Jesu li akne učestalije tijekom zime

Sam izgled kože različit je tijekom godine i vrlo ovisan o godišnjim dobima…

Sam izgled kože različit je tijekom godine i vrlo ovisan o godišnjim dobima. Koža koja je sklona nastajanju akni tijekom zime može biti u pogoršanju pa su akne zastupljenije. Razlog je tome što je koža lica koja je masna tijekom zime može biti još više izražena u smislu povećane masnoće na površini kože. Tome pogoduje kalorična i masnija hrana te nedovoljan boravak na svježem zraku.

Akne tijekom zime mogu bit pogoršane u adolescenata kao i u odraslih osoba. Dok je tijekom ljeta na licu bilo izraženo blago pogoršanje u obliku prištića, sada dolazi do naglog pogoršanja koji se opisuje kao koža lica koja je naglo buknula u obliku prištića.

Akne mogu biti izražene na cijelom licu ili samo na čelu i bradi. Vrlo često nepravilna njega lica vodi k ovom problemu pogotovo ako se koža lica ujutro i navečer temeljto ne umije gelom ili očisti micelarnim otopinama i ako se svakodnevno primjenjuju kreme gušće i masnije teksture kao i puderi koji zatvaraju pore.

Kako su tijekom zime najčešće izražene i stresne situacije u školi, ispiti na fakultetu, završetak poslovnih obaveza i rokova na poslu te različite druge situacije koje vode nedovoljnom snu, te stalnom stresu koža lica vrlo često reagira s aknama.

Učestalo je kao rasterećenje od stresa vidljivo i grebanje po licu – te je nalaz na licu sve lošiji. Sve to navodi da se mora nešto poduzeti i pomoći koži. Vikendom je uvijek potrebno nadoknatiti pažnju i njegu koži lica koja se možda tijekom tjedna nije učinila, pa se kod kuće može učiniti i blagi piling lica, te nakon toga staviti odgovarajuću masku.

Potrebno je ponekad pružiti i licu odmor, pa se ne šminkati ili barem navečer ne nanositi nikakve kozmetičke proizvode na lice. Dovoljno sna, boravak na svježem zraku, te uporaba odgovarajućih preparata za njegu kože uvijek vode k poboljšanju

Svakako se preporučuju i profesionalni tetmani lica koji otvaraju pore u koži i liječe akne, a mogu se izvoditi u dermatološkim ordinacijama, a također izvrsno pomažu i tretmani učinjeni od strane kozmetičara.

Dermatološka terapija tijekom zime zaista može biti raznolika jer se mogu kombinirati različiti lokalni pripravci i lijekovi u liječenju akne koji se možda tijekom ljeta ne mogu koristiti.

Također i odgovarajuća peroralna terapija u obliku antibiotika ili isotretionina može znantno pomoći i provodi se uvijek pod dermatološkom kontrolom. Kemijski medicinski pilinzi mogu se izvoditi tijekom hladnijeg doba godine i djelotvorni su jer uklanjaju površinski sloj kože i otvaraju komedone. Salicilna kiselina djeluje na kožu tako što pomaže u uklanjanju mrtvih stanica s površinskog sloja kože, čisti začepljene pore, djeluje antiseptički i ublažava upalu te stoga akne prolaze, nema upalnih promjena i otvaraju se komedoni.

Proizvodi namijenjeni borbi protiv akni koji sadržavaju salicilnu kiselinu odgovaraju svim tipovima kože, a preporučuju se osjetljivoj koži kojoj je tretman benzil peroksidom preagresivan ili ostali lokalni pripravci za liječenje akni. Piling koža sa mandeličnom kiselinom je vrlo blagi piling i može se raditi tijekom cijele godine, a ako je potrebno može se na kožu primjenjivati i  jednom tjedno. Ne uzrokuje crvenilo kože, a učinkovit je kod blagih bora i početnog starenja kože. Uklanja površinske hiperpigmentacije, a radi antibakterijskog djelovanja učinkovito je u liječenju akni i crvenila lica.

Vrlo se dobro podnosi, pa se nakon pilinga može ići na posao ili u školu uz obavezno čuvanje od sunca i nanošenje krema sa zaštitnim faktorom tijekom dana. Koža lica je nakon pilinga sa madeličnom kiselinom odmah sjajnija, zaglađenija i djeluje  osvježeno.

U liječenju se primjenjuju i različiti postupci mikrodermoabrazije, derma-rolera, laserskih i IPL postupaka koji vode izlječenju.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika