – iznad 60 godina – izražene bore, koža je žućkasta, na tijelu mnogobrojne keratoze, uz nastajanje malignih tumora kože.

Kako bi se izbjeglo ili ublažilo preuranjeno starenje kože nastalo izlaganjem suncu preporučuje se umjereno tj. pametno izlaganje suncu ujutro i kasnije poslijepodne uz izbjegavanje podnevnog sunčanja. Uvijek je protrebno kožu zaštititi načinima kao što su kreme sa visokim zaštitnim faktorima ili odjećom. Različiti preparati koji se uzimaju tijekom ljeta kao beta karoten ili astaksantin znatno mogu pomoći u očuvanju kože.

Kasnije posljedice i vidljivo fotostarenje liječi se različitim načinima, vidljive bore mogu se tretirati punjačima saijaluronskom kiselinom ili postupcima mezoterapije. Hiperpigmentacije se nastoje ublažiti postupcima koji kožu izbjeljuju kao što su kemijski medicinski pilinzi. Također je važna i njega kože kod kuće, pa se svakako preporučuju kreme koje sadrže tvari kao što je retinol, kojična kiselina, glikolna kiselina, C vitamin i dr.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika