Herpes na koži ili sluznicama

Herpes predstavlja infekciju kože ili sluznica uzrokovan Herpes virusima tip 1 ili tip 2. Herpes virusi pripadaju u grupu DNA virusa i uzrok su različitim  zbivanjima na tijelu   koje ovise o dobi pacijenta, imunitetu i dugim pridruženim bolestima. Inicijalna  infekcija sa Herpes virusom tip-1 najčešće nastaje u djetinjstvu, a izvor virusa je najčešće  roditelj.  Herpes virus tip 1 se može prenijeti poljupcem, slinom, kašljanjem ili kihanjem i najčešće se prenosi preko usta,  pa se može manifestirani na usnama, koži  ili sluznici oka. Može se prenijeti i uporabom zajedničke čaše i pribora za jelo. Herpes koji nastaje na spolovilu,-gentalni herpes je također čest i uzrokovan je u 70% herpes virusom tipa 2, ali u 30% slučajeva  herpes virusom tipa 1. Infekcija sa Herpes virusom tip-2 nastaje najčešće u adolescenciji i kasnije tijekom života u spolno aktivnih osoba. Infekcija ima tri stadija kao što je primarna infekcija, latentni stadij i stadij  povratka infekcije. Primarna infekcija obično traje tjedan dana nakon koje se mogu javiti  prvi simptomi na koži ili sluznicama. Na koži se herpes može pojaviti bilo gdje, ali je vrlo čest na usnicama. Herpes na sluznici usne šupljine može napraviti sitne mjehuriće na jeziku ili na bukalnoj sluznici kao i na gingivama u obliku malenih mjehurića i ranica koje peku . HSV imaju i svoju fazu latencije kada su pritajeni u tijelu i tada su bez simptoma. Ova faza latencije može dugo trajati i  u povratku infekcije dok u latentnom stadiju nema simptoma. njezin prekid mogu potaknuti i stres, nesanica,  sunčanje, menstruacija i pad imuniteta.

U  liiečenju  herpetičnih promjena na koži djelotvorne  su kreme koje sadrže antivirusnu tvar koja se naziva aciklovir. Nanosi se   nekoliko puta dnevno  barem pet  do sedam dana, a kasnije se mogu primjenjivati kreme koje ubrzavaju cijeljenje kože i vrlo često sadrže bakar i cink, hijaluronsku kiselinu i vitamine. Posebno  osmišljeni maleni flasteri mogu pomoći u ubrzanom cijeljenj  herpesa na usnicama, prozirni su i daju lijep estetski  dojam. U sistemskom liječenju Herpes infekcija najdjelotvorni  je aciklovir u obliku tableta. Ovaj antivirusni lijek je  osmišljen 1974 godine i već je trideset godina u širokoj primjeni u cijelom svijetu. Dobro je poznato njegovo djelovanje na Herpes virus tip 1 i 2 kao i sve moguće nuspojave koje može izazvati. Može se  uzimati u različitoj dozi i u različito dugo, već prema  dobi pacijenta, drugim zdravstvenim  teškoćama, što  će odrediti liječnik nakon pregleda. U osoba u kojih se herpes uporno vraća potrebno je lijek uzimati mjesecima također u određenoj dozi kroz duže vrijeme.

U zdravih osoba s dobrim imunitetom herpes ne predstavlja opasnost za zdravlje, no u imunološki oštećenih osoba, osoba starije životne dobi, osoba na kemoterapiji, dijabetičarima,soba koje uzimaju kortiksoteroide u tabletama, koji su na radioterapiji Herpes virusi mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem.Tada virus može  uzrokovati trajne infekcije sluznice nosa, usta, grla, promjene na jednjaku, jetri , oku i mozgu.U osoba s hematološim boestima herpes na koži može nastati neprekidno i vrlo često ne mora biti odmah prepoznat kao herpetična promjena. Herpes infekcije u imunokompromitiranih osoba  zahtijavaju uvijek liječenje.

Bolest se može prevenirati pogotovo u osoba koje su sklone stalnim recidivima uzimanjem aciklovir tablete u određenoj dozi kroz duže razdoblje. Najčešće su to manje doze aciklovira koje se uzimaju korz nekoliko mjeseci..Prevencija HPV-1 i na taj način da se izbjegne ili smanji djelovanje uzročnog trigera. Pa ako je to jako sunčanje npr. Izbjegavati ga. Također ako je to stres i nesanica, tada je potrebno  smanjiti utjecaj stresa na tijelo. Kod infekcije Herpes virusima tipa 2 potrebno je potaknuti  seksupalno odgovorno ponašanje.

Kako je sve veći broj osoba koje boluju od genitalnog herpesa  u budućnosti će biti vrlo važno  smisliti cjepivo koje će biti djelotvorno i primjenjivo za širu populaciju kako bi se manjila učestalos  pojave i širenja infekcije herpes virusom tipa 2.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika