Ispadanje kose u jesen

Vrlo česta pojava u žena je pojačano ispadanje kose u jesen. Ispadanje može biti blago izraženo gotovo neprimjetno ili jako, pa je potreban dermatološki pregled, obrada i liječenje…

Vrlo česta pojava u žena je pojačano ispadanje kose u jesen. Ispadanje može biti blago izraženo gotovo neprimjetno ili jako, pa je potreban  dermatološki pregled, obrada i liječenje. Normalan je gubitak 40 do 120 vlasi svaki dan, a veći gubitak znak je da se nešto događa i da treba nešto poduzeti. Kosa i korijen dlake vrlo su osjetljivi na sve vanjske utjecaje, a također i na sva stanja u organizmu, pa  određene promjene i stanja mogu uzrokovati ispadanje kose. Kosa  u ljudi  ima svoje faze rasta i mirovanja. Smatra se da kosa u žena ulazi u fazu mirovanja tijekom ljeta što ju može čuvati od utjecaja Uv zraka. Stanice kose su, nakon koštane srži, druge po brzini proizvodnje stanica u tijelu, pa su radi toga izrazito osjetljive na sve promjene u tijelu.

U žena u generativnoj dobi vrlo je čest uzrok ispadanja kose manjak željeza jer obilne mensturacije, porodi, dojenje, neadekvatna prehrana  uzrokuju manjak željeza u organizmu. Manjak željeza najbolje se otkriva vrijedonostima feritina  jer je većina željeza u tijelu pohranjena  u feritinu, proteinu koji pomaže u proizvodnji stanica kose i štiti od prorjeđivanja kose. Loša prehrana s nedovoljnim količinama željeza, obilne menstruacije i porod najčešće su odgovorni za manjak željeza u organizmu. Nedostatak željeza također može biti potaknut netolerancijom na gluten (protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži) što utječe na sposobnost crijeva da pravilno apsorbiraju hranu, pa organizam ne dobiva dovoljno hranjivih tvari, uključujući željezo. Dobri su prirodni izvori željeza crveno meso, žumanjci i zeleno, lisnato povrće, a vitamin  C je također važan za respopciju željeza iz crijeva, pa se uz nakoknadu željeza u kapsulama uzima i C vitamin.

Uzrok ispadanju kose mogu biti jake djete i nagli gubitak tjelesne težine  kada organizam potroši sve zalihe. Stoga se s dijetama mora biti oprezan i provoditi ih  pod stručnim vodstvom
Drugi najčešći uzrok gubitka kose u žena je sindrom policističnih jajnika, koji dovodi do prekomjerne količine testosterona. To može izazvati pretjeranu dlakavos po tijelu uz  pojačano ispadanje kose. Uz to u ovo sindromu vrlo su  česte  akne, masna koža, debljina i depresija.
Bolesti  štitnjače jako djeluju na kosu, pa i višak i manjak hormona štitnjače djeluje na kosu.
Problemi sa štitnjačom učestalije se sureću u nekom obiteljima, pa je prisutan genetski čimbenik, ili uslijed nekih strsnih stanja.U dijabetičara pogotovo u dijabetesu tipa 2 pojačano je ispadanje kose jer je povišena razina inzulina koji uzrokuje višu razinu testosterona i ispadanje kose.

Brojni lijekovi mogu izazvati ispadanje kose,  od kojih su najpoznatiji beta-blokatori , antikoagulansi, antidepresivi, retinoidi i dr.
Stanja kroničnog stresa pogotovo u stanjima dugotrajne anksioznosti  mogu uzrokovati  ispadanje kose i prorijeđivanje vlasišta. Vrlo često i same pacijentice povezuju svoje ispadanje kose sa stresom.

Sezonski ispadanje kose u jesen je normalna pojava i vrlo je česta, pa ako je ipadanje najviše do 100 vlasi na dan nije nešto što treba brinuti, no ako je ispadanje kose jače zastupljeno svakako je potrebn pregled kod dermatologa.Uvijek će nakon detaljnog razgovora i pregleda  dermatolog postaviti sumnju da li je nešto dodatno još potaknulo pojačano ispadanje  i da li se radi samo o seznoskom ispadanju ili ne. Može predložiti i  laboratorijsku obradu gdje se uvijek radi željezo, feritin te hormoni štitnjače. Također je važan podatak o prehrambenim navikama,  dijetama, gubitku kilograma, stresnim situacijama, kvaliteti sna, menstruacijskim ciklusima i dr. Nakon učinjene obrade nastoji se otkriti uzrok te ciljano liječiti   tako da se  liječi uzrok  ispadanja kose te posljedično djeluje i na sam korjen kose. U liječenju  se primjenjuju otopine minoksidila  ili gotovi pripravci namijenjeni reaktivnom i povremenom ispadanju kose u žena.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika