Jesu li nam potrebni zaštitni faktori od sunca ako radimo od kuće?

Tijekom posljednje dvije godine mnogima se promijenili uvjeti i način rada  jer je sve veća zastupljenost on-line rada od kuće. Time su se promijenile i svakodnevne uobičajene aktivnosti od jutarnje njege lica, oblačenja i odlaska na posao i sl.

Rad od kuće ne mora uvijek biti jednostavniji nego odlazak na posao i mnogi se zapravo žale da im je zapravo takav način rada teži i kompliciraniji. No, moramo se prilagoditi i prebroditi ovo razdoblje. Ono što je primijećeno jest da kultura interneta diktira i način njege kože pa su takozvani skinfluenceri (influenceri u dijelu preparativne kozmetike) postali utjecajniji. U posljednje vrijeme oni potiču svakodnevnu primjenu zaštitnih faktora od sunca tijekom boravka i rada od kuće. O važnosti proizvoda koji sadrže zaštitne faktore zna se već godinama i opće je prihvaćena njihova primjena tijekom ljeta kako bi se koža očuvala od štetnog i pretjeranog utjecaja sunca.

Najčešće korišteni zaštitni faktor tijekom ljeta je 50 dok se u kremama za svakodnevnu njegu tijekom godine najčešće nalaze zaštitni faktori 15 ili 20. Tijekom zime i boravka na otvorenom svakako se preporučuju proizvodi sa visokim zaštitnim faktorom.

Osobe koje su imale neki od malignih tumora kože na licu moraju ujutro nanositi proizvod s visokim zaštitnim faktorom na cijelo lice tijekom cijele godine. No, što s osobama koje rade od kuće na računalu i nisu izložene sunčevoj svjetlosti?

Kroz zatvoreno prozorsko staklo prodiru UVA zrake i vrlo malo UVB zraka, no veća opasnost za kožu je djelovanje plavog svjetla. Plavo svjetlo emitiraju uređaji s ekranom (High Energy Visible ili HEV) koja može oštetiti vid i kožu.

Plavo svjetlo prodire dubinski u kožu i svojim djelovanjem potiče ubrzano starenje kože, pa je time opravdana briga za kožu i u zatvorenim prostorima. Kako bi se zaštitile oči od djelovanja plavog svjetla osmišljene su posebne naočale koje imaju posebne filtere, kao i zaštita za monitore s filterima protiv plavog svjetla. Problem je tim sve veći jer su djeca od rane dobi izložena plavom svjetlu s monitora i mobitela što će zasigurno utjecati na vid u odrasloj dobi.

Istraživanja su pokazala da je plavo svjetlo izrazito štetno noću. U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najviši pri gledanju zaslona u mraku jer može uzrokovati nesanicu, hormonske promjene i poremećaje u metabolizmu te se preporučuje izbjegavati takve navike što je više moguće. Postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izloženosti umjetnom svjetlu noću s rakom dojke i prostate, a neka istraživanja su pokazala da visoka izloženost plavom svjetlu povećava rizik od pojave raka dojke i raka prostate između 1,5 do 2 puta.

Zaključak je da stalna izloženost plavom svjetlu nije zdrava te je potrebno kožu (kao najveći organ) štititi, a tome mogu pomoći i kreme koje imaju zaštitne faktore i od plavog svjetla.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika